Policija įtariamųjų amžiaus, pavardžių ir sulaikymo aplinkybių kol kas neatskleidžia.

Du NATO karius, kurių amžius - 24-eri ir 50 metų - grupė jaunuolių užpuolė prie "Šiaulių" viešbučio, kuriame jie gyvena.

Pasak V.Maigio, manoma, kad karius buvo mėginta apiplėšti, tačiau vyrai pasipriešino. Grumtynių metu ant žemės nukrito karių rankinė su įvairių alkoholinių gėrimų buteliais ir vienas butelis sudužo į asfaltą. Spėjama, kad dūžtančio stiklo garsas ir išbaidė užpuolikus.

Dėl sumušimo kariai kreipėsi į miesto gydymo įstaigas. Vienam nukentėjusių buvo susiūta prakirsta galvos oda, kitas atsipirko mėlynėmis. Policijos teigimu, abu vyrai įvykio metu buvo neblaivūs.

Kariai atvyko aptarnauti keturių NATO naikintuvų "F-16", kurie nuo pirmadienio dislokuoti Zoknių oro uoste netoli Šiaulių ir patruliuos Baltijos šalių oro erdvę.

Šiaulių policijos vadovo teigimu, atvykus NATO kariams, mieste pasijuto tam tikras sujudimas. Pareigūnai turi informacijos, kad kariškiai patraukė ne tik jaunų merginų dėmesį, užsieniečiais domisi ir teisėsaugos akiratyje esantys asmenys.

Pasak V.Maigio, artimiausiu metu, bendradarbiaudama su Lietuvos kariuomene, policija ketina susitikti su NATO kariais ir informuoti juos apie kriminogeninę situaciją Šiauliuose.

"Dėl jų pačių saugumo, mes nelaikysime paslaptyje ir papasakosime, kokiose vietose nerekomenduojame jiems lankytis", - sakė pareigūnas.

Tose vietose, kur gyvena bei lankosi NATO kariškiai, yra sustiprintas policijos patruliavimas. Atitinkamų veiksmų NATO karių apsaugai žada imtis ir karo policijos pareigūnai.

Lietuvos kariuomenės vadovybės atstovė spaudai sakė, kad kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis žada pasiteirauti Šiaulių mero, ar NATO kariams yra pakankamai saugu gyventi Šiauliuose, ar juos reikėtų perkelti į karinį dalinį.

Artimiausias Lietuvos karinis dalinys yra Radviliškyje.

Trečiadienį išplatintame pareiškime Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas teigė, kad incidentas Šiauliuose "nemaloniai apkartino Lietuvos įstojimo į NATO džiaugsmą".

"Visiškai nestebina, kai mūsų stojimui į NATO nepritarusių ir iki šiol nepritariančių užsienio valstybių tam tikros tarnybos darė, daro ir tikriausiai darys žygius, kad Lietuva įgytų nepatikimos NATO partnerės įvaizdį. Tačiau kai sąmoningai ar nesąmoningai tokią kenkėjišką veiklą vykdo mūsų Lietuvos piliečiai, o incidentą Šiauliuose laikau būtent tokia veikla, tai daro akivaizdžią gėdą ir mūsų valstybei, ir mūsų tautai", - rašoma A.Paulausko pareiškime.

"Vis dėlto noriu tikėti, kad tai buvo atsitiktinis konfliktas, iš kurio neturėtume daryti politinių išvadų ar traktuoti jį kaip antipatiškų nuotaikų proveržį. Tačiau tai rimtas perspėjimas Šiaulių miesto ir policijos vadovams", - teigia Seimo pirmininkas.

Be to, jis paprašė šiauliečius įvertinti NATO karių misijos svarbą mūsų valstybei ir branginti Šiaulių bei Lietuvos įvaizdį.