Kartais cigarečių dėžės tiesiog permetamos per sieną ar net paleidžiamos plaukti į Lietuvą įtekančiais upeliais ar Nemuno upe.

Penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai užfiksavo du bandymus atgabenti į Lietuvą populiariausių kontrabandinių prekių - Rusijoje pagamintų cigarečių.

Pagėgių savivaldybės ribose sulaikytus rūkalų krovinius mėginta gabenti lengvuoju automobiliu ir arklio tempiamu vežimu, pranešė VSAT.

Ties Pagėgių savivaldybės Plaškių kaimu patruliavę Vileikių užkardos pasieniečiai pastebėjo nuo Nemuno važiuojantį arkliu kinkytą vežimą. Pareigūnai matė, kad vežimu gabenamas kažkoks krovinys, tačiau arčiau prieiti negalėjo - juos ir įtariamuosius skyrė Nemuno intakas - Gėgės upė.

Vileikių užkardos patruliai apie įtartiną krovinį pranešė kolegoms iš Pagėgių užkardos. Į nurodytą vietą tarnybiniu visureigiu išvyko Pagėgių rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus ir Pagėgių užkardos pasieniečiai.

Vežimą vadelioję trys asmenys, pastebėjo besiartinantį pasieniečių automobilį, metė krovinį ir ėmė bėgti.

Pareigūnams pavyko sulaikyti vieną bėglį, kai šis įšoko į Gėgę ir mėgino plaukti. Dviem jo bendrininkams pavyko pasprukti.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis yra vos prieš kelias dienas 16-ąjį gimtadienį atšventęs Pagėgių savivaldybės gyventojas.

Arklio tempiamame vežime pareigūnai rado 36 dėžes kontrabandinių rusiškų cigarečių "Prima" ir "Saint George". Iš viso 18 700 cigarečių pakelių, paženklintų rusiško pavyzdžio banderolėmis.

Nepilnamečiui pasieniečiai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą už neteisėtą akcizu apmokestinamų prekių gabenimą. Jam įteiktas šaukimas po dviejų savaičių atvykti į Šilutės rajono apylinkės teismą.

Cigaretės, vežimas ir arklys laikinai saugomi Pagėgių rinktinėje.

Penktadienį VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai gavo informacijos iš Kaliningrado srities Černiachovsko būrio pasieniečių, kad ties Panemunės gyvenviete gali būti gabenama kontrabanda.

Nurodytoje vietoje, ties Panemune, Nemuno pakrantėje, Lietuvos pasieniečiai aptiko krūmuose sukrautas 16 dėžių rusiškų cigarečių "Saint George Lights", iš viso - 8 tūkstančius pakelių. Šalia radinio aptiktas pakrantės smėlyje įklimpęs lengvasis automobilis "Audi" su tranzitiniais numeriais.

Manoma, kad automobilio vairuotojas, susikrovęs cigarečių dėžes, mėgino važiuoti, tačiau įstrigo biriame pakrantės smėlyje.

Radinio vietą apieškojęs tarnybinis pasieniečių šuo nieko įtartino neaptiko, tačiau pareigūnai, tikėdamiesi, kad pavyks sulaikyti įklimpusios mašinos savininką, nusprendė surengti pasalą.

Netrukus Pagėgių rinktinės pasieniečiai sulaikė prie mašinos priėjusį 19 metų Pagėgių savivaldybės gyventoją, kuris, kaip išsiaiškino pareigūnai, ir yra įklimpusios "Audi" šeimininkas.

Automobilis ir cigaretės saugomi Pagėgių rinktinėje. Sulaikytajam pagėgiškiui pasieniečiai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą už neteisėtą akcizu apmokestinamų prekių gabenimą. Jam taip pat įteiktas šaukimas po dviejų savaičių atvykti į Šilutės rajono apylinkės teismą.

Šiemet Lietuvos pasienyje jau sulaikyta daugiau kaip 1 milijonas 412 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių. Daugiausia, kaip jau tapo įprasta, sulaikė sieną su Rusija saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai - beveik 890 tūkstančių pakelių.