„Yra prielaida, kad jis galėjo suprasti arba nesuprasti savo veiksmų“, – teisme pareiškė psichiatras Dainius Stasiūnas, pažymėjęs, kad M. Adomavičius vaikystėje ne tik išgyveno įkaito dramą, bet ir prieš penkerius metus dviejų nepažįstamų asmenų buvo užpultas gatvėje ir žiauriai sumuštas.

Privačia praktika užsiimantis D. Stasiūnas, kurį pasisamdė M. Adomavičiui atstovaujantis advokatas Jonas Tamašauskas, teisme aiškino, kad kaltinamasis serga lėtine depresine, kuri bet kada jautresniam žmogui gali atsinaujinti.

Medikas taip pat suabejojo, ar M. Adomavičius, kurio tėvai Eglė ir Stasys Adomavičiai yra žinomi Plungės medikai, gali būti pakaltinamas.

D. Stasiūno teiginiai visiškai nesutampa su Utenos teismo medicinos ekspertų išvadomis, kuriose teigiama, kad M. Adomavičius yra sveikas ir gali stoti prieš teismą.

„Net negaliu pasakyti, kodėl skiriasi išvados“, – valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro Rolando Jurkevičiaus paklaustas, kodėl jo išvados skiriasi nuo valstybės ekspertų duomenų, sakė į ekspertų sąrašus neįtrauktas psichiatras.

Beje, jis M. Adomavičių išvydo tik teismo salėje – savo išvadą apie sveikatos būklę medikas pateikė remdamasis mediciniais dokumentais. Tuo tarpu Utenos teismo medicinos ekspertai kaltinamąjį apžiūrėjo gydymo įstaigoje.

Jeigu M. Adomavičiui pavyktų įrodyti, kad jis yra nepakaltinamas, teismas negalėtų jo nuteisti, o turėtų skirti gydymą.

M. Adomavičius įkaito dramą išgyveno prieš devynerius metus, kai jam tebuvo sukakę vos dvylika, – jis buvo pagrobtas, surištas ir kelias paras laikomas paslėptas apleistoje sodyboje po lentomis.

Iš jo tėvų jaunieji Plungės gangsteriai reikalavo 10 tūkst. JAV dolerių išpirkos.

Vaikas buvo surastas praėjus 42 valandoms po pagrobimo. Vietą, kurioje buvo slepiama auka, apytiksliai nurodė policijos sulaikytas vienas nusikaltėlių. Beveik pusantros paros lauke šalęs pagrobtas vaikas nieko nevalgė ir negėrė. Išvaduotas M. Adomavičius kurį laiką nieko nematė.

Šiandien M. Adomavičius yra įvardijamas kaip vienas kraupaus nusikaltimo, įvykdyto prieš dvejus metus, organizatorių. Jis draugavo su dulkių siurbliais prekiaujančios bendrovės „LUX PRO“ sekretore M. Elenbergaite, kuri savo viršininką D. Vaisėtą išviliojo į mišką.

Čia verslininkas buvo nužudytas – jį dar gyvą nusikaltėliai užkasė. Grupuotės auka turėjo tapti ir dar vienas verslininkas, tačiau kaltinamieji nespėjo įvykdyti nusikaltimo – buvo sulaikyti.

Kartu su M. Adomavičiumi, M. Elenbergaite dėl nužudymo taip pat teisiami Laurynas Drūteika ir Romanas Mironiukas.