Tyrėjai paklydo

2009 metų gegužės 4-osios rytą Klaipėdoje prie vieno daugiabučio namo šiukšlių konteineryje knaisiojęsi benamiai aptiko išmestą naujagimio lavoną. Netrukus įvykio vietą apžiūrinėję pareigūnai tame pačiame konteineryje rado dar vieną kūnelį. Paaiškėjo, kad dvyniai gimė išvakarėse.

Prasidėjo dvynių gimdytojos paieškos. Pareigūnai ne tik ieškojo vaiko neturinčios neseniai nėščios buvusios moters, bet ir prašė teismo medicinos specialistų pagalbos.

Lygindami dvynių DNR su asmenų, įtrauktų į policijos duomenų bazę, duomenimis specialistai gavo klaidingą atsakymą, kad juos pagimdė tauragiškė Tamara Miliūnienė.

Nors moteris aiškino tuo metu buvusi Airijoje, be to, tuo metu turėjo 8 mėnesių vaiką, pareigūnai atvežė ją į Klaipėdą patikrinti ginekologiškai ir apklausti. Uostamiesčio policijos areštinėje ji praleido parą.


Žeidžia aplinkinių apkalbos

Vėliau paaiškėjo, kad įvyko klaida.

Praėjo ne vienas mėnuo ir moteris pranešė, kad dėl šiurkščios apžiūros persileido, o dėl žiniasklaidoje paskleistų žinių patyrė didelę moralinę žalą. Moteris pasakojo iki šiol ir savame kaime, ir Tauragėje sutinkanti piktus žmonių žvilgsnius bei jaučianti, kad yra apkalbinėjama.

Tauragiškė kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą pareikšdama civilinį ieškinį. Turtinės jos pretenzijos valstybei sudarė tūkstantį litų, neturtinės – 100 tūkst. litų.

Teismo procesas vyko už uždarų durų, todėl, paskelbusi sprendimą, teisėja nedėstė ir jo motyvų.

Ieškinys patenkintas iš dalies. T.Miliūnienės naudai priteista tūkstantis litų turtinei žalai atlyginti ir 10 tūkst. litų – neturtinei.
Ar klientė skųs šį sprendimą, po posėdžio moters interesams atstovavęs advokatas Viačeslavas Žarkovas negalėjo pasakyti. T.Miliūnienė iš atokios gyvenvietės į Klaipėdą išklausyti sprendimo nevažiavo.
„Ar rašysime skundą, spręs klientė, be to, turime atidžiai paskaityti sprendimo motyvus“, – teigė advokatas.

Išvažiavo po kvietimo į policiją

Tuo metu tikroji berniukų gimdytoja Viktorija Filiponenko jau du mėnesius kalinama Lietuvoje po to, kai buvo pargabenta iš Ispanijos.
Vakar Klaipėdos apygardos teismas dar trims mėnesiams pratęsė jos suėmimo terminą.
Prašydama išleisti į laisvę įtariamoji tikino, kad su Lietuva ją sieja glaudūs socialiniai saitai, tai yra čia ji artimai bendrauja su savo šeimos nariais, todėl esą nesislėps ir netrukdys tyrimui.
Teismo šis argumentas neįtikino, juolab kad pati įtariamoji pasakojo apie sudėtingus santykius su savo tėvu, kuris ją buvo išvaręs iš namų.
2010 metų pradžioje pakviesta pareigūnų į pokalbį ji išvažiavo iš Lietuvos. Tai vadinama pabėgimu bei slapstymusi nuo teisėsaugos.


Mat ieškodami šiukšlių konteineryje rastų naujagimių gimdytojos, pareigūnai kvietė V.Filiponenko į Vyriausiąjį policijos komisariatą. Ketinta kalbėti apie staiga nutrūkusį jos nėštumą.
Sulaukusi tokio kvietimo moteris išvyko į Ispaniją. Ten klaipėdietė blaškėsi iš vienos vietos į kitą, kol apsistojo Barselonoje.


Gimdė tualete ir vonioje


Kol kas V.Filiponenko – vienintelė įtariamoji naujagimių nužudymo byloje.
Jau neabejojama, kad berniukų gimdytoja yra būtent ši moteris. Tai patvirtino ir DNR tyrimas.
Pasak pastarosios ekspertizės, vienas jų buvo uždusintas rankšluosčiu, kitam sulaužyta kaukolė. Panašu, kad medikai atmetė versiją, jog berniukas gimė ir krito ant grindų, taip neva buvusi sužalota jo galva.


Kol kas klaipėdietė neprisipažįsta kalta dėl berniukų mirties.
Pasak jos, vienas vaikas gimė tualete, kitas – vonioje. Pagimdžiusi antrą berniuką, ji paguldė naujagimį vonioje ant rankšluosčio ir pati nusvirduliavo į kambarį atsigulti. Moteris tikino, kad vaikelis nei verkė, nei rodė kokius kitus gyvybės požymius.
Vėliau atsipeikėjusi V.Filiponenko pasakojo neberadusi berniukų. Jos draugas neva nieko nepaaiškinęs apie naujagimių likimą ir uždraudęs apie juos užsiminti.

Tirs ir psichiatrai


Pareigūnai bandė organizuoti V.Filiponenko akistatą su berniukų tėvu, bet moters sveikata buvusi bloga ir ji atsisakiusi kalbėti.
Bylą tiriantys pareigūnai yra numatę dar nemažai įvairių procesinių veiksmų.
Vienas jų – ambulatorinė psichiatrinė-psichologinė ekspertizė, kurią ketinama atlikti birželio 16 dieną.


Ketinama bandyti išsiaiškinti, kokios būklės įtariamoji gimdė berniukus, ar ji gali būti kaltinama dėl savo elgesio.


Nešiojasi dukrų nuotrauką


Dabar jauna moteris visa siela veržiasi į tolimąją Ispaniją, kur liko jos dukrelės.
Šiemet vasario 21 dieną Barselonoje V.Filiponenko pagimdė dvynukes. Bene tik tris dienas su naujagimėmis drauge pabuvusi moteris spėjo jas pavadinti Viktorija ir Gabriele.
Prie dukrelių ji labai prisirišo, su savimi turi jų nuotrauką.
V.Filiponenko susilaukė mergaičių su Ispanijoje 12 metų gyvenančiu bei šios šalies pilietybę įgijusiu atvykėliu iš Pietų Amerikos.


Su šiuo vyru ji nėra sukūrusi šeimos, nes oficialiai tebėra ištekėjusi už kito. Santuoka su klaipėdiečiu didžėjumi truko apie metus.
Nors pora jau seniai pasuko skirtingais keliais, o V.Filiponenko po to gyveno ir susilaukė dviejų dvynukų porų su skirtingais vyrais, ištuoka tebėra neįforminta.

Siekia įteisinti tėvystę


Ispanijoje gyvenantis šiemet gimusių dvynukių tėvas, pasak patikimų šaltinių, kiekvieną savaitę įveikia 700 kilometrų iki Madrido ir lanko čia Mažamečių ir šeimos institute auginamas dukras.
Vyras ėmėsi žygių įteisinti tėvystę, kad galėtų mergaites auginti pats, iki jų mama grįš į Ispaniją.
Šią savaitę V.Filiponenko ginti apsiėmęs advokatas Edvardas Staponkus ketina kreiptis į kurį nors notarą. Jis turėtų patvirtinti dvynukių motinos žodžius, jog jos draugas yra mergaičių tėvas. Galbūt tai leistų vyrui kaip galima greičiau įteisinti tėvystės faktą.


Gauna palaikymo laiškų


Negyvų dvynių, išmestų į šiukšlių konteinerį, istorija sujaudino visos Lietuvos žmones. Daugelis, dar nežinodami berniukų gimimo ir mirties aplinkybių, pirmiausia pasmerkė juos pagimdžiusią moterį.
Tačiau, kai paaiškėjo, kad įtariamoji – V.Filiponenko, daugybė klaipėdiečių prisiminė ją pažinoję, o pamatę jos nuotrauką iš teismo salės, ėmė jaunos moters gailėti.
V.Filiponenko dabar laikoma Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Ji gauna daugybę laiškų, kuriuose nepažįstami žmonės reiškia jai užuojautą ir palaikymą.


Ir į dienraščio „Klaipėda“ redakciją buvo atėjusi moteris, kuri norėjo sužinoti, kaip galima padėti naujagimių nužudymu įtariamai klaipėdietei. Moteris tikino bursianti žmones ir klausinėjo, kaip galima aplankyti jai gailestį sukėlusią įtariamąją.


Kol vyksta tyrimas, net artimiausi giminaičiai negali lankyti V.Filiponenko. Vienintelis žmogus, kuris gali perduoti giminaičių palaikymo žodžius, yra advokatas. Bet ir jis iki šiol neturėjo galimybės susipažinti su byloje surinkta medžiaga.