„Tai būtų stebuklas, fantastika“, – prisipažino nusikalstamo pasaulio atstovų Henos pravardę gavęs H. Daktaras.

Į Lietuvos apeliacinį teismą H. Daktaras buvo atvežtas antradienio rytą – čia buvo nagrinėjamas jo skundas dėl Vilniaus apygardos teismo gruodžio 2-osios nutarties pratęsti suėmimo terminą dar trims mėnesiams.

Labai sunkiais nusikaltimais įtariamo Henos atvyko palaikyti tik jo sutuoktinė Ramutė Daktarienė, neigusi, jog ketina išnuomoti savo prabangią pilaitę Kauno rajone. „Kai tai nuspręsiu padaryti, sužinosite“, – su užuominomis kalbėjo moteris.

H. Daktarui suėmimo terminas yra pratęstas iki kovo 5-osios, nes esą jis yra įtariamas labai sunkiais nusikaltimais, gali pasislėpti nuo pareigūnų ir teismo, daryti poveikį liudytojams ar nukentėjusiesiems.

Hena nesutinka su tokiais teismo argumentais ir teigia, kad nebuvo įsiklausyta į jo žodžius.

Kaip skunde nurodė H. Daktaras, prokuratūra teismui esą nepateikė duomenų, kad jis gali daryti naujus nusikaltimus, pabrėžė, jog Bulgarijoje nesislapstė, o išvyko iš Lietuvos, nes čia grėsė jo gyvybei pavojus (į namus buvo įmesta granata). Be to, jis taip pat pareiškė, kad pareigūnai nepateikė duomenų, jog jis buvo kviečiamas į apklausas prokuratūroje.

„Šiuo metu jau esu visuomenės nuteistas, nors teismo dar nebuvo, – aiškino H. Daktaras. – Perskaičiau 68 bylos tomus ir supratau, kad yra vienas tikslas – pasodinti H. Daktarą“.

Jis aiškino, kad į laisvę pareigūnai esą paleido 15 asmenų, kurie prieš jį davė parodymus.

Pasak H. Daktaro, pirminėse apklausose įtariamieji aiškino, kad H. Daktaras nusikaltimų daryme nedalyvavo, vėlesnėse apklausose jau tuo abejodavo, o galop – kategoriškai tvirtindavo, kad dalyvaudavo. „Ir taip faktiškai į laisvę išėjo 15 asmenų, o H. Daktaras sėdi“, – sakė jis.

Įtariamasis pareiškė, kad norėtų išeiti į laisvę – esą iki tol kol byla bus išnagrinėta teisme, praeis ne vieneri metai, todėl jo išlaikymas kalėjimo rūsyje valstybei kainuos didelius pinigus.

„Jeigu krizė valstybėje, paleiskite mane į laisvę, tai nieko nekainuos – aš susirasiu darbą“, – sakė H. Daktaras. Tiesa, jis abejojo, ar teismas išdrįs panaikinti griežčiausią kardomąją priemonę: „Tai būtų stebuklas, fantastika“.

Kad H. Daktaras teismo galėtų laukti laisvėje, mano ir jį ginantys advokatai Kristupas Ašmys bei Andrius Baranskis.

„Visi kiti įtariamieji yra laisvėje – jie yra paleisti arba jiems taikomas namų areštas“, – sakė K. Ašmys.

„Byloje yra labai daug klaustukų, į kuriuos dar turės atsakyti teismas, – pabrėžė A. Baranskis. – Sukurta vieša opinija per eilę metų – taip, tai jis atsakingas už visus nusikaltimus. Tai – viešieji ryšiai“.

Tuo tarpu valstybės kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Zdzislavas Tuliševskis mano, kad H. Daktarui – ne vieta laisvėje. Jis pabrėžė, kad pratęsdamas suėmimą teismas atsižvelgė į įtariamojo šeiminę padėtį, į tai, kad jis iki suėmimo niekur nedirbo, neturėjo legalaus pragyvenimo šaltinio bei kad yra linkęs į antivisuomeninę veiklą.

Prokuroras teigė, kad ikiteisminis tyrimas byloje baigtas jau rugsėjo 28-ąją, tačiau iki šiol vyksta susipažinimas su bylos medžiaga, todėl ji nėra perduota į teismą. Tačiau, pasak Z. Tuliševskio, tai – ne visi nusikaltimai, kuriais įtariamas H. Daktaras – dar vienas ikiteisminis tyrimas yra atskirtas, jame aiškinamasi, kur laisvėje gali būti paslėpti ginklai, sprogmenys ir netgi nužudytųjų lavonai.

„Nusikaltimų sunkumas, galimai gresiančios bausmės dydis skatina asmenį slapstytis“, – pabrėžė prokuroras.

Ar H. Daktaro skundas bus patenkintas, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Kęstutis Jucys žada paskelbti ketvirtadienį.

DELFI primena, kad H. Daktarui pareikšti galutiniai įtarimai dėl 19 nusikalstamų veikų.

Be H. Daktaro įtarimai yra pareikšti dar 14 asmenų. Dar 6 asmenims ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dėl jų mirties, o keliems – dėl senaties.

Pareigūnų įtarimuose nurodyta, kad H. Daktaras su savo bendrais 1993-2000 metais subūrė ir vadovavo nusikalstamai grupuotei, kurios nariai reketavo ir plėšė verslininkus bei žudė gaujai nepalankius asmenis. Grupuotė laisvai disponavo šaunamaisiais ginklais bei sprogmenimis.

Nustatyta, kad grupuotė palaikė ryšius su Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos nusikalstamo pasaulio atstovais. Grupuotės vadeiva yra laikomas ir šiuo metu teisiamas H. Daktaro labai artimas bičiulis Egidijus Abarius (Goga), kuris tvarkė gaujos piniginį fondą – į jį nusikaltimus darantys asmenys turėjo mokėti po 10 proc. nuo gauto „pelno“.