Prašydamas paleisti į laisvę anksčiau laiko I. Achremovas pabrėžė, kad padėjo atskleisti nusikalstamos grupuotės nusikaltimus, tačiau tuo pačiu nurodė, kad dėl atmetamų skundų jis bus priverstas kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) Strasbūre.

I.Achremovo ir jo advokato skundą dėl praėjusių metų gruodžio 23-iosios priimtos Vilniaus miesto trečios apylinkės teismo nutarties, kuria atmestas Vilniaus antrųjų pataisos namų teikimas dėl lygtinio paleidimo, pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Už žurnalisto nužudymą kalintis I. Achremovas nesutinka su apylinkės teismo nutartimi, kurioje teigiama, kad nuteistas formaliai atitinka lygtinio paleidimo sąlygas, tačiau, pasak teismo, „formaliųjų kriterijų atitikimas tėra lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas“.

Citavo Aukščiausiojo Teismo teisėjo laišką

Nuteistasis ir jo gynėjas skunde nurodė, kad 17 metų už grotų esantis I. Achremovas jau yra pasitaisęs, gali atlikti bausmę neizoliuotas. Skunde I. Achremovas taip pat pažymėjo, kad būtent jis padėjo atskleisti Boriso Dekanidzės nusikaltimus, būtent todėl žurnalisto V. Lingio nužudymo byloje buvo įvykdytas teisingumas.

„Šis bendradarbiavimas negali likti neįvertintas“, – skunde pabrėžė advokatas. Pasak jo, šiuo metu asmenims, padariusiems nusikaltimus ir sutikusiems bendradarbiauti su teisėsaugininkais, net nėra taikomas laisvės apribojimas.

„Jis vis dar tiki teisingumu“, – sakė I. Achremovui teisme atstovavęs advokatas Dalius Boreika.

Į bylą yra pateiktas ir buvusio generalinio prokuroro, dabartinio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjo Antano Klimavičiaus laiškas, kuriame patvirtinama, kad būtent I. Achremovo bendradarbiavimas su pareigūnais padėjo atskleisti B. Dekanidzės nusikaltimus.

Šiame laiške pabrėžiama, kad įvykdant teisingumą pareigūnams pagelbėjo nuteistojo duoti itin vertingi parodymai ir laikysena teisminio proceso metu.

Jeigu I. Achremovas nebus paleistas į laisvę, jis dėl žmogaus teisių pažeidimo esą skųsis Strasbūrui.

I.Achremovas teismo posėdyje, kuriame buvo svarstomas jo skundas dėl lygtinio paleidimo, nedalyvavo, nors tokią teisę turėjo.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas teisme pabrėžė, kad nors I. Achremovas charakterizuojamas teigiamai,už elgesį skatintas ir baustas, tačiau teismo nuosprendžiu jis buvo nubaustas išimtine – maksimalia laisvės atėmimo bausme.

Pasak jo, teismas pagrįstai I. Achremovui netaikė lygtinio paleidimo.

Už grotų susituokė, bet neseniai – išsiskyrė

Jeigu teismas atmes pataisos namų teikimą dėl nuteistojo lygtinio paleidimo, I. Achremovas į jį vėl galės kreiptis po pusmečio. Savo sprendimą teismas turėtų paskelbti ketvirtadienį.

I. Achremovas išeiti į laisvę bando jau septintą kartą. Prieš pusmetį teismas buvo nusprendęs jį paleisti, bet prokuratūrai apskundus teismo nutartį I. Achremovui taikytas lygtinis paleidimas buvo panaikintas.

Žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti „Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą, – anksčiau teisme yra sakęs I. Achremovas. – Dar kartą noriu atsiprašyti V.Lingio artimųjų, tėvų, žmonos ir dukros. Nežinau, ar galima už tokį nusikaltimą atleisti, tačiau prašau manimi pasitikėti ir leisti grįžti pas savo tėvą, kad galėčiau rūpintis šeima, mažamečiu vaiku“.

Beje, I. Achremovas už grotų susituokė su Kaliningrade gyvenusia moterimi, tačiau neseniai santuoką nutraukė.