Kariuomenės vado atstovės spaudai penktadienio pavakarę išplatintame pareiškime teigiama, jog J.Kronkaitis visus karininkus vertina pagal profesionalumą ir savo pareigų atlikimą.

"KOP vadui plk. E.Mažeikiui kariuomenės vadas neturi jokių priekaištų dėl jo tarnybinių pareigų atlikimo, todėl negali būti prielaidų dėl nepasitikėjimo šiuo karininku ar jo nušalinimo nuo pareigų. Plk. E.Mažeikis gerai atlieka savo karines pareigas ir sėkmingai tvarko Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų integracijos į NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą reikalus", - teigiama pranešime.

Anot atstovės spaudai, kariuomenės vadas pernai rudenį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, o vėliau - į Vilniaus m. antrąjį apylinkės teismą, norėdamas galutinai išsiaiškinti dėl E.Mažeikio nekaltumo, "kad ateityje nekiltų papildomų nepagrįstų klausimų dėl gelžbetonio plokščių dingimo".

Šią savaitę dienraštis "Lietuvos rytas" pranešė, jog Karo policija ir Klaipėdos apylinkės prokuratūra atnaujino ikiteisminį tyrimą dėl tyčinio krašto apsaugos turto sunaikinimo.

Anot dienraščio, 2002 metais Šiaulių pirmojoje aviacijos bazėje Zokniuose buvo pasigesta betoninių plokščių.

Krašto apsaugos ministerijai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 1999 metais Pirmosios aviacijos bazės tuometis vadas E.Mažeikis uždarajai akcinei bendrovei Šiaulių aerouostui, planavusiam steigti laisvąją ekonominę zoną, perdavė 198 gelžbetonines plokštes. Šios plokštės dar nuo sovietinių laikų buvo sumontuotos lėktuvų stovėjimo aikštelėje. Formali jų perdavimo saugoti priežastis - kariuomenė neturėjo pakankamai kareivių, galinčių saugoti teritoriją.

2002 metais Zokniuose šių plokščių rasti nepavyko, teisėsaugos pareigūnai jas aptiko vietinių gyventojų kiemuose. Šie žmonės teigė, kad plokštes įsigijo iš nepažįstamų asmenų.

Praėjusių metų gegužės mėnesį šią baudžiamąją bylą Šiaulių rajono apylinkės prokuratūros stažuotojas nutraukė, nenustatęs E.Mažeikio veiksmuose nusikaltimo sudėties. Tokį sprendimą patvirtino ir Generalinė prokuratūra.

Į Karinių oro pajėgų vado pareigas E.Mažeikis buvo paskirtas praėjusių metų vasarą, kai Generalinė prokuratūra nutarė, kad ankstesnė byla kariškiui buvo nutraukta pagrįstai. Tačiau po jo paskyrimo, anot dienraščio, siekdamas išsiaiškinti, ar byla ištirta objektyviai, J.Kronkaitis kreipėsi į teismą.