Sieną su Rusija saugantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pasieniečiai per dieną sulaikė 5 didelius cigarečių krovinius, vieną iš jų - pasitelkę kariškių amfibiją. Čia iš viso sulaikyta daugiau kaip 21 tūkstantis pakelių.

Stambų kontrabandinių rūkalų kiekį - 10 tūkstančių pakelių - pasienyje su Rusija penktadienį sulaikė ir Vilniaus rinktinės pasieniečiai.

VSAT Informacijos analizės grupės vyriausiojo specialisto Giedriaus Mišučio teigimu, pasieniečiai taip pat išaiškino ir smulkesnių cigarečių gabenimo atvejų, kai buvo vežama po keliasdešimt pakelių.

Penktadienį Pagėgių savivaldybės Plaušvarių kaimo ribose, apie 3 km nuo Lietuvos ir Rusijos sienos tarp potvynio užlietų pievų likusioje aukštesnėje salelėje, Pagėgių užkardos pareigūnai, pasitelkę J.Vitkaus inžinerijos bataliono vikšrinę amfibiją ir LDK Butgeidžio dragūnų bataliono pareigūnus, aptiko 7 tūkstančius pakelių cigarečių "Saint George Lights" ir 1500 pakelių cigarečių "Saint George" su rusiškomis banderolėmis. Kad neperšlaptų, dėžės su cigaretėmis buvo apvyniotos celofanu ir lipnia juosta.

Ketvirtadienį netoliese, panaudodami tarnybinį ginklą, pasieniečiai buvo sulaikę tūkstantį pakelių cigarečių. Neabejojama, kad abu šiuos per Nemuną perneštus krovinius valtelėmis į neužlietą salelę atplukdė tie patys asmenys.

Pagėgių užkardos patruliai penktadienį taip pat pastebėjo, kad į nuo jų maždaug už 2 km, užlietoje Pagėgių savivaldybės vietovėje maždaug už 3 km nuo sienos, atbulomis į vandenį įvažiavusį lengvąjį automobilį iš priplaukusios valtelės kraunamos dėžės.

Pėstieji patruliai dėl gausiai apsemtų pievų negalėjo prieiti arčiau, todėl apie tai radijo ryšiu pranešė rezervinei užkardos pasieniečių grupei. Ši tarnybiniu automobiliu pradėjo vytis pajudėjusį ir keliu Pagėgiai-Šilutė važiavusį automobilį "Volkswagen Passat".

Jo vairuotojas Rukų kaimo ribose nesuvaldė automobilio, nuvažiavo nuo kelio sankasos ir spėjo pasprukti. Automobilio apgadinta priekine dalimi viduje VSAT pareigūnai aptiko 18 dėžių cigarečių "Saint George Lights", iš viso 9 tūkstančius pakelių su rusiškomis banderolėmis.

Penktadienį Pagėgių savivaldybės Panemunės gyvenvietės ribose pasieniečiai pastebėjo, kaip užšalusiu Nemunu du asmenys su nešuliais perėjo sieną iš Kaliningrado srities į Lietuvą. Atviroje vietovėje pastebėję atskubančius VSAT pareigūnus jie maždaug už 5 metrų nuo kranto numetė nešulius ir ledu spruko į Rusijos pusę.

Apie tai Pagėgių pasieniečiai nedelsiant pranešė šios šalies pareigūnams. Paaiškėjo, kad į Lietuvą buvo bandoma įnešti 2400 pakelių cigarečių "Prima" su rusiškomis banderolėmis.

Visais šiais trimis atvejais sulaikytos cigaretės saugomos Pagėgių rinktinėje, atliekami įvykių tyrimai.

Du Rusijos piliečius, lengvaisiais automobiliais gabenusius kontrabandines cigaretes, turėdami išankstinės informacijos, penktadienį sulaikė Kybartų kontrolės punkto pasieniečiai.

Iš pradžių jiems įkliuvo į Lietuvą atvykstantis 33-ejų metų Kaliningrado srities Gusevo rajono gyventojas Š. V., kuris vairavo "Audi 100". Rusas pasirinko muitinės "žaliąjį kanalą", taip parodydamas, kad negabena deklaruotinų prekių. Kybartų pasieniečiai sustabdė jo automobilį ir nukreipė detaliam patikrinimui. VSAT pareigūnai kartu muitininkais automobilio salone rado išslapstytus daugiau kaip 500 pakelių cigarečių "Saint George".

Dvigubai daugiau cigarečių į Lietuvą bandęs įvežti ir kur kas originaliau jas paslėpęs savo automobilyje "Mercedes Benz" Kybartų punkto pasieniečiams taip pat įkliuvo ir Gusevo gyventojas 37-erių S. Ž. Jis taip pat pasirinko "žaliąjį kanalą", tačiau buvo pasieniečių sustabdytas ir nukreiptas detaliam patikrinimui.

Jo metu pasieniečiai ir muitininkai automobilio kuro bake aptiko įrengtą slėptuvę.

Bakas buvo perdarytas taip, kad jame tilptų maždaug 5 litrai benzino, kuriuo buvo varomas mersedesas. Likusioji bako dalis, į kurią patenkama per bagažinę, buvo prigrūsta cigarečių "Saint George" blokų ir pakelių.

Slėptuvių, kuriose taip pat gabentos cigaretės, buvo įrengta ir ruso automobilio slenksčiuose. Į jas patenkama iš salono pakėlus kilimėlius ir apdailos detales. Iš viso šiuo automobiliu į Lietuvą bandyta įvežti tūkstantį pakelių cigarečių.

Abu sulaikytuosius Rusijos piliečius, jų automobilius ir krovinius pasieniečiai perdavė muitinės pareigūnams, kurie atlieka įvykių tyrimą.

Penktadienį pasienyje su Baltarusija, Šalčininkų rajono Stakų kaimo prieigose, pasieniečiai sulaikė mikroautobusą "Hyundai H 100".

Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos patruliams pasirodė įtartinas šis už vienos sodybos kluono kaimo keliuke stovintis užrakintas automobilis tamsintais stiklais. Stakų gyventojai informacijos apie jį taip pat negalėjo suteikti.

Paaiškėjo, kad į mikroautobusą buvo sukrautos dėžės, kuriose pasieniečiai aptiko 10 tūkstančių pakelių cigarečių "Dukat" ir "Saint George" su rusiškomis banderolėmis.

Automobilis su cigaretėmis saugomas G. Žagunio užkardoje. Tyrimą atlieka Vilniaus rinktines Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai.

Turimais duomenimis, pelnas, pergabenus standartinę cigarečių dėžę, kurioje yra 500 pakelių, iš Kaliningrado srities į Lietuvą, siekia apie 200 litų.