Jis praėjusių metų rugsėjo pabaigoje Kidžionių kaime (Pasvalio r.) iš savadarbio šautuvo nušovė nėščią devyniolikmetę sugyventinę, savo sūnaus Luko motiną Zigridą Jurgelevičiūtę.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai V.Bakevičius nužudė Z.Jurgelevičiūtę ir pasislėpė, Pasvalio rajone neaiškiomis aplinkybėmis dingo dvidešimtmetė Vildūnų kaimo gyventoja Rasa Baronaitė.

Ji po darbo Joniškėlio siuvykloje dviračiu išvažiavo į namus, bet jų nepasiekė. R.Baronaitės kūną grybautojai rado tik šių metų birželio mėnesį Lepšynės miške, netoli namų. Merginos kūnas buvo be galvos. Ji buvo pririšta prie medžio.

Neatmetama galimybė, kad R.Baronaitę galėjo nužudyti V.Bakevičius. Žudiko sulaikymo operacija vyko vakar rytą, apie 10 val. 30 min. "Aro" pareigūnai pirmiausia apsupo Klemunskių sodybą ir evakavo jos gyventojus.

Daržinėje pasislėpusiam nusikaltėliui buvo liepta išeiti. Jis neskubėjo. Tuomet iš šautuvo į daržinę buvo paleisti du dujiniai užtaisai. Išsigandęs V.Bakevičius pirmiausia pro daržinės duris išmetė nupjautvamzdį, paskui išėjo pats. Sulaikomas nesipriešino.

Nepatikrintais duomenimis, Z.Klemunskio sodyboje buvo rastas dar vienas šaunamasis ginklas. V.Bakevičius net eidamas į tualetą nesiskyrė su ginklu.

Daržinėje liko nebaigti valgyti bėglio pusryčiai - blynų lėkštė, lašinių, duonos ir pomidoras. Ant šieno liko ir keli tušti buteliai nuo alaus bei stipresnių gėrimų.

Vakar kartu su V.Bakevičiumi į Pasvalio policijos komisariatą buvo atvežti ir sodybos šeimininkai Klemunskiai. Prieš metus šie žmonės nusipirko sodybą ir atsikraustė gyventi iš Panevėžio. Su Klemunskiais gyvena ir jų dvidešimtmetė duktė Rimantė.

Z.Klemunskis praeityje yra teistas už grūdų vagystę iš kolūkio. Komisariato koridoriuje D.Klemunskienė sakė, kad V.Bakevičius pas juos gyveno nuo šių metų gegužės mėnesio. Moteris tvirtino, kad apgyvendinti namuose bėglį nusprendė jos vyras.

To prašė Klemunskių kaimynai Algis ir Kazys Rutkauskai. Jie yra V.Bakevičiaus žmonos broliai. Su žmona bėglys jau seniai negyveno. Iš šios santuokos jis turi du vaikus. Su 23 metais jaunesne sugyventine Z.Jurgelevičiūte V.Bakevičius turi trejų metų sūnų Luką.

V.Bakevičiui nuošalaus Pagirių kaimo apylinkės buvo labai gerai pažįstamos. Netoli Klemunskių sodybos esančiame name jis plėtojo verslą - maždaug prieš dešimtmetį gamino plastmasinius papuošalus. D.Klemunskienė pasakojo, kad maisto V.Bakevičiui atnešdavo A. ir K.Rutkauskai.

"Lietuvos ryto" žiniomis, V.Bakevičius žiemą slapstėsi ir netoli Panevėžio esančiose sodų bendrijose. Tačiau visi bandymai jį sulaikyti nepavyko. Bėglys turėjo ne tik savadarbį nupjautvamzdį. Tarp vakar sulaikyto V.Bakevičiaus daiktų pareigūnai aptiko ir žiūroną.

Pasvalio rajono prokurorės Dalios Stankevičiūtės teigimu, po apklausos V.Bakevičiui bus skiriama teismo psichiatrinė ekspertizė. Sulaikytojo artimieji "Lietuvos rytui" yra sakę, kad jis anksčiau turėjo psichikos problemų.

Savo sugyventinę Z.Jurgelevičiūtę V.Bakevičius nužudė nepraėjus nė pusmečiui po to, kai po amnestijos grįžo iš įkalinimo įstaigos. Ten jis kalėjo už neteisėtą ginklo laikymą.

Praėjusio rugpjūčio pabaigoje V.Bakevičius atvažiavo į Pasvalio rajono Kidžionių kaimą, kur pas savo motiną Nijolę Simėnienę gyveno jį palikusi Z.Jurgelevičiūtė. Jis kalbino merginą grįžti, klausė, kas trukdo jiems gražiai gyventi kartu, prašė leisti pasiimti tuo metu dvejų metų sūnų Luką. Mergina atsisakė kartu važiuoti. Draugėms ji buvo sakiusi, jog myli kitą vaikiną.

Beje, devyniolikmetė Zigrida nuo ankstyvos jaunystės kaime garsėjo gana palaidu gyvenimo būdu. Kol V.Bakevičius atlikinėjo bausmę, jos gyvenime netrūko vaikinų. Pati mergina kelis kartus bandė išvažiuoti į Vokietiją, kur planavo dirbti viešnamiuose.

Kai 23 metais jaunesnė sugyventinė atsisakė su vyriškiu gyventi kartu, V.Bakevičius išsitraukė nupjautvamzdį, kurį slėpė už diržo. Iš medžiokliniais šratais užtaisyto šautuvo vyriškis sūnaus akivaizdoje iššovė į Z.Jurgelevičiūtę. Ji buvo penktą mėnesį nėščia. Šratai suvarpė jos smilkinį ir ranką, kuria ji bandė užsidengti.

Įvykdęs žmogžudystę vyriškis peršoko per griovį ir pasileido į mišką. Bėgdamas V.Bakevičius iššovė ir į bandžiusius jį sulaikyti policijos bei greitojo reagavimo rinktinės "Aras" pareigūnus. Vieną iš jų išgelbėjo neperšaunama liemenė.

Nusikaltėlio paieškoje dalyvavo Pasvalio, Panevėžio miesto bei rajono policijos pareigūnai. Buvo šukuojami miškai tarp Pasvalio ir Panevėžio, bet V.Bakevičiui pavyko pasprukti. Visur, kur galėjo pasirodyti ieškomas panevėžietis, buvo rengiamos pasalos. Tačiau šios priemonės nedavė jokių rezultatų.

V.Bakevičiaus namiškiai manė, kad jo jau nėra gyvo. Jie sakė nuo vasaros gyvenę apimti nežinios, bet po apsilankymo pas ekstrasensą patikėję, kad Vladas jau negyvas. Panevėžietis sulaikytas po to, kai Pasvalio kriminalistai gavo operatyvinės informacijos apie Klemunskių sodyboje prisiglaudusį nusikaltėlį.