Teisėjai paliko galioti pernai lapkričio 17 dieną paskelbtą Šilutės rajono apylinkės teismo ir šiemet sausio 19 dieną priimtą Klaipėdos apygardos teismo nutartį, kuria šilutiškiai M.Dulaitis ir Artūras Vindžigelskis už penkiolikos baltųjų gandrų iššaudymą ir vieno jų sužeidimą turi sumokėti 7920 litų.

Prokuratūros pareigūnų žiniomis, nuteistasis žalos nėra atlyginęs. Aukščiausiajam Teismui atmetus skundą, iš M.Dulaičio konfiskuoti nusikaltimo įrankiai - visureigis "Mitsubishi Pajero" ir šautuvas su optiniu taikikliu.

Šio teismo sprendimas yra galutinis ir kasacine tvarka neskundžiamas. Nuosprendžiu M.Dulaitis yra pripažintas kaltu dėl neteisėto medžiojimo ir viešosios tvarkos pažeidimo ir už tai jam skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė su atidėjimu tam pačiam laikotarpiui. Jo giminaičiui A.Vindžigelskiui 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė su atidėjimu metams.

A.Vindžigelskis Aukščiausiajam Teismui skundo nerašė.

Dėl šio ciniško nusikaltimo, kuris sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą, M.Dulaitis neteko ir darbo - pernai rugpjūčio mėnesį Klaipėdos teritorinės muitinės Panemunės kelio posto inspektorius M.Dulaitis buvo atleistas iš pareigų, kaip diskreditavęs pareigūno vardą.

15 gandrų buvo nušautas ir vienas buvo sužeistas pernai liepos pabaigoje keliuose Šilutės rajono kaimuose. Pareigūnai nustatė, kad gandrai buvo šaudomi ir prie gyvenamų sodybų, žmonės matė iš gandralizdžių krentančius nušautus paukščius.

Gandrašaudį žmonės bandė jį sulaikyti, tačiau šiam pavyko pasprukti.

Aukščiausiajam Teismui kasacinį skundą parašęs M.Dulaičio gynėjas Osvaldas Martinkus teigė, kad teismai esą netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą bei pažeidė baudžiamojo proceso normas, dėl ko buvo suvaržytos įstatymu garantuotos kaltinamojo teisės ir taip sukliudyta teismui išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą. Advokatas prašė nutraukti bylą jo ginamajam.

O.Martinkus teigė, kad byloje nepakanka argumentų, kad buvo sutrikdyta žmonių rimtis, o gandai nėra įrašyti į medžiojamų paukščių sąrašą.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros prokuroras Arūnas Meška cituodamas Medžioklės ir kitus įstatymus, kalbėdamas apie medžioklės sąvoką pažymėjo, kad šaudymas į laukinius gyvūnus, nors ir nepatenkančius į medžiojamų sąrašą, yra medžioklė.