Panevėžio apygardos prokuratūros apeliaciniame skunde teigiama, kad pirmosios instancijos teismas, ištyręs šioje nusikaltimų žmogaus sveikatai baudžiamojoje byloje surinktus įrodymus, nepagrįstai A. M. veiksmus perkvalifikavo iš sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl chuliganiškų paskatų į nusikalstamą veiką, padarytą dėl neatsargumo, netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą.

Lietuvos Apeliacinis teismas patenkino panevėžiečių prokurorų skundą dėl netinkamo baudžiamojo įstatymo pritaikymo ir panaikino nepagrįstą Panevėžio apygardos teismo sausio 25 d. nuosprendį, kuriuo A. M. buvo pripažintas kaltu sunkiai sutrikdęs žmogaus sveikatą dėl neatsargumo.
Lietuvos Apeliacinis teismas patvirtino panevėžiečių prokurorų nustatytą nusikaltimo vertinimą ir patenkino prašymą už padarytą tyčinį sunkų nusikaltimą, sukėlusį labai sunkius padarinius, A. M. paskirti griežtesnę bausmę, negu Panevėžio apygardos teismo paskirtas dvejų metų šešių mėnesių laisvės atėmimas.

Panevėžio apygardos prokuratūra praneša, kad šioje byloje nėra kaltinamojo baudžiamąją atsakomybę lengvinančių aplinkybių, nustatyta ją sunkinanti aplinkybė – nusikalstamos veikos padarytos apsvaigus nuo alkoholio, kuris turėjo įtakos jų padarymui. Kaltinamasis anksčiau teistas už smurtinius nusikaltimus, šias veikas padarė bausmės vykdymo atidėjimo metu.

Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas teigia, kad nukentėjusieji buvo sužaloti be jokios dingsties, vien dėl chuliganiškų paskatų, vienas jų – ypač sunkiai. Tą patvirtino byloje surinkti įrodymai, todėl negalima teigti, kad nusikalstamos veikos buvo padarytos vien dėl neatsargumo, nenumatant grėsmės jaunuolių sveikatai, nors jie ant grindinio buvo nustumti nuo beveik dviejų metrų aukščio turėklų.

Pasak prokuroro A. Navicko, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ne kartą yra išaiškinęs, kad chuliganiškos paskatos yra tada, kai veika padaroma dėl aiškaus žmogaus ar visuomenės negerbimo, elementarių moralės ir elgesio normų niekinimo. Šiuo atveju kaltininko elgesys buvo tarsi atviras iššūkis visuomeninei tvarkai, siekiant priešpastatyti save aplinkiniams, pademonstruoti niekinantį požiūrį į juos, arba visai be dingsties, arba panaudojant kaip pretekstą savo veiksmams mažareikšmę dingstį.

Bylos duomenimis, pernai rugpjūčio 22 d. apie 5 val. ryto Anykščiuose iš naktinio klubo Žiburio gatvėje išėję du vaikinai sėdėjo ant laiptų turėklų šalia kavinės „Orėjas“ ir laukė draugų, kurie juos turėjo parvežti į namus. Tačiau netikėtai abu jie patyrė smūgius nuo priėjusio A. M. Vieną vaikiną jis be jokios dingsties nustūmė nuo turėklų ant grindinio, kitam abiem rankomis trenkė į krūtinę. Nuo netikėto smūgio vaikinas, atsitrenkęs nugara į turėklus, persivertė per juos ir nukrito ant grindinio. Vienas nukentėjusiųjų buvo sunkiai sužalotas – jam lūžo kaklo slanksteliai, dėl traumų patyrė kitas sunkias komplikacijas, kitam sveikata buvo sutrikdyta ne taip sunkiai.

Įstatymas tam, kas tyčia sužalojo kitą asmenį ir dėl chuliganiškų paskatų sunkiai sutrikdė žmogaus sveikatą, numato laisvės atėmimo bausmę iki 12 metų.