Duodamas parodymus Vilniaus apygardos teisme 38 metų M. Campbellas trečiadienį pareiškė, kad į ginklų pirkimą jį įtraukė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos slaptosios tarnybos MI-5 specialiuoju agentu dirbęs Robertas Michaelas Jardine.

„Jeigu R. M. Jardine nebūtų dirbęs slaptai Airijoje ir nebūtų turėjęs Airijos institucijų leidimo provokuoti mane vykti į Lietuvą dėl ginklų, niekada čia nebūčiau atvykęs dėl ginkluotės – to aš neplanavau daryti“, – pareiškė sunkiais nusikaltimais kaltinamas airis.

Jis taip pat pabrėžė, kad Didžioji Britanija nenorėjo jo teisti savo šalyje, nes esą jau tyrimo pradžioje buvo pažeisti įstatymai.

„Jų kaltinimai būtų atmesti, o ši byla būtų nutraukta, ir mes turėtume visus R.M. Jardine įrašus apie galimai jo padarytas nusikalstamas veikas – jis yra prisipažinęs, kad buvo įsivėlęs į nusikaltimus“, – teisme kalbėjo M. Campbellas.

Airijos teroristinės grupuotės lyderio brolis neigė prokuratūros jam pateiktus kaltinimus ir tvirtino, kad niekada neketino ginklų tiekti savo broliui ar su juo susijusiems asmenimis.

„Aš niekada nepadariau jokių susitarimų su savo broliu ar kitais asmenimis, kurie galėtų remti Šiaurės Airijos grupuotę, mano brolis niekada man nedavė kokių nurodymų ir nieko nežinojo apie mano kelionę į Lietuvą“, – teisme sakė M. Campbellas.

Maždaug dvi valandas trukusioje savo kalboje airis aiškino, kad į šią istoriją jį įvėlė slaptasis agentas R. M. Jardine, ilgą laiką užsiėmęs cigarečių kontrabanda.

„R. M. Jardine, kaip pagrindinis liudytojas, pateikė melagingas aplinkybes, – sakė kaltinamasis. – Manau, kad jis melavo norėdamas pats išsisukti, nes buvo sugautas padaręs nemažai nusikaltimų“.

Airis tikino, kad susitikęs su R.M. Jardine gavo iš jo pasiūlymą užsiimti ginklų pardavimu, nes iš to galima gauti gerokai didesnį pelną nei iš cigarečių kontrabandos.

Prisipažino, kad ginklų įsigijimui investavo savo pinigus

„Šiam pasiūlymui daug kartų priešinausi, bet R. M. Jardine dažnai kalbėjo apie gerus kontaktus Lietuvoje, todėl galų gale sutikau“, – teigė kartą teistas M. Campbellas.

Kaltinamasis tikino, kad vykstant į Lietuvą jam visus nurodymus davė R. M. Jardine, o Lietuvoje ginklų pardavėjams jis buvęs pristatytas kaip teroristinės grupuotės narys tik todėl, kad „viskas atrodytų daug rimčiau ir patikimiau“.

Airis taip pat aiškino, kad į ginklų įsigijimą jis investavo savo asmeninius pinigus, o šiame versle dalyvavęs R. M. Jardine pasirūpino „vertingais ryšiais ir ginklų saugaus gavimo garantija“.

„Visas gautas pelnas turėjo būti padalytas į dvi dalis“, – M. Campbello teigimu, ginklų transportavimu į Airiją turėjo pasirūpinti juos pardavę lietuviai.

Lukiškių kalėjime „gyvenantis“ airis teisme patikino, kad nepriklauso teroristinei grupuotei. Prokuroro paklaustas, ar už ginklus Lietuvoje mokėjo kam nors pinigus, jis sakė: „Beveik kiekvienas lietuvis, kurį sutikau, siekė gauti pinigų“.

Airis nenorėjo kalbėti apie kitus asmenis, su kuriais kartą buvo atvykęs į Lietuvą. „Ši informacija gali būti panaudota prieš mane ir kitus asmenis, tai yra mano atsakymas, o ne atsisakymas kalbėti", - mažiausiai dešimt kartų teisme pakartojo kaltinamasis. Be to, į daugelį valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro Gedgaudo Norkūno klausimų jis atsakydavo gana lakoniškai: „Tai buvo prieš 4 metus, aš jau neatsimenu“.

Piktinosi VSD pareigūnų apklausomis

Kalbėdamas teisme airis taip pat pažėrė nemažai kaltinimų ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams. Jis tikino, kad ikiteisminio tyrimo pradžioje Valstybės saugumo departamente (VSD) buvo verčiamas duoti parodymus nedalyvaujant advokatui. Be to, anot jo, buvo kilę daug problemų dėl vertėjų.

„Pareigūnai sulaikė mano žmoną, laikė ją įkalintą ir darė man spaudimą, nors žinojo, kad ji nėra su tuo susijusi, – sakė M. Campbellas. – Jie man siūlė didelius pinigus, laisvę, naują tapatybę už informaciją, kuria jie domėjosi. Ir grasino baisiomis pasekmėmis, jeigu to nepasakysiu“.

Airis taip pat piktinosi, kad bylą nagrinėjant teisme buvo pakeisti kaltinimai, o prie bylos prijungta papildoma medžiaga. „Tai buvo galima padaryti bylą perduodant į teismą“, - sakė ne kartą į Lietuvą dėl ginklų prekybos atvykęs M. Campbellas.

M. Campbellas buvo sulaikytas 2008-ųjų sausio 22-ąją Vilniuje, kai įsigijo didelės sprogstamosios galios sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, didelį kiekį šaunamųjų ginklų – snaiperinį šautuvą, trotilą, granatsvaidžius, detonatorius.

Ginklai ir sprogmenys turėjo būti teikiami Airijos Respublikos teroristinei grupei RIRA, Šiai organizacijai, kuri kovoja prieš Britanijos valdymą Šiaurės Airijoje.

Teigiama, kad iš įsigytus ginklus teroristai ketino panaudoti prieš kareivius ir vyriausybinius šarvuotus automobilius.

Prokuratūros duomenimis, nusikalstamos veikos, kuriomis kaltinamas airis, galimai nebuvo atsitiktinės ir iš anksto suplanuotos bei gerai organizuotos.

M. Campbellas buvo stebimas jau vykstant jam į Vilnių, kuriame jis buvo suvestas su netikru prekeiviu. Pogrindyje veikiantis policininkas galimam pirkėjui derybų metu parodė šaunamųjų ginklų komplektą, be to, jį domino sprogmenys.

Byloje yra įslaptinti šeši liudytojai, penki iš jų – Lietuvos pareigūnai.