Kilniems norams įgyvendinti kol kas kliudo tik keblus finansavimas, mat vienai įstaigai gali prireikti šimtų tūkstančių litų.

Techninių sąlygų projektą radijo ryšio blokavimo paslaugoms laisvės atėmimo vietose įsigyti paskelbė Kalėjimų departamentas ir Teisingumo ministerija. Jų atstovai dievagojasi, kad ryšio blokavimo įranga gyventojams netrukdys.

Esą ketinama pirkti daug modernesnę aparatūrą, nei buvo iki šiol. Brangesnė ir tobulesnė technika blokuos ryšį tik pageidaujamose įkalinimo įstaigų patalpose.

Kalėjimų departamento Apsaugos, priežiūros ir įskaitos skyriaus vyresnysis inspektorius Ričardas Burokas „Sekundei“ patvirtino, kad ryšio blokavimo priemonėmis siekiama užkirsti kelią neteisėtoms nuteistųjų veikoms bei uždraustiems daiktams patekti į laisvės atėmimo vietas.

„Sistemos tikrai bus įrengtos. Kol kas tik sunku pasakyti kada – galbūt per dvejus, o gal per penkerius metus. Viskas priklauso nuo finansavimo“, – sakė Kalėjimų departamento atstovas.

Panevėžyje – paskiausiai

„Sekundės“ žiniomis, ryšio blokavimo aparatūra viename objekte gali kainuoti nuo 30 tūkstančių litų. Vienoje įkalinimo įstaigoje objektų, kuriuose kaliniai negalėtų pasinaudoti mobiliaisiais telefonais, gali būti po kelis.

Lietuvoje yra penkiolika įkalinimo įstaigų. Ryšių reguliavimo tarnyba jau išdavė leidimus radijo ryšio blokavimo įrangai įdiegti šešiose laisvės atėmimo įstaigose – Alytaus ir Marijampolės pataisos namuose, Pravieniškių 1-uosiuose, 2-uosiuose – atviroje kolonijoje ir Pravieniškių 3-iuosiuose pataisos namuose bei Pravieniškių gydymo ir pataisos namuose.

„Kai kuriose šių įstaigų jau yra sumontuota radijo ryšio blokavimo įranga, ji veikia tik tam tikroje teritorijos dalyje. Ryšio blokavimo zonos bus išplėstos taip, kad apimtų ir kitas reikiamas teritorijos dalis. Pirmiausia siekiama aparatūrą įdiegti didžiausiuose ir problemiškiausiuose kalėjimuose, kuriuose išaiškinta daugiausia neteisėtų ryšių ir paimta draudžiamų daiktų. Pagal statistiką, daugiausia kalinių nusižengimų užfiksuota Marijampolės, Alytaus, Pravieniškių pataisos namuose. Pagal šį rodiklį Panevėžio pataisos namai ryšio blokavimo aparatūrą gaus veikiausiai vieni iš paskutiniųjų“, – informavo R.Burokas.

Vyresnysis inspektorius patikino, kad įdiegta ryšio blokavimo technika visiškai netrukdys netoli įkalinimo įstaigų gyvenantiems žmonėms. Net jei pataisos namai, kaip Panevėžyje, pastatyti miesto centre.

Gyventojams netrukdys

„Sekundės“ kalbintas Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Ovidijus Burkauskas teigė, kad pernai iš nelaisvėje esančių moterų buvo atimti 124 mobilieji telefonai, 33 SIM kortelės. Pastebėta, kad šįmet prasižengimų daugėja.

„Tai yra gana dažna neteisėta kalinčiųjų veika, todėl ryšio blokavimo sistema tikrai reikalinga. Džiaugiamės, kad jos sulauksime, ir nesvarbu, kad vieni iš paskutiniųjų. Aparatūra blokuotų tam tikras įstaigos zonas, svarbiausia – gyvenamąsias patalpas. Pataisos namuose yra du pastatai, kuriuose būtina blokuoti ryšį“, – tvirtino O.Burkauskas.

Pašnekovo teigimu, naujoji ryšio blokavimo sistema skirsis nuo anksčiau kalėjimuose turėtų. Esą ji veiks tik konkrečioje pageidaujamoje teritorijoje ir visiškai nekliudys gyventojams.

„Įrengsime ten, kur nuteistosios turi galimybę pasinaudoti mobiliaisiais telefonais ir SIM kortelėmis. Kalinčiosioms telefonai dažniausiai reikalingi susitarti su laisvėje esančiais asmenimis dėl narkotikų tiekimo. Jos bendrauja ir su kitais kaliniais, dalijasi nusikalstama patirtimi. Tiesa, neteko girdėti, kad nelaisvėje esančios moterys „išmušinėtų“ iš gyventojų pinigus, kaip tai daro vyriškiai“, – sakė Pataisos namų direktoriaus pavaduotojas.

Kalėjimų departamento duomenimis, per šių metų 9 mėnesius Lietuvos įkalinimo įstaigose iš nuteistųjų buvo paimtas 3641 mobiliojo ryšio telefonas ir 2308 SIM kortelės. Per tą patį laikotarpį užkardyti 1302 mėginimai perduoti telefonus laisvės atėmimo bausmę atliekantiems asmenims.