Antradienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai kartu su lenkų pasieniečiais eilinės pasienio kontrolės metu tikrino iš Lietuvos į Lenkiją vykusio krovininio automobilio "Volvo FH 12", jo vairuotojo ir keleivio dokumentus.

Tikrinimo metu paaiškėjo, kad automobilį vairavusio 46-erių metų Šilutės rajono gyventojo dokumentai yra tvarkingi. Kartu vykęs jaunuolis pareigūnams taip pat pateikė Lietuvos piliečio

pasą. Paaiškėjo, kad tai - 17-metis krovininio automobilio vairuotojo sūnus.

Lietuvos pasieniečiams pasiteiravus, ar vykstantieji, kaip to reikalauja Lietuvoje galiojantys teisės aktai, gali pateikti notaro patvirtintą motinos sutikimą nepilnamečiui vykti į užsienį, buvo gautas neigiamas atsakymas.

Pasak VSAT pranešimo, pareigūnai keliavusiems paaiškino, kad esant tokiai situacijai tėvui, be abejo, leidžiama išvykti į užsienį, tačiau jo sūnus be motinos sutikimo to padaryti negalįs. Šilutiškiai nusprendė grįžti į Lietuvą.

Po kelių valandų tas pats "Volvo FH 12" vėl įvažiavo į Kalvarijos pasienio kontrolės punktą. Šį kartą automobiliu su puspriekabe vyko tik jo vairuotojas.

Lietuvos pasieniečiai, patikrinę vairuotojo ir automobilio dokumentus, jokių pretenzijų vairuotojui neturėjo. To paties sustojimo metu kartu dirbantys ir dokumentus peržvelgę Lenkijos pareigūnai nurodė krovininį automobilį nukreipti pro specialų rentgeno kontrolės įrenginį.

Tai išgirdęs šilutiškis iškart pripažino, kad automobilio puspriekabėje, be gabenamų lentų, yra ir nepilnametis jo sūnus.

Netrukus įvykusio oficialaus abiejų šalių pasieniečių susitikimo metu abu šilutiškiai ir automobilis buvo perduoti Lietuvos pasieniečiams.

Įvykį tiriantys VSAT Lazdijų rinktinės Ikiteisminio tyrimo poskyrio pareigūnai atlieka ikiteisminį šio įvykio tyrimą ir yra iškėlę baudžiamąją bylą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Pasieniečių tyrėjai nepilnamečiui antradienį pareiškė įtarimus dėl neteisėto vykimo per valstybės sieną, jo tėvui - įtarimus bendrininkavimu vykdant šį nusikaltimą.

Abu šilutiškiai savo kaltę visiškai pripažįsta. Nepilnamečio tėvas, tolimųjų reisų vairuotojas, teigė pasielgęs lengvabūdiškai, nors ir žinojo galiojančią nepilnamečių laikino išvykimo tvarką.

Po apklausos vyras su sūnumi išleisti į namus.