Ketino blokuoti gatves

Vargu ar Lietuvos apeliacinis teismas, skirdamas šią bylą Klaipėdos apygardos teismui, įsivaizdavo, kad čia nėra sąlygų tokios apimties bylai nagrinėti. Teismo pastatas, dar sovietmečiu pastatytas Prekybos valdybai, nepritaikytas byloms nagrinėti.

Didžiausioje posėdžių salėje vargiai tilps proceso dalyviai, nes iš 16 kaltinamųjų keli sėdės atskirai ir bus ypač saugomi. Salėje bus tiek pat advokatų.

Teisiamuosius saugos ne tik vietos konvojavimo būrio, bet ir „Aro“, Vidaus tarnybos 2-ojo pulko, Lietuvos policijos liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos tarnybos vyrai.
Kiekviena šių tarnybų kelia savus saugumo reikalavimus, todėl jų atstovai jau lankėsi uostamiestyje, apžiūrėjo teismo pastatą ir salę. Ji bus suskirstyta į kelis sektorius, kurie bus griežtai atskirti.

Ketinta net blokuoti kelias aplink teismą besidriekiančias gatves, tačiau su teisėjais sutarta pirmadienio rytą kuo mažiau trikdyti eismą ir kelti ažiotažą.
Spėjama, kad teismo salėje procesą galės stebėti tik keli žiūrovai, daugiau paprasčiausiai netilps, o stovėti posėdžio metu nebus leidžiama.

Kaltinimui – visa diena

Procesas turėtų tęstis antradienį ir trečiadienį. Ar viskas vyks pagal planą, dar nežinia, nes vieno teisiamojo gynėjas seniai yra parašęs prašymą posėdį atidėti, mat tądien jis bus išvykęs.
Jeigu pavyks susitarti, kad advokatą pavaduotų kuris nors kitas kolega, pirmadienį turėtų būti skaitoma kaltinamoji išvada. Tikriausiai bus išdėstyta kaltinimo esmė, nes visos išvados skaitymas užtruktų ne vieną dieną.

Byloje minimi žiauriausi nusikaltimai: nužudymai, pasikėsinimai nužudyti, laisvės atėmimas, reketas, disponavimas šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis, ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikla, neteisėtas laisvės atėmimas, turto prievartavimas, neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, plėšimai.
Kaltinimą byloje palaikys du valstybės kaltintojai: Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Sigitas Jasevičius ir Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis.

Advokatai kratėsi "daktarų"

Dalis advokatų antradienį ir trečiadienį privalo dalyvauti kitose bylose, tad tikriausiai po pirmosios dienos bus skelbiama pertrauka. Ji gali užsitęsti iki rudens. Praktika byloja, kad vasarą, kai įsibėgėja atostogų metas, teismo posėdžius organizuoti sunku.
Nors teisėjai nusiteikę kuo greičiau išnagrinėti bylą, procesas gali užsitęsti ne vienerius metus. Juolab kad keli kaltinamieji tuo suinteresuoti, netrukus jų įvykdytiems nusikaltimams sukaks senaties terminai.

Dalį kaltinamųjų gins valstybės skirti advokatai. Dar prieš savaitę du jų neturėjo gynėjų. Išeitis rasta – keli advokatai gins po du asmenis.

Net gaujos vadeivos Henriko Daktaro žmona Ramutė Daktarienė, prašydama ginti jos vyrą, aplankė ne vieną uostamiesčio advokatų kontorą. Iš straipsnių bei televizijos laidų atpažįstama moteris sulaukė daug neigiamų atsakymų.
Vieni uostamiesčio advokatai kratėsi dalyvavimo šioje byloje, nes nenorėjo ilgam susisaistyti pažadu dalyvauti posėdžiuose, kurie vyks ne tik Klaipėdoje, bet ir Kaune. Kiti atsisakė dėl moralinių paskatų.

Galiausiai R.Daktarienė susitarė, kad jos sutuoktinį gins klaipėdietis advokatas Mindaugas Kepenis. Jis tikino, kad sutartis dar nepasirašyta, pinigai negauti. H.Daktarą turėtų ginti du advokatai.
„Ne dėl pelno sutikau jį ginti. Kokie ten pinigai, juk jis seniai suimtas, visas turtas areštuotas. Tiesiog teisiniu atžvilgiu tai įdomi byla“, – apsisprendimą paaiškino M.Kepenis.


Tarp nukentėjusiųjų – V.Junokas

Tikriausiai proceso metu teismo salėje sėdės ne visi nukentėjusieji, nes dalis jų jau yra raštu pareiškę apie nenorą dalyvauti posėdžiuose. Kai kurie patys priklausė nusikalstamiems susivienijimams.

Tarp nukentėjusiųjų bus ir buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Valentinas Junokas. Prieš daug metų jį, tada dar dirbusį Valstybės saugumo departamente, netoli Klaipėdos policininkais persirengę "daktarai" nuvežė į mišką ir pririšo prie medžio.

Faktai


baudžiamąją bylą sudaro 73 tomai;
kaltinamoji išvada – 518 lapų;
byloje minimas 21 epizodas;
iš jų 6 nužudymai;
bus teisiama 16 kaltinamųjų;
nukentėjusiaisiais pripažinti 29 asmenys.
Spėjama, kad teismo salėje procesą galės stebėti tik keli žiūrovai, daugiau paprasčiausiai netilps, o stovėti posėdžio metu nebus leidžiama.