Vakar prokuratūra medžiagą perdavė Marijampolės policijos komisariatui ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl esą pavogtų pinigų, kuriuos į Lietuvą vežėsi automobilių pirkti važiavę baltarusiai.

Tada užsnūdus vairuotojui - 31 metų baltarusiui Aleksandrui Daškevičiui mikroautobusas "Volkswagen Transporter" kelyje "Via Baltica" trenkėsi į priekyje važiavusį vilkiką "Scania".

Per avariją žuvo mikroautobusu važiavę keturi nuo 28 iki 36 metų vyrai, dar vienas buvo sunkiai sužeistas, o kiti trys patyrė nesunkias traumas. Jie visi buvo Baltarusijos piliečiai, o į Marijampolės mašinų turgų vyko iš Gardino.

Įvykio vietoje policijos pareigūnai žuvusiųjų drabužių kišenėse aptiko pluoštus JAV dolerių. Tačiau tada neskelbta, kokios pinigų sumos buvo rastos. LŽ žiniomis, paprastai baltarusis, ketinantis pirkti automobilius, vežasi nuo 15 iki 20 tūkstančių dolerių.

Kitą dieną atvykusiems asmeninių daiktų pas Šimti žuvusiųjų artimiesiems pasirodė, jog Kazlų Rūdos (Marijampolės rajonas) policija jiems grąžina per mažai pinigų. Todėl jie savo įtarimais, kad pinigai galėjo būti pavogti įvykio vietoje arba policijoje, pasidalijo su Baltarusijos ambasados darbuotojais. Šie nedelsdami kreipėsi į Marijampolės apylinkės prokuratūrą.

Dėl kitų komisariate saugotų žuvusiųjų asmeninių daiktų artimieji niekam priekaištų neturėjo.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Marijampolės policijos komisariato tyrėjai kol kas nieko nekomentuoja. Nekalbus buvo ir Kazlų Rūdos policijos komisariato viešosios policijos viršininkas Raimundas Marcinkevičius. "Kokią sumą jų pareigūnai po avarijos rado žuvusiųjų kišenėse, tokia ir buvo įrašyta į aktus bei atiduota artimiesiems", - sakė komisaras. Jis teigė netikintis, kad dalį pinigų galėjo pasisavinti į nelaimės vietą atskubėję policijos pareigūnai ar gelbėtojai. "Tuo metu ne pinigai jiems buvo svarbiausia - kur kas svarbiau buvo padėti žmonėms", - aiškino Marcinkevičius.

Nenorėję savo pavardžių skelbti pareigūnai LŽ sakė, kad bus keblu išsiaiškinti, ar iš tikrųjų dingo dalis užsieniečių turėtų pinigų. Anot jų, dažnai būna taip, kad vieną išsivežamų pinigų sumą išvažiuodami prekiautojai automobiliais pasako žmonai ar kitiems artimiesiems, kitokią - draugams, su kuriais važiuoja, o kiek iš tikrųjų turi, žino tik jie patys.