Narkotikų leisdavosi ir kalėjime

Radžio motina Raisa Aleksandrovič net išėjusi į laisvę Panevėžio pataisos namams neleidžia savęs pamiršti. Viešai pareiškusi, kad kalėdama nuolatos vartojo narkotikus, buvusi nuteistoji užtraukė nemalonę jos kone antraisiais namais tapusiai įstaigai.

Scenos įžymybės motinos žodžiais pasinaudojęs Seimo narys Valdemaras Valkiūnas remia prie sienos Vidaus reikalų ministeriją, Kalėjimų departamentą bei policijos generalinį komisarą išsiaiškinti, ar iš tiesų įkalinimo įstaigose narkotikai nuteistiesiems nėra tabu, ar R.Aleksadrovič tik sutirštino spalvas pasakodama apie savo gyvenimišką patirtį.

Iš 25-erių pastarųjų metų net penkiolika Panevėžio pataisos namuose praleidusi R.Aleksandrovič interviu vienam dienraščiui pasakojo, kad kalėjime pasibaigdavo jos visos problemos. Už grotų ji buvo ne tik pamaitinta, turėjo kur miegoti, gyveno šiltai ir nevaroma lauk.

R.Aleksandrovič patvirtino, kad net ir narkotikai kalinėms nėra tokie nepasiekiami, kaip deklaruoja įkalinimo įstaigas prižiūrinčios institucijos.

Į klausimą, ar ir kalėjime vartodavusi narkotikus, R.Aleksandrovič be užuolankų pareiškė susileisdavusi kartą ar du per mėnesį. Tiesiog iš neturėjimo ką veikti.

Vartoja daugiau nei skelbiama

R.Aleksandrovič priglaudusios Lietuvos kalinių globos draugijos pirmininkas Jonas Stašinskas neslepia nesąs nustebintas tokio buvusios nuteistosios prisipažinimo. Pasak jo, oficiali statistika skelbia, kad narkotikus vartoja net 20 proc. asmenų, atliekančių bausmę įkalinimo įstaigose. J.Stašinskas įsitikinęs, kad šį skaičių galima drąsiai dauginti iš dviejų.

„Pas mus patekę buvę kaliniai pasakoja narkotikų įkalinimo įstaigose gaudavę įvairiais būdais. Dažniausiai kvaišalai permetami per tvoras. Gal pataisos namų darbuotojai tiesiog neatidūs, o gal tokių siuntinių „nepastebi“ ne atsitiktinai?“ – svarsto J.Stašinskas.

Pirmininkas įsitikinęs, kad už grotų nuo kvaišalų priklausomybės neišsivadavusi R.Aleksandrovič prisiglaudusi globos draugijoje narkotikų nebevartoja.

„Ne tik narkotikus, bet kokius kvaišalus vartojančiam asmeniui draugijoje gyventi neleidžiama. Mūsų bendruomenė tokį žmogų iš karto atpažintų ir jam tektų kraustytis lauk. Tokio fakto nuslėpti čia neįmanoma“, – tvirtina J.Stašinskas.

Anot jo, 43-ejų R.Aleksandrovič atkakliai kabinasi į naują gyvenimą – septynerius metus siuvusi Pataisos namuose, išėjusi į laisvę Kalinių globos draugijoje per du mėnesius baigė siuvimo kursus ir tapo diplomuota siuvėja. Šiuo metu moteris mokosi lietuvių kalbos ir matematikos.

Pasak J.Stašinsko, savanoriai mokytojai netgi patys lanko draugijos patalpose gyvenančią R.Aleksandrovič.

Pastaruoju metu dėmesio centre atsidūrusi estrados garsenybės motina, J.Stašinsko teigimu, itin uždara. Moteris duoti interviu televizijos žurnalistams sutiko tik šiems pažadėjus mainais padovanoti seną kompiuterį.

Rankioja permetamus paketus

Atsakymą Kalėjimų departamentui į V.Valkiūno raštą vakar kūręs Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaišas teigia, kad besąlygiškai tikėti devynis kartus teista ir daugiau nei pusė gyvenimo už grotų praleidusia moterimi nereikia, tačiau pripažįsta, jog narkotikų už grotų išvengti neįmanoma.

„Panevėžio pataisos namai – pačiame miesto centre, apsupti privačių kiemų, į kuriuos mes neturime teisės brautis. Iš jų į kalėjimo teritoriją skrenda siuntiniai su narkotikai. Daug tokių sulaikome, daug kartų ir tą pačią R.Aleksandrovič esame baudę, bet ne visada suspėjame užkardyti. Visose Lietuvos įkalinimo įstaigose ta pati situacija“, – įsitikinęs E.Norvaišas.

Įkalinimo įstaigoje iš maždaug 300 bausmę atliekančių moterų net 120 turi priklausomybę nuo narkotikų.

Pasak E.Norvaišo, laisvėje likusių bendrų, bandančių „pagelbėti“ nuteistosioms, fantazija liejasi per kraštus – narkotikai ne tik per tvoras mėtomi, bandomi įnešti paslepiant net intymiausiose kūno vietose, bet netgi siunčiami laiškais, pašto ženklus prie vokų priklijuojant iš narkotinių medžiagų sumaišyta košele.

Panevėžio pataisos namuose per metus išaiškinti tik penki narkotikų perdavimo atvejai.
E.Norvaišo teigimu, 99 proc. narkomanių už grotų išsivaduoja nuo kvaišalų priklausomybės. Tol, kol praveria duris į laisvę.

„Seimo nario reakcija į R.Aleksandrovič pasakytus žodžius – sveikintina. Bet nereikia daryti tokių pareiškimų, o pačiam atvažiuoti į Pataisos namus į įsitikinti, kaip mes dirbam“, – siūlo E.Norvaišas.

Reikalauja švaraus kūno ir sielos

Įkalinimo įstaigas kontroliuojančias institucijas ant kojų sukėlęs V.Valkiūnas tvirtina, kad R.Aleksandrovič interviu diskredituoja Lietuvos teisingumo sistemą.

„Jei atitinkamos instancijos į tokius buvusios nuteistosios prisipažinimus nereaguoja, vadinasi, jos nutyli tai, kas vyksta įkalinimo įstaigose, ir galima suprasti, kad narkotikai nuteistosioms yra tarsi gyvenimo būdas. Kol kas niekur nemačiau, kad kas nors būtų reagavęs į R.Aleksandrovič interviu“, – mano Seimo narys.

Anot V.Valkiūno, tokie moters pareiškimai parodo, kad bausmės atlikimo vietose kaliniams nesudaromos sąlygos atsikratyti žalingų įpročių, be to, menkai rūpinamasi nuteistųjų užimtumu, motyvacija pasibaigus įkalinimo laikui grįžti į normalų gyvenimą.

„Tas 120 Panevėžio pataisos namuose kalinčių moterų turi į laisvę išeiti absoliučiai išgydytos nuo priklausomybės, švariu kūnu ir siela, atsikračiusios bet kokių išorinių įtakų. Bet jei net įkalinimo įstaigose nuteistieji gauna narkotikų, tai parodo kalėjimus kontroliuojančių įstaigų neveiksnumą. Jei nėra griežto požiūrio į tuos dalykus, gal net patys darbuotojai toje veikloje dalyvauja?“ – pareiškė Seimo narys.