Pasak ikiteisminį tyrimą organizavusių ir jam vadovavusių Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų, teismui perduota byla, kurioje yra virš 20 nusikalstamos veikos epizodų, dėl kurių apklausta daugiau kaip 160 asmenų. Baudžiamąją bylą sudaro 73 tomai dokumentų.

Byloje kaltinamiesiems inkriminuoti sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, padaryti 1993-2000 metais. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nusikalstamo susivienijimo dalyvių padaryti nužudymai buvo susiję su įtakos įtvirtinimu, konkuruojančių dėl pelno ar „daktarų“ autoriteto nepaisančių nusikalstamo pasaulio atstovų pašalinimu. Susivienijimo dalyviai pasižymėjo geru organizuotumu, buvo apsirūpinę ginklais – disponavo dideliu kiekiu automatų, pistoletų, granatų, sprogmenų. Pagrindinę nusikaltimų dalį sudarė veikos, susijusios su svetimo turto užvaldymu, tai – turto prievartavimai, plėšimai, kurių metu prieš nukentėjusiuosius buvo naudojami šaunamieji ginklai, fizinis ir psichologinis smurtas. Kaltinamiesiems inkriminuojamas ir didelį atgarsį visuomenėje sukėlęs Sigito Čiapo ir Vinco Varno nužudymas 1996 metų pavasarį Kaune.

Devyniems asmenims, įtariamiems dalyvaujant nusikalstamo susivienijimo veikloje, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dėl jų mirties. Keturiems asmenims ikiteisminis tyrimas nutrauktas suėjus baudžiamosios atsakomybės senačiai, trims – paskelbta paieška.

Ikiteisminį tyrimą atliko Generalinės prokuratūros ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.