Sudegė šeši žmonės


Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistai prisipažįsta su nerimu laukiantys nenumaldomai artėjančios Naujųjų metų nakties, mat per šventes gerokai padaugėja gaisruose žūstančių žmonių. Vien per praėjusį šv. Kalėdų savaitgalį šalyje kilo 79 gaisrai, per kuriuos 6 žmonės žuvo, o viena gyventoja buvo traumuota.


Anot ugniagesių, per šalčius gaisrai dažniausiai kyla dėl netvarkingų krosnių ir dūmtraukių, elektrinių šildymo prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimų, o per šventes pagrindinės nelaimių priežastys yra neatsargus rūkymas, girtavimas bei neatsargus elgesys su ugnimi. Tokie gaisrai kartais užgęsta savaime ir didelių nuostolių nepadaro, tačiau neretai prarandamos žmonių gyvybės.
Kad Naujųjų metų šventė neatneštų skaudžių nelaimių, PAGD prašo gyventojų atsargiai elgtis su pirotechnika bei ugnimi, nerūkyti lovose, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų, o prieš išvykstant iš namų nepamiršti išjungti iš elektros tinklo elektrinių, šildymo prietaisų, nepalikti perkaitintos ar besikūrenančios krosnies, patikrinti, ar išjungtos dujos.


Keliones lydėjo tragedijos


Važiavimo sąlygos per šv. Kalėdų dienas dėl kritulių ir plikšalos buvo nepalankios, tad neišvengta daugybės skaudžių eismo nelaimių. Kelių policijos tarnybos duomenimis, gruodžio 23–26 dienomis užfiksuoti 38 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 5, sužeista – 50 keliautojų. Vien Kūčių dieną sostinėje, Raseinių ir Trakų rajonuose įvyko trys panašios eismo nelaimės, po ratais žuvo trys pėstieji. Visi jie tamsiu paros metu neatsargiai elgėsi kelyje, nesegėjo atšvaitų.


Antrą Kalėdų dieną tragiškai baigėsi kelionė lanksčiąja vilktimi velkamo sugedusio „Peugeot 307“ 52 metų vairuotojui, žinomam būgnininkui ir visuomenės veikėjui Kęstučiui Gascevičiui. Plungės rajone kelyje Šiauliai–Palanga jo automobilis išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir kaktomuša susidūrė su „Land Rover Freelander“, kurį vairavo 29 metų A.S. Jis buvo sužalotas, o K.Gascevičius žuvo vietoje.


Siautėjo girti


Kaip ir per visas šventes, taip ir per šias Kalėdas buvo apstu neblaivių žmonių sukeltų incidentų. Per Kūčias į Telšių ligoninę iš Ubiškės miestelio dėl durtinės žaizdos buvo paguldytas 52 metų R.B. Vyras paaiškino, kad namuose jį peiliu sužalojo sugyventinė. Kitos dienos popietę jis ligoninėje mirė, o 47 metų įtariamoji D.V. buvo uždaryta į areštinę.


Paradoksalu, tačiau per šventes nukentėjo ir pareigūnai. Savaitgalį užfiksuoti devyni atvejai, kai jiems buvo bandoma priešintis. Vieni grasino policininkus pasmaugti, kiti trankė galvas kuo pakliuvo, treti siundė šunis. Dauguma tokių alkoholio padauginusių piliečių šventes praleido areštinėje.


Vagys nesnaudžia


Oficialios baudžiamosios statistikos duomenimis, vagystės sudaro 77,9 proc. visų užregistruotų kriminalinių nusikaltimų. Ypač vagys mėgsta darbuotis Naujųjų metų naktį, kai daugelis palieka savo namus. Tačiau įžūlių plėšikų būta ir praėjusį savaitgalį. Pirmą Kalėdų dieną Kaune, Geležinio Vilko gatvėje, į 20-metės nuomojamą butą, šeimininkei atidarius duris, užėjo vyriškis ir grasindamas peiliu pagrobė du mobiliojo ryšio telefonus bei piniginę, kurioje buvo asmens tapatybės kortelė, dvi banko mokėjimo kortelės ir 200 litų. Mergina patyrė 810 litų materialinį nuostolį.


Antrą Kalėdų dieną Vilniuje, Grigiškėse, Liepų gatvėje, į 59-erių Rusijos piliečio nuomojamą kambarį įsiveržė trys kaukėti jaunuoliai, kurie jį sumušė ir, grasindami pistoletu, pagrobė 21 000 eurų. Nukentėjusysis dėl šonkaulių ir nosies lūžimo gydomas ambulatoriškai. Įvykio metu taip pat nukentėjo dar du vyrai, iš kurių užpuolikai pagrobė mobiliojo ryšio telefonus.


Artėjant Naujiesiems, policija ragina pasiliekančiuosius švęsti namuose neįsileisti nepažįstamų žmonių į butą, o išvykstančiuosius – pasirūpinti savo būsto saugumu. „Būtinai užrakinkite duris visais užraktais, nepalikite raktų laiškų dėžutėse, po kilimėliu, kitose neva slaptose vietose. Kad ir kuriame aukšte gyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris. Esant galimybei, palikite bute įjungtą šviesą, radijo tašką. Būtinai susitarkite su patikimais kaimynais, kad kai jūsų nėra, pasaugotų namus“, – pataria policijos pareigūnai.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją