VSAT pareigūnai sako neabejoją, kad rūkalų kainų skirtumas Lietuvoje ir Rusijoje bei Baltarusijoje, taip pat kone dvigubas pelnas perpardavus atgabentą tokios rūšies kontrabandą ir toliau gali skatinti šiuo neteisėtu verslu užsiimančius asmenis bandyti gabenti cigaretes iš kaimyninių valstybių į Lietuvą.

Pirmadienį VSAT Pagėgių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai Pagėgių savivaldybės kelyje Šereitlaukis-Vilkyškiai patikrinimui stabdė mikroautobusą "Renault Traffic".

Kaip dažnai būna šiame pasienio su Rusija ruože, įtartino automobilio vairuotojas nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, padidino greitį ir nuvažiavo artimiausio miško masyvo link.

Pasieniečiai tarnybiniu visureigiu pradėjo persekioti bėglį. Dideliu greičiu pavažiavęs maždaug kilometrą, mikroautobusą vairavęs vyriškis staiga pradėjo stabdyti automobilį, tačiau nesuvaldė mašinos, kuri įsirėmė į šalikelės medį. Iš mašinos iššokęs vairuotojas spėjo pasislėpti miške.

Pasak VSAT atstovo spaudai, likimo valiai paliktame mikroautobuse pasieniečiai aptiko net 22 tūkstančius pakelių rusiškų cigarečių "Saint George". Sprendžiant iš to, kad rūkalai nebuvo apvynioti plėvele, įtariama, kad cigaretės į Lietuvą galėjo būti valtimi atplukdytos Nemunu.

Rastieji rūkalai ir automobilis laikinai saugomi Pagėgių rinktinėje. Šio VSAT padalinio operatyvininkai aiškinasi įvykio detales.

Pirmadienį prie sienos su Baltarusija esančiame Švenčionių rajono Girdėnų kaime, pasienio ruože, VSAT Ignalinos rinktinės pasieniečiai užfiksavo du rūkalų gabenimo atvejus.

Lengvąjį automobilį "Audi 100", vairuojamą 30-mečio lietuvio, Ignalinos rinktinės Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai sulaikė, kai šis, įvažiavęs į Girdėnus, sustojo prie vienos sodybos.

Patikrinimo metu paaiškėjo, kad automobiliu, kuriuo, be vairuotojo, vyko dar du asmenys, gabenta 5,5 tūkst. pakelių rusiškų cigarečių "Saint George".

Pirmadienį tame pačiame Girdėnų kaime kitas VSAT pareigūnų ekipažas užklupo grupę asmenų, kuri iš prie kaimo pirties stovinčio automobilio krovė cigaretes. Pastebėję besiartinantį pasieniečių visureigį, du įtariamieji kontrabandininkai mėgino sprukti, tačiau buvo sulaikyti.

Patikrinę automobilį ir apžiūrėję pirtį, pasieniečiai aptiko 11,5 tūkst. pakelių cigarečių "Saint George" ir "Horizont" su rusiškomis banderolėmis.

Abu kaime aptikti automobiliai ir rūkalai saugomi VSAT Ignalinos rinktinės Adutiškio užkardoje. Sulaikytoji cigaretes gabenusi penkiukė uždaryta į policijos areštinę.

Ignalinos rinktinės Ikiteisminio tyrimo poskyrio pareigūnai atlieka tyrimą dėl kontrabandos gabenimo.

Augančios cigarečių kontrabandos į Lietuvą mastus patvirtina ir pasieniečių sulaikytų tokių krovinių kiekis.

Šiemet Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 848 tūkstančius cigarečių, populiariausios kontrabandinės prekės Lietuvos pasienyje, pakelių. Pernai per tą patį laikotarpį VSAT pareigūnai neleido neteisėtai į Lietuvą įvežti 450 tūkstančių pakelių, 2002 m. - 67 tūkstančius pakelių cigarečių.

Šiemet daugiau kaip pusę tokios rūšies kontrabandos sulaikė sieną su Kaliningrado sritimi saugančios VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai - 495 tūkstančius pakelių.

Prie sienos su Baltarusija sulaikytas 221 tūkstantis pakelių rūkalų.