I.Achremovui dar yra likę kalėti 7 metai ir 9 mėnesiai. Teismo paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama – iš naujo į teismą žudikas galės kreiptis po pusmečio. Neabejojama, kad jis tokia teise pasinaudos.

Atmesdamas I. Achremovo skundą dėl dėl praėjusių metų gruodžio 23-iąją priimtos Vilniaus miesto trečios apylinkės teismo nutarties, kuria atsisakyta patenkinti pataisos namų teikimą dėl lygtinio paleidimo, Vilniaus apygardos teismas pabrėžė, kad teismas lygtinai paleidžia nuteistąjį tik tuomet, kai padaro išvadą, jog bausmės tikslai gali būti pasiekti jį paleidžiant į laisvę, bet prižiūrint.

Teismas žymėjo, kad I. Achremovas pataisos namuose režimo reikalavimus pažeidė kartą, bet buvo skatintas šešiolika kartų, be to, jis nesilaiko kriminalinės subkultūros, išgyvena dėl padaryto nusikaltimo, nieko dėl to kitų nekaltina.

Pasak teismo, įkalinimo įstaiga teigiamai vertina I. Achremovą, tačiau netarpininkauja dėl jo lygtinio paleidimo.

Teisėjų kolegija taip pat teigiamai vertino I. Achremovo elgesį, tačiau atsižvelgė į tai, kad I. Achremovas buvo nuteistas už tris nusikaltimus.

„Šiuo metu neatliktos bausmės dalis yra dar pakankamai didelė - 7 metai ir 9 mėnesiai“, - teismas pabrėžė, kad paleidus nuteistąjį į laisvę anksčiau laiko bus pažeistas teisingumo principas.

Jeigu būtų buvęs paleistas į laisvę, I. Achremovas žadėjo gyventi savo tėvų namuose.

Šią savaitę nagrinėjant I. Achremovo skundą teismo posėdyje dalyvavo žmogaus teisių gynėjai, nes, kaip nurodė nuteistajam atstovavęs advokatas Dalius Boreika, Lietuvos teismai esą pažeidžia žudiko teises. Pasak jo, teismai formaliai atmeta visus teikimus dėl I. Achremovo lygtinio paleidimo, todėl jis net svarsto galimybę kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

Prašydamas paleisti į laisvę anksčiau laiko I. Achremovas pabrėžė, kad padėjo atskleisti nusikalstamos grupuotės vadeivos Boriso Dekanidzės nusikaltimus. Be to, jis teismui pateikė buvusio generalinio prokuroro, dabartinio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Antano Klimavičiaus laišką, kuriame jis pabrėžia, kad įvykdant teisingumą pareigūnams pagelbėjo nuteistojo duoti itin vertingi parodymai ir laikysena teisminio proceso metu.

Tačiau, kaip pabrėžė Vilniaus apygardos teismas, klausimą dėl lygtinio paleidimo nagrinėjantis teismas į tai neprivalo atsižvelgti. Pasak teismo, į tai jau atsižvelgė kiti teismai, kai I. Achremovui du kartus sušvelnino bausmę.

Vilniaus miesto trečios apylinkės teismas buvo nusprendęs, kad nuteistasis formaliai atitinka lygtinio paleidimo sąlygas, tačiau, pasak teismo, „formaliųjų kriterijų atitikimas tėra lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas“.

Už grotų susituokė, bet neseniai – išsiskyrė

Žurnalisto žudikas išeiti į laisvę bandė jau septintą kartą. Prieš pusmetį teismas buvo nusprendęs jį paleisti, bet prokuratūrai apskundus teismo nutartį I. Achremovui taikytas lygtinis paleidimas buvo panaikintas.

Žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti „Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą, – anksčiau teisme yra sakęs I. Achremovas. – Dar kartą noriu atsiprašyti V.Lingio artimųjų, tėvų, žmonos ir dukros. Nežinau, ar galima už tokį nusikaltimą atleisti, tačiau prašau manimi pasitikėti ir leisti grįžti pas savo tėvą, kad galėčiau rūpintis šeima, mažamečiu vaiku“.

Beje, I. Achremovas už grotų susituokė su Kaliningrade gyvenusia moterimi, tačiau neseniai santuoką nutraukė.