Lietuvos valstybei, atstovaujamai Teisingumo ministerijos ir Generalinės prokuratūros, iškeltą civilinę bylą pirmadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas. Teisėja Rūta Burdulienė sprendimą žada paskelbti balandžio 4-ąją.

Anksčiau policijoje dirbęs R. Bingelis buvo patrauktas įtariamuoju vienoje didžiausioje pastarųjų metų kontrabandos byloje. Generalinė prokuratūra įtarė, kad R. Bingelis su savo kolegomis, kuriems vadovavo V. Karalius, dar 1998-asiais sukčiavimo būdu, panaudoję suklastotus dokumentus, apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuometinė vertė – 1,2 mln. Lt) atlygį užvaldė beveik 2,8 mln. Lt vertės VĮ „Dzūkijos šilas“ saugotą sulaikytą kontrabandinių cigarečių krovinį.

Šioje byloje Vilniaus apygardos teismas 2009-ųjų gruodžio 30-ąją R. Bingeliui paskelbė išteisinamąjį nuosprendį – bylos nagrinėjimo metu nebuvo įrodyta, kad policijos pareigūnas dalyvavo padarant nusikalstamą veiką. Šio nuosprendžio Generalinė prokuratūra neapskundė.

Į teismą valstybę padavęs R. Bingelis siekia prisiteisti 100 tūkst. Lt neturtinės ir 27 tūkst. 620 Lt – turtinės žalos atlyginimą. Pastarąją sudaro pareigūno laikinojo nušalinimo ir suėmimo metu negautas atlyginimas.

R. Bingeliui atstovaujantis advokatas Giedrius Bučinskas teisme sakė, kad šioje byloje valstybės atsakomybė yra akivaizdi – procesinės prievartos priemonės jo atžvilgiu buvo pradėtos taikyti tik praėjus 4 metams po pirminės apklausos. „Valstybė, veikdama per savo pareigūnus, padarė žalos“, – pabrėžė advokatas.

Pasak jo, ikiteisminis tyrimas byloje truko beveik 10 metų. „Bet kokiais kriterijais vertinant, tai yra per ilgas laikas, juoba, kad jis figūravo tik viename epizode“, – pabrėžė advokatas.

Tuo tarpu Generalinei prokuratūrai atstovaujantis prokuroras Rolandas Kruopis įsitikinęs, kad R. Bingelio ieškinys yra nepagrįstas. Pasak prokuroro, įtariamasis už grotų praleido vos pusantro mėnesio, o namų areštas jam buvo taikomas tik pusę metų.

Prokuroras pažymėjo, kad du įtariamieji ikiteisminio tyrimo metu davė parodymus, kad R. Bingelis dalyvavo išvežant kontrabandinį krovinį iš „Dzūkijos šilo“, todėl buvo pakankamas pagrindas jį įtarti dalyvavus nusikalstamos veikos padarymu.

„Aišku, priimant apkaltinamąjį nuosprendį įrodymų pritrūko, tačiau to pakako taikyti procesines prievartos priemones“, – teisme pabrėžė R. Kruopis.

Jis taip pat pažymėjo, kad ikiteisminis tyrimas užsitęsė, nes į vieną buvo sujungtos dvi baudžiamosios bylos – abiejose kaip pagrindinis įtariamasis figūravo kontrabandos karaliumi tituluojamas V. Karalius.

Pasak Teisingumo ministerijos atstovo Ramūno Valatkos, ikiteisminio tyrimo pradžioje R. Bingelis neigė bet kokias sąsajas su kontrabandinio krovinio užvaldymu, tačiau vėliau pripažino, kad krovinį lydėjo iki Lazdijų ir už tai iš savo kolegos gavo 100 JAV dolerių atlygį.

„Jis kaip pareigūnas suprato ir turėjo suprasti, kad šie pinigai duodami už neteisėtą paslaugą“, – R. Valatkos teigimu, R. Bingelis apie tai turėjo pranešti savo vadovybei, tačiau šį faktą nuslėpė.

„Jis pats sąlygojo tokią situaciją, todėl valstybei neturi kilti civilinė atsakomybė“, – pabrėžė Teisingumo ministerijos atstovas.

Garsiojoje kontrabandos byloje V. Karalius buvo nuteistas 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausme.