Pasak JAV federalinės prekybos komisijos (FTC), teisėsaugininkai surengė reidą Detroito apylinkėse įsikūrusioje organizacijoje. Ši kaltinama išsiuntusi milijonus elektroninių laiškų, reklamavusių svorį tariamai mažinančią priemonę.

Pagal sausį įsigaliojusį kovos su interneto šiukšlinimu įstatymą organizacijos darbuotojams Danieliui Linui, Markui Sadekui, James'ui (Džeimsui) Linui ir Christopher'ui Chung'ui (Kristoferiui Čangui) gresia iki penkerių metų įkalinimas. Jiems taip pat gresia kaltinimai sukčiavimu, už kurį numatomas iki 20 metų įkalinimas.

FTC teigimu, keturi atsakovai per savo įmonę "Phoenix Avatar" kiekvieną mėnesį uždirbdavo beveik 100 tūkst. JAV dolerių siūlydami jokio poveikio neturintį svorio mažinimo raištį. Komisija pridūrė, kad pažeidėjai pėdas mėtė naudodami kitų vartotojų elektroninio pašto adresus. Pastarąją veiklą draudžia naujasis kovos su interneto šiukšlinimu įstatymas.

FTC ieškinyje sakoma, kad nekaltus interneto vartotojus, kurių adresai buvo pasisavinti, užplūdo daugybė atsakymų ir skundų, o kai kurie paslaugų tiekėjai įtraukė vartotojus į juoduosius sąrašus, palaikę juos interneto šiukšlintojais. Už vartotojų apsaugą atsakinga FTC minėjo, kad nuo sausio vartotojai jai persiuntė 490 tūkst. "Phoenix Avatar" elektroninių laiškų.

Komisija pridūrė, kad įmonė buvo uždaryta, o atsakovų turtas areštuotas. "Šios bylos turėtų tapti aiškia žinia šiukšlintojams, kad mes stebime jų veiklą ir bendromis pastangomis siekiame įgyvendinti įstatymus", - pranešime spaudai teigė FTC pirmininkas Timothy Muris (Timotis Mjuris).

Tuo tarpu vieno iš atsakovų teisininkas sakė svarstąs galimybę ginčyti naujojo įstatymo atitikimą konstitucijai. "Visuomet, kai įstatymas kuriuo nors būdu suvaržo tam tikras teises, galimas konstitucinis ginčijimas", - aiškino Detroito advokatas Džeimsas Feinbergas ir pridūrė, kad jo klientas M.Sadekas kaltės nepripažins.

FTC taip pat nurodė pateikusi prašymą uždaryti vieną Australijos organizaciją, kuri esą yra atsakinga už daugybę JAV pasiekiančių interneto šiukšlių. Komisijos teigimu, bendrovė "Global Web Promotions Pty Ltd." taip pat siūlo svorį tariamai mažinančias ir senėjimą lėtinančias priemones, kurios, anot ekspertų, neturi jokio poveikio.

Kai kuriais skaičiavimais, nepageidaujamos žinutės dabar sudaro daugiau nei pusę visų elektroninių laiškų.

Kovos su interneto šiukšlinimu organizacijos "Spamhaus" duomenimis, D.Linas, kuris dar nesuimtas, yra vienas iš didžiausių interneto šiukšlintojų. Kol kas nesuimtas ir J.Linas. Anot Dž.Feinbergo, šie du atsakovai teisme turėtų pasirodyti penktadienį.

Keturios didžiausios JAV interneto paslaugų teikėjos, pasinaudojusios naujuoju įstatymu, kovo mėnesį padavė į teismą šimtus šiukšlintojų, tačiau siekė tik kompensacijų, o ne pažeidėjų įkalinimo.