Kontrabandos "karaliumi" tituluojamas V.Karalius antradienį pareiškė, kad atsisako valstybės paskirtos gynėjos.

Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija nusprendė, kad V.Karalius turi teisę atsisakyti gynėjos. Neturėdamas gynėjos, V.Karalius turės pats susipažinti su bylos medžiaga. Tam teismas skyrė savaitę ir posėdį atidėjo iki gegužės 25 dienos.

Balandžio 26 dieną posėdį teko atidėti irgi dėl V.Karaliaus užgaidų. Tada kaltinamasis pareiškė, kad neturi advokato, kad esą advokatas Rimas Andrikis turi jį ginti, nors, kaip paaiškėjo vėliau, taip būti negalėjo, susitarimo dėl gynybos teisme šis advokatas ir V.Karalius nėra sudarę.

Teismas buvo davęs savaitę susirasti naujam advokatui. Teismo posėdyje antradienį V.Karalius aiškino, kad būnant suimtam sunku susirasti pačiam advokatą, kad esą visi advokatai, į kuriuos jis kreipėsi atsisakė jį ginti teisme, nes esą labai didelė bylos apimtis.

Esant tokiai situacijai, kaltinamajam buvo paskirta valstybės apmokama advokatė Regina Eltermanienė. Tačiau V.Karalius pareiškė, kad jos paslaugų atsisako ir pats nori susipažinti su bylos medžiaga.

Kitas kaltinamasis, buvęs Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas, prašė nutraukti jam baudžiamąją bylą.

Kaltinimai šioje byloje yra pareikšti buvusiai Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkei Palmyrai Linkevičienei, Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui Dariui Japertui bei Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkui A.Gudui bei pačiam V.Karaliui.

Buvę teismų pirmininkai kaltinami piktnaudžiavimu tarnyba, trukdę tirti kontrabandos bylas, įtariami bendrininkavę su V.Karaliaus grupuote. V.Karalius anksčiau dirbo policijoje, dabar 41 metų vyras teigė esąs VRM sistemos pensininkas.

Tuo tarpu valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius teismui pateikė papildomų įrodymų šiai bylai. Prokuroras paprašė prijungti įsiteisėjusį baudžiamąją įsakymą dėl tauragiškio Arūno Pukelio.

Šiam 35 metų vyriškiui už kišimąsi į teisėjo darbą nagrinėjant bylas šiemet sausį Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo sprendimu buvo paskirta piniginė bauda.

A.Pukelis kaltinamas 2002 metais per V.Karalių prašęs tuometinio Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko A.Gudo, kad šis nurodytų A.Pukelio baudžiamąją bylą nagrinėjusiam teisėjui priimti A.Pukeliui šioje byloje palankius sprendimus.

Pareigūnų duomenimis, V.Karalius darė įtaką Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko A.Gudo sprendimams dėl cigarečių kontrabandininkų paleidimo. A.Gudas, kaip įtariama, skambindavo Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui Dariui Japertui ir prašydavo "pasistengti", kad įkliuvę kontrabandininkai būtų paleisti.

Kai kuriuos suėmimo klausimus D.Japertas, kaip įtariama, spręsdavo ir per Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkę P.Linkevičienę.

Minėtųjų teismų pirmininkų telefonų pokalbius užfiksavo Valstybės saugumo departamentas, kuriam pirminę informaciją apie galimus teisėjų korupcinius ryšius suteikė Seimo Antikorupcijos komisija. Ikiteisminį tyrimą dėl teismų pirmininkų veiklos atlieka Generalinė prokuratūra.