Kasmet nuo petardų ir panašių pirotechnikos priemonių rankų ar kojų netenka dešimtys žmonių, beveik pusė jų – nepilnamečiai. Šiemet medikai, ko gero, gelbės dar daugiau nelaimėlių, mat prekybos pirotechnika tvarka gerokai supaprastinta. Tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistai pataria, kaip naudotis pirotechnikos priemonėmis, kad ilgai lauktos žiemos šventės nebūtų sugadintos.


Parduos ir paaugliams

Praėjusiais metais medikų pagalbos prireikė 34 nuo fejerverkų ir petardų nukentėjusiems žmonėms, iš jų 13 buvo nepilnamečiai. Tačiau šįmet nukentėjusiųjų gali būti gerokai daugiau, nes Seime priimtos įstatymo pataisos, kuriomis supaprastinta prekybos pirotechnika tvarka.

Iki šiol Lietuvoje pirotechnikos gaminiai buvo parduodami tik 18 metų sulaukusiems žmonėms. Tačiau pagal šiemet įsigaliojusią tvarką pirmai kategorijai priskiriamų, gyvenamosiose patalpose naudojamų, pirotechnikos priemonių galės nusipirkti ir 14-mečiai. Galingesnės, nedidelį pavojų keliančios, tačiau jau atvirose erdvėse naudojamos pirotechnikos prekybininkai parduos 16-mečiams. O galingų pirotechnikos priemonių, kurių netinkamas naudojimas pavojingas ir aplinkiniams, galės įsigyti tik pilnametystės sulaukę žmonės.

Beje, pagal naują tvarką norint prekiauti pirotechnika nuo šiol nebereikės gauti savivaldybės leidimo, pakaks tik policijos licencijos.


Nepirkite turguje

Policijos pareigūnai ramina, kad kaip ir kasmet taip ir šiemet jie kartu su PAGD stengsis užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba pirotechnikos priemonėmis bei jų laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ar draudžiamu laiku. Nuo gruodžio 13 d. iki sausio 3 d. pareigūnai tikrins prekybos pirotechnikos priemonėmis vietas (taip pat ir neteisėtas, tokias kaip turgavietės, kioskai, paauglių susibūrimo vietos ir pan.), prižiūrės, kaip laikomasi šių priemonių naudojimo tvarkos viešose vietose.

Policijos departamento duomenimis, pernai tokios priemonės metu buvo surašyti 206 administracinių teisės pažeidimų protokolai, ankstesniais metais – dar daugiau.

Pareigūnai įspėja, kad ant pirotechnikos gaminių pakuočių turi būti naudojimo instrukcijos, galiojimo laikas, nurodytas gamintojas ir importuotojas. O jei pirotechnikos gaminiai parduodami išimti iš pakuotės, pirkėjai turi gauti atskirą instrukciją.

Fejerverkus reikia įsigyti tik specializuotose parduotuvėse arba laikinosiose prekybos vietose, turinčiose išduotus leidimus. „Jokiu būdu nesusigundykite turgaus ar gatvės prekeivių siūlomais pirotechnikos gaminiais, nes ši produkcija Lietuvoje nesertifikuota ir įvežama nelegaliai“, – įspėja pareigūnai.

Jau nukentėjo

Kad ir kaip stengtųsi pareigūnai mus apsaugoti, skaudžių nelaimių neišvengsime, jei nesisaugosime patys. Didžiosios metų šventės dar nė neprasidėjo, o pirotechnika jau spėjo pridaryti rūpesčių. Lygiai prieš savaitę Vilniuje ir Skuode sprogdindami petardas susižalojo vaikai. Tai pirmi tokie incidentai šiemet.

Policijos departamento duomenimis, trečiadienio popietę į Skuodo ligoninę iš Mosėdžio parapijos vaikų globos namų dėl plėštinės žaizdos delne buvo pristatytas aštuonmetis A.N. Vaikas paaiškino, kad susižalojo sprogdindamas petardą.

Dėl tokios pat priežasties tądien sostinės medikų pagalbos prireikė trylikamečiui I.K. Jam diagnozuotas plaštakos nudegimas. Paauglys paaiškino, kad tą pačią dieną jis susižalojo gatvėje sprogdindamas petardą.
Suteikus pirmąją pagalbą abu berniukai buvo išleisti gydytis namuose.

Administracinės teisės pažeidimų kodekse už pirotechnikos įsigijimo ir naudojimo tvarkos pažeidimus numatytas įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 100 litų. O jei šį pažeidimą padarė paaugliai nuo 14 iki 16 metų, tokios pačios sankcijos taikomos jų tėvams ar globėjams.


Petarda – ne žaislas

Kad išvengtume nemalonumų su teisėsauga, PAGD specialistai primena, jog pirotechninius gaminius draudžiama naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų, vaikų darželių, bažnyčių. Jų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos, išskyrus švenčių dienas. Be to, pirotechnikos priemones, skirtas naudoti lauke, griežtai draudžiama naudoti patalpose.

Kasmet daug skaudžių nelaimių dėl pirotechnikos įvyksta vaikams ir paaugliams. Todėl ugniagesiai gelbėtojai sako, kad tėveliams reikėtų petardas ir pirkti, ir sprogdinti kartu su vaikais, nes šie į pirotechniką žiūri neatsakingai, lyg į paprastą ir visai nepavojingą žaislą.

Pareigūnai pataria prieš naudojant pirotechnikos priemonę visuomet atidžiai perskaityti instrukciją, paskui iš pakuotės išimti dalį petardų ir paketą tuojau pat vėl uždaryti. Sprogmenis reikia uždegti kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių. O naudojant fejerverkus minioje negalima jų nukreipti į kitus žmones.
„Sprogmens ilgai nelaikykite: uždekite ištiesta ranka ir tuojau pat atitraukite. Baterijas, raketas statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. O sprogdindami raketas nukreipkite juos į viršų“, – pataria ugniagesiai gelbėtojai.

Nesprogo – nelieskite

Specialistai sako, kad ypač didelį pavojų kelia nesuveikusios pirotechninės priemonės, nes žmonės nesibaimina pabandyti jų uždegti dar kartą. Tačiau pagal saugumo taisykles tai ne tik draudžiama, bet ir reikalaujama nesiartinti prie nesprogusios pirotechnikos mažų mažiausiai 15 minučių. Be jokios abejonės, taip pat negalima ardyti sprogmenų, nes tai pavojinga ne tik jums, bet ir aplinkiniams.

PAGD pareigūnai perspėja, jokiu būdu nekaupti pirotechnikos gaminių, nes jiems laikyti reikalingos tam tikros sąlygos. Pirotechnika turi būti apsaugota nuo šilumos šaltinių, drėgmės, kitų medžiagų poveikio, galinčio išprovokuoti gedimą ir irimą. Be to, sprogmenys negali būti laikomi kartu su degiomis ar lengvai užsiliepsnojančiomis medžiagomis.

„Naujųjų metų naktį gyvenamųjų būstų balkonuose nepalikite degių, galinčių staigiai užsiliepsnoti medžiagų. O kilus gaisrui dėl neatsargiai paleistų sprogmenų, nedelsiant kvieskite ugniagesius. Nuo pirotechninių gaminių užsiliepsnojusius daiktus, jei tai ne prietaisas, įjungtas į elektros lizdą, geriausia gesinti vandeniu arba tinkamu audiniu, pavyzdžiui, veltiniu“, – pataria ugniagesiai.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją