Ketvirtadienį Estijos pareigūnai pareiškė kaltinimus 33 metų Lietuvos piliečiui Žilvinui Gudoniui dėl Estijos leidėjo Vitalijaus Chaitovo nužudymo.

Talino miesto teismas pranešė, jog Lietuvos pilietis kaltinamas suplanavęs žmogžudystę siekdamas naudos. Pagal Estijos įstatymus už tai gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Lietuvos gyventojas teismo sprendimu suimtas iki lapkričio 30 dienos.

Pasak Estijos policijos, Ž.Gudonis prisipažino, kad būtent jis kovo 10 dieną dukart šovė V.Chaitovui į galvą ir iš įvykio vietos paspruko automobiliu, kurį vairavo jo bendrininkas.

Policija tikina, kad Estijos leidėjo nužudymas šiemet kovą nėra nesusijęs su prieš metus įvykdytu jo sūnaus Marijano nužudymu.

Estijos policija nepraneša, ar Ž.Gudonio prisipažinimas ir kiti surinkti duomenys gali padėti išaiškinti žmogžudytės užsakovus.

Kaip teigia Estijos žiniasklaida, užsakius nužudymą policija įtaria vieną V.Chaitovo konkurentą, kuris tikriausiai Maskvoje rado vykdytojus ir per tarpininkus jiems sumokėjo 3-5 tūkst. JAV dolerių (12-20 tūkst. litų).

BNS žiniomis, suimtasis Ž.Gudonis Lietuvoje nėra nei teistas, nei ieškomas, tačiau buvo baustas administracine tvarka.

Lietuvos pareigūnai taip pat neturi duomenų, kad Ž.Gudonis būtų susijęs su Lietuvos nusikalstamomis gaujomis.

Neoficialiai teigiama, kad samdomi žudikai Estijoje buvo sulaikyti, padedant Lietuvos policijai.

56-erių V.Chaitovas buvo nužudytas kovo 10 dieną dviem pistoleto šūviais šalia savo namo Taline nuosavame automobilyje "Nissan Patrol".

Rusijos pilietis V.Chaitovas buvo didžiausio rusų kalba leidžiamo laikraščio "Estonija" atsakingasis leidėjas.

1995 metais V.Chaitovas įsteigė leidybos rūmus "Vesti", o 1997-aisiais tapo vienu svarbiausių laikraščio "Estonija" savininkų.

2000 metais panašiomis aplinkybėmis Talino centre buvo nušautas V.Chaitovo sūnus Marianas, turėjęs AB "Rukon-Info", kuri yra didžiausia rusų kalba leidžiamų laikraščių leidėja Estijoje, akcijų. Jis taip pat buvo šios bendrovės tarybos narys.

Šis nusikaltimas iki šiol neišaiškintas.