Bylą išnagrinėjęs teismas pabrėžė, kad neginčytinai buvo nustatyta, kad L. Mazanauskas ir iš jo narkotikus pirkęs moksleivis bendraudavo tik narkotinių medžiagų pardavimo-pirkimo reikalais.

Bylos duomenimis, šešiolikmetis su narkotikus platinusiu jaunuoliu susipažino Lentvaryje 2009-ųjų gruodį, kai šis pasiūlė pirkti iš jo „žolę“. Moksleivį toks pasiūlymas suviliojo, todėl jam L. Mazanauskas pasakė savo telefono numerį ir kokio pobūdžio SMS žinutę reikia jam parašyti, jei „prireiks žolės“.

Nustatyta, kad jaunuoliai dažnai bendravo telefonu, tačiau L. Mazanauskas neigė, kad jie kalbėdavosi apie narkotines medžiagas. „Mes bendravome ne dėl narkotikų įsigijimo, o bendromis temomis“, – tikino nuteistasis.

Moksleivis teigė kelis kartus įsigijęs kanapių, tačiau dėl to L. Mazanauskas nebuvo nuteistas. Teismas jį pripažino kaltu tik dėl narkotinės medžiagos – 1 gramo kanapių už 30 Lt pardavimo 2010-ųjų balandžio 27-ąją.

Dalį kanapių nusipirkęs moksleivis surūkė pats, o likusią dalį po savaitės nusinešė į mokyklą ir perdavė savo draugui (jis taip pat buvo nuteistas). Jis kanapes sumaišė su tabaku, tačiau jį pastebėjo auklėtoja ir apie tai pranešė policijai.

„Pažymėtina, kad narkotinių medžiagų platinimas nepilnamečiams laikomas baigtu nusikaltimu nuo to momento, kai nepilnametis ima realiai disponuoti narkotinėmis medžiagomis“, – teismo teigimu, nors L. Mazanauskas nepilnamečiui pardavė tik vieną gramą kanapių, tačiau baudžiamoji atsakomybė asmeniui kyla nepriklausomai nuo to, kokį kiekį narkotinių medžiagų jis platina nepilnamečiui.

L. Mazanauskas savo kaltės nepripažino ir teismo prašė nutraukti jam iškeltą baudžiamąją bylą. Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad Vilniaus apygardos teismo nuosprendis, kuriuo jam skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, yra pagrįstas ir teisėtas.

Teismas konstatavo, kad nuteistajam skirtos bausmės dydis atitinka įstatymo sankcijoje numatytą bausmės minimumą, todėl jam paskirtoji bausmė aiškiai nėra per griežta. Be to, teisėjų kolegija pabrėžė, kad nenustatyta sąlygų, dėl ko nuteistajam turėtų būti skirta su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė.