Buvę teismų pirmininkai yra įtariami bendrininkavę su cigarečių kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus grupuote.

Kaltinimai pareikšti buvusiai Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkei Palmyrai Linkevičienei, Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui Dariui Japertui bei Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkui Arvydui Gudui bei pačiam V.Karaliui.

V.Karalius anksčiau dirbo policijoje, dabar 41 metų vyras teigė esąs VRM sistemos pensininkas. Vos prasidėjus posėdžiui paaiškėjo, kad V.Karaliaus neturi advokato. Pagal įstatymus baudžiamosios bylos nagrinėjimas nedalyvaujant advokatui yra neįmanomas.

V.Karalius teismui aiškino, kad jį ginti turėtų advokatas Rimas Andrikis, kuris jo interesams atstovavo ikiteisminio tyrimo metu. Be to, V.Karalius teismui perskaitė pareiškimą, kuriuo teisėjų prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl, jo manymu, kai kurių Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų neatikimo kitiems įstatymams. Teisiamasis taip pat skundėsi, kad iki šiol nėra susipažinęs su baudžiamosios bylos medžiaga.

Teisėja V.Karaliui sakė, kad su bylos medžiaga jis galįs susipažinti padedant gynėjui ir jeigu jis jo neturi, teks surasti valstybės apmokamą advokatą.

V.Karaliui toliau tikinant, kad jį ginti turi R.Andrikis, teisėja prakalbo, kad reiktų nubausti advokatą R.Andrikį dėl neatvykimo į posėdį be pateisinamos priežasties.

Reaguodamas į šią situaciją, valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius pareiškė, jog R.Andrikis V.Karalių gynė tiriant bylą, tačiau dėl atstovavimo teisme advokatas ir teisiamasis sutarę nebuvo, tai V.Karaliui buvo žinoma ir jam buvo pasiūlyta susirasti kitą gynėją.

J.Laucius prašė atmesti V.Karaliaus prašymą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą, nes dabar galiojantis Baudžiamojo proceso kodeksas neprieštarauja Europoje galiojantiems teisės aktams.

Vėliau posėdžio sekretorė atnešė advokato R.Andrikio atstovo faksu atsiųstą raštą, kuriame teigiama, kad R.Andrikis nėra sudaręs susitarimo ginti V.Karalių.

Perskaičius šį raštą, teismas nurodė V.Karaliui per savaitę susirasti kitą advokatą.

V.Karalius, pareigūnų duomenimis, darė įtaką Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko A.Gudo sprendimams dėl cigarečių kontrabandininkų paleidimo.

A.Gudas, kaip įtariama, skambindavo buvusiam Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui D.Japertui ir prašydavo "pasistengti", kad įkliuvę kontrabandininkai būtų paleisti.

Kai kuriuos suėmimo klausimus D.Japertas, kaip įtariama, spręsdavo ir per buvusią Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkę P.Linkevičienę.

Be to, V.Karalius yra kaltinamas subūręs organizuotą nusikalstamą grupuotę, jai vadovavęs ir rengęs nusikaltimus. Teismo nuosprendžio jis laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje - kalėjime. Eksteisėjai nuosprendžio laukia laisvėje.

V.Karalius yra A.Gudo žentas. Būdamas suimtas kalėjime jis vedė A.Gudo dukrą Kristiną. D.Japertas, P.Linkevičienė ir A.Gudas už poelgį, žeminantį teisėjo vardą, buvo atleisti iš teisėjų pareigų pernai liepą, tačiau atleidimą apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Buvę teisėjai tvirtina, kad juos atleidžiant buvo pažeista procedūra. Kadangi teisėjai buvo atleisti drausmine tvarka, juos visų pirma turėjo svarstyti Teisėjų garbės teismas.

Vilniaus apygardos teismas yra kreipęsis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar nebuvo pažeista teisėjų atleidimo procedūra. Prašymas dar neišnagrinėtas ir sprendimas buvusių teisėjų byloje nėra priimtas.

Minėtųjų teismų pirmininkų telefonų pokalbius užfiksavo Valstybės saugumo departamentas, kuriam pirminę informaciją apie galimus teisėjų korupcinius ryšius suteikė socialliberalės Nijolės Steiblienės vadovaujama Seimo Antikorupcijos komisija.