Tai jau antra stambi įtariamų sukčių sulaikymo operacija, kurią surengė šalies Nacionalinis moderniųjų technologijų nusikaltimų skyrius, atskleidęs palyginti naują sukčiavimo internetu atvejį. Manoma, kad praėjusiais metais bankams ši nusikalstama veika atnešė 60 mln. svarų (300 mln. litų) nuostolio.

Nuo sukčių nukentėjo kai kurie pasauliniai mažmeninės bankininkystės milžinai, pavyzdžiui, Britanijoje dirbantys bankai "Barclays", "Lloyds TSB" ir "NatWest". Norėdami išvilioti iš internetinės bankininkystės klientų jų banko ir kreditinės kortelės duomenis, nusikaltėliai pasinaudodavo melagingomis elektroninio pašto žinutėmis ir interneto svetainėmis.

Policija teigia, kad grupuotė iš apgautų asmenų sąskaitų pinigus pervesdavo į kitas bankų sąskaitas, kurias būdavo atidariusi naudodamasi suklastotais dokumentais. Tuomet sukčiai paimdavo pinigus iš sąskaitų ir persiųsdavo juos į Rusiją telegrafo bei pašto pavedimais.

"Esame tikri, kad ši gauja į Rusiją išsiuntė šimtus tūkstančių svarų", - sakė policijos vyresnysis detektyvas Mickas Deatsas (Mikas Ditsas), dirbantis Nacionaliniame moderniųjų technologijų nusikaltimų skyriuje.

Pasak policijos, gaujos taikiniais buvo tapę daugelis pagrindinėje gatvėje įsikūrusių ir internete veikiančių bankų. Kadangi sukčiai nesugebėjo į bankų sistemas įsilaužti patys, jie pasinaudodavo naiviais bankų klientais ir išviliodavo iš jų svarbios asmeninės informacijos.

Policija ilgą laiką įtarė, kad šis bankų ir jų klientų apgaudinėjimas - organizuotų nusikalstamų gaujų, veikiančių iš Rytų Europos, darbas. Daugeliu atveju sukčiai rašydavo sudėtingas elektroninio pašto žinutes, kurias pateikdavo kaip oficialius banko pranešimus. Jomis bankas neva pranešdavo, kad būtina atnaujinti asmens sąskaitos duomenis.

Žinutėje būdavo pateikiama nuoroda į interneto svetainę, kurios adresas atrodydavo panašiai kaip oficialaus banko tinklalapio. Ją paspaudus, vartotojas būdavo paprašomas įrašyti sąskaitos duomenis ir kredito kortelės numerius.

Paskutinius įtariamuosius policija susekė ir ėmė stebėti praėjusių metų rudenį. Šiuo metu jie tebetardomi, kaltinimai jiems dar nepateikti.

Įtariamųjų tapatybės neatskleidžiantys policininkai juos apibūdina kaip "mulus", kuriuos viena Rusijos organizuota nusikaltėlių gauja nusamdė tam, kad šie pervestų pinigus iš jos pasirinktos šalies. Pasaulyje nuo šių sukčių dar nukentėjo Šiaurės Amerikos ir Australijos gyventojai.

Pasak policijos, įtariamieji yra Estijos, Latvijos, Rusijos ir Ukrainos piliečiai. Visi jie buvo sulaikyti įvairiuose Londono rajonuose ir Kento grafystės Ramsgeito mieste.

Kartu buvo konfiskuota kompiuterių bei kitos skaitmeninės technikos, pasų, čekių knygelių ir bankų kortelių, pinigų bei kokaino.

Prieš savaitę Anglijoje buvo sulaikytas 21 metų britas, kaip įtariama, apgaudinėjęs internetinio banko "Smile" klientus. Minėtosios bylos tarpusavyje nesusijusios.