Teismo pastatas Klaipėdoje taip saugomas, kaip šįkart – dar niekada nebuvo.

Henrikas Daktaras ir 15 jo bendrų kaltinami itin sunkiais nusikaltimais, įvykdytais 1993 – 2000 metais – tai yra nusikalstamo susivienijimo organizavimas, 6 nužudymai, neteisėtas laisvės atėmimas, plėšimai, turto prievartavimai, neteisėtas disponavimas ginklais – iš viso apie 20 epizodų.

Klaipėdos apygardos teismui byla perduota Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu.

Parinkti salę, kurioje tilptų visi proceso dalyviai ir kuri atitiktų saugumo reikalavimus, Klaipėdoje – nebuvo lengva. Ginkluoti policijos pareigūnai ne tik salę, jos prieigas, bet ir vidinį kiemą, bei teismą iš lauko saugojo nuo ankstaus ryto.

„Ko gero tai pirmoji byla, kur pareikalavo tiek priemonių imtis tiek organizuojant šios bylos nagrinėjimą, tiek saugumo klausimams“, – sakė Klaipėdos apygardos teismo pirmininkas Arvydas Daugėla.

Posėdžio pradžioje H. Daktaro advokatai pareikalavo, kad prokurorai teismui pateiktų visą bylos medžiagą.

„Mes suskaičiavome, kad pagal seną bylą, kuri buvo prijungta prie dabartinės bylos, trūksta 1700 lapų. Gynyba nežino, kas tai gali būti. Nuo sausio 1 d. įsigaliojo nuostata, pagal kurią teismui privalo kaltinimas pateikti visą absoliučiai bylos medžiagą“, – pažymėjo H. Daktaro advokatas Kristupas Asmys.

Teismui patenkinus prašymą, pradėta skaityti 500 lapų kaltinamąją išvadą.

„Šiandien apsiribotumėme kaltinamojo akto perskaitymu ir vėlgi – suderintos datos visiem kitiem posėdžiam – tai yra po 3 dienas kiekvieną mėnesį iki pat naujų metų“, – teigė prokuroras Sigitas Jasevičius.

Henrikas Daktaras nuo teisėsaugos kurį laiką slapstėsi Bulgarijoje. 2009 metų rudenį jis buvo sulaikytas ir parvežtas į Lietuvą. Jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.