Prašymą panaikinti laikinąjį nuosavybės apribojimą kaltinamasis ketvirtadienį pateikė Vilniaus apygardos teisme, kuriame po pertraukos teisėjai pradėjo nagrinėti Šiaulių ir Kauno nusikalstamo pasaulio atstovų bylą.

Į šią bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją buvo įtraukta nauja teisėja – po skandalo pareigų netekusį teisėją Zenoną Birštoną pakeitė teisėja Audronė Kartanienė. Kadangi teismas jau buvo apklausęs visus liudytojus, kaltinamuosius ginantys advokatai ir valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras neprieštaravo, kad bylą nagrinėjant iš naujo būtų pagarsinti visų apklaustų nukentėjusiųjų ir liudytojų parodymai.

Prieš pradedant bylos nagrinėjimą iš esmės, G. Jacka ir jam atstovaujantis advokatas teismui pateikė kelis prašymus – ne tik dėl arešto nuosavybei panaikinimo, bet ir dėl bylos grąžinimo prokuratūrai. Kaltinamojo advokatas teismui aiškino, kad surašytas kaltinamasis aktas neatitinka Baudžiamojo proceso kodekse (BPK) numatytų reikalavimų.

Grąžinti bylą prokuratūrai prašė ir Šiaulių nusikalstamo pasaulio atstovas Viktoras Mula.

Teismas šio prašymo nepatenkino, nes nenustatė, kad kaltinamasis aktas neatitiktų įstatyme numatytų reikalavimų. Kaip pabrėžė kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Ryšardas Skirtunas, kaltinamieji jau yra davę išsamius parodymus, todėl nelogiška teigti, kad kaltinamasis aktas neatitinka BPK reikalavimų.

Kad byla turėtų būti toliau nagrinėjama teisme, buvo įsitikinęs prokuroras Aleksandras Kazakovas. Jis taip pat pažymėjo, kad nėra pagrindo naikinti laikinąjį apribojimą G. Jackos turtui. Pasak valstybinio kaltintojo, byloje nukentėjusieji yra pareiškę daugiau kaip 3 mln. Lt ieškinį, todėl areštuotas turtas iš dalies jį užtikrintų, jeigu ieškinys nuosprendžiu būtų patenkintas.

Byloje kaltinamuoju patrauktas Kauno nusikalstamo pasaulio atstovas Jonas Bielskis, kuris yra įtrauktas į valstybės saugomų liudytojų sąrašus, ketvirtadienio posėdį taip pat pateikė prašymą – jis siekia, kad būtų pakeista kardomoji priemonė ir jam būtų leista gyventi savo, o ne valstybės išnuomotame bute.

Teismas savo poziciją pateiks po pertraukos. Kitame posėdyje, kuris įvyks gegužės 16-ąją, prokuroras antrą kartą pagarsins kaltinamąjį aktą.

DELFI primena, kad teisme nagrinėjama byla yra susijusi su nužudymais, plėšimais, turto prievartavimais ir kitais sunkiais nusikaltimais.