Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pasieniečiai trečiadienį ryte prie sienos su Rusija sulaikė vieną didžiausių pastarojo meto kontrabandinių cigarečių krovinį.

Rūkalus kontrabandininkai į Lietuvą gabeno ketveriomis specialiai tam pagamintomis didelėmis rogėmis ir valtimi. Manoma, kad šia valtimi jie kėlėsi per išsiliejusio Nemuno apsemtose vietovėse atsivėrusias properšas.

Gavę informacijos apie galimą kontrabandos gabenimą, pasieniečiai patikrino vietovę ties Pagėgių savivaldybės Šakininkų kaimu, esančiu prie Lietuvos sienos su Rusija.

Jo prieigose, ant pievas užliejusio Nemuno užšalusio ledo, pareigūnai aptiko savadarbes roges su cigarečių dėžėmis. Čia pat rasta aliumininė valtis, kuria, manoma, kontrabandininkai rūkalus perkeldavo per properšas.

Šalia kaimo sodybų rastos rogės nustebino visko mačiusius pareigūnus - jos pasižymėjo patvarumu ir didele keliamąja galia. Tokias sunkias roges gabenant saugoti į Pagėgių rinktinę jas nuo žemės teko kelti 4 vyrams.

Žvalgydami vietovę už puskilometrio pareigūnai pastebėjo antras tokias roges su rūkalų kroviniu, o už puskilometrio Nemuno link - dar dvejas roges su cigaretėmis. Pirminiais duomenimis, ketveriomis rogėmis gabentos 134 dėžės rusiškų cigarečių "Saint George" ir "Bairon", iš viso 67 tūkstančiai pakelių.

Trečiadienio naktį pasieniečiai taip pat Pagėgių savivaldybės Plaškių kaimo ribose ant Gėgės upės kranto aptiko 10 tūkstančių pakelių cigarečių "Saint George Lights" su rusiškomis banderolėmis krovinį bei dvejas rogutes.

Rūkalai, rogės ir valtis saugomi Pagėgių rinktinėje. Šios rinktinės operatyvininkai atlieka abiejų įvykių tyrimą.

Gabenti kontrabandines cigaretes gausiu properšomis Nemuno ir jo užlietų užšalusiu pievų ledu paprastai rizikuoja vietiniai gyventojai, pažįstantys panemunės vietoves. Tačiau žinoma atvejų, kai ir jiems tenka ne savo noru išsimaudyti lediniame vandenyje ar gelbėti į properšą patekusį krovinį.

Kaip VSAT ir prognozavo, dėl kainų skirtumo Lietuvoje bei Rusijoje kontrabandinės cigaretės jų neteisėtu gabenimu užsiimantiems asmenims šiemet, kaip ir pernai, yra patraukliausia prekė. Stiprėjant Lietuvos sienų apsaugai tokie kontrabandininkai įkliūva dažniau, tačiau bandymų gabenti cigarečių kontrabandą augimo mastai auga.

VSAT atstovų pastebėjimu, ankstesniais metais išsiliejus Nemunui, bandymai per jį kelti kontrabandines prekes liaudavosi. Tuo tarpu šiemet kontrabandininkai ypač aktyvūs viliojami neteisėto uždarbio, kurį lemia ir pigių rusiškų cigarečių paklausa Lietuvoje, ir galimybė jas neteisėtai realizuoti šalies viduje.

Šiemet VSAT pareigūnai visame Lietuvos pasienyje jau sulaikė 450 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių, t. y. pusketvirto karto daugiau negu pernai per tą patį laikotarpį, kai buvo sulaikyta daugiau kaip 128 tūkstančiai pakelių, arba devynis kartus daugiau negu 2002 m., kai buvo sulaikyta daugiau kaip 50 tūkstančių pakelių.

Šiemet beveik 324 tūkstančiai pakelių sulaikyti pasienyje su Rusija, beveik 90 tūkstančių - pasienyje su Latvija, 36 tūkstančiai - su Baltarusija.

Pareigūnų duomenimis, kontrabandininkų pelnas, pergabenus standartinę cigarečių dėžę, kurioje yra 500 pakelių, iš Kaliningrado srities į Lietuvą, siekia apie 200 litų.