Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), sekmadienio naktį Pagėgių rinktinės Lieponos ir Kudirkos Naumiesčio užkardų pasieniečiai ties Vilkaviškio rajono Lauckaimio kaimu pastebėjo nuo valstybės sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi į Lietuvos gilumą jojančius du raitelius.

Šie, išvydę artėjančius pareigūnus, nušoko nuo arklių, įbrido į krūmokšniais apaugusį Šelmenos upelį ir bandė pasislėpti. Bėglius pasieniečiai surasti padėjo tarnybinis šuo.

Sulaikytieji neturėjo jokių asmens dokumentų, tačiau pareigūnams pavyko išsiaiškinti, kad tai -17-metis ir 21-erių metų Vilkaviškio rajono gyventojai.

Prie likimo valiai paliktų arklių pasieniečiai aptiko krepšius, kuriuose buvo 157 cigarečių "West" ir "Saint George" pakeliai bei 4 kilogramai cukraus.

Aiškindamiesi įvykio aplinkybes, pareigūnai nustatė, kad abu jaunuoliai neteisėtai pėsčiomis perėjo į Rusiją, kur gavo arklius. Neatmetama tikimybė, kad arkliai gali būti pavogti iš Rusijos pusėje netoli pasienio gyvenančių žmonių.

VSAT teigimu, tai jau trečias atvejis per pastarąsias dvi savaites, kai šiame ruože pasieniečiai sulaiko raitus rusiškų cigarečių kontrabandininkus.

Pirmadienį įtariamuosius sienos pažeidėjus ketina apklausti ikiteisminį tyrimą pradedantys VSAT Pagėgių rinktinės Ikiteisminio tyrimo poskyrio pareigūnai.

Šeštadienį sienos ruožą su Baltarusija saugantys Varėnos rinktinės Tribonių užkardos pasieniečiai Šalčininkų rajone sulaikė 21-erių jaunuolį, kuris ką tik buvo paėmęs iš Baltarusijos į Lietuvą permestą kontrabandinių cigarečių krovinį.

Ties minėto rajono Kaniūkų kaimu patruliavę pareigūnai pamatė, kaip iš Baltarusijos gilumos atėjęs asmuo per suartą kontrolinę pėdsakų juostą į Lietuvą švystelėjo kažkokį krovinį. Iš Baltarusijos atskriejusiame maiše pareigūnai rado 657 rusiškų cigarečių "Saint George" pakelius.

Apie kontrabandos gabenimą ir sulaikytą asmenį Lietuvos pasieniečiai pranešė kolegoms Baltarusijoje, kurie vėliau informavo savo teritorijoje sulaikę baltarusį, kuris, kaip įtariama, ir permetė krovinį.

VSAT Varėnos rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal valstybės sienos pažeidimo faktą. Sulaikytam Šalčininkų rajono gyventojui už neteisėtą akcizu apmokestinamų prekių gabenimą gresia administracinė bauda.