Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė didelio dėmesio sulaukusią ir kaltinamųjų cinizmu pribloškusią baudžiamąją bylą – prieš teismą stojo net šeši kaltinamieji. Prokurorai kaltinimus yra pareiškę Mantui Adomavičiui, Romanui Mironiukui, M. Elenbergaitei, Laurynui Drūteikai, Lukui Blinovui bei Dovydui Našlėnui (jis vienintelis teismo laukia laisvėje – jam pateikti kaltinimai nėra sunkūs).

Į teismą ginkluotų konvojaus pareigūnų atvesti penki kaltinamieji pirmą kartą galėjo akis į akį susitikti po sulaikymo. Į kaltinamųjų narvą uždaryti keturi jauni vyrai tarpusavyje dar spėjo persimesti keliais žodžiais, o jų bendrininke laikoma M. Elenbergaitė teismo salėje net nepakėlė galvos – vengė pažvelgti ne tik į savo buvusį draugą M. Adomavičių, bet ir į teismą atvykusius draugus bei artimuosius.

Vos keliolika minučių trukusio posėdžio metu M. Elenbergaitė liejo ašaras ir prašė kuo greičiau nagrinėti baudžiamąją bylą. Tuo tarpu Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija tokio prašymo negalėjo patenkinti – posėdyje nepasirodė nukentėjusiuoju pripažintas vilnietis Jaroslavas Balsevičius bei jo bičiulio, nužudyto verslininko D. Vaisėtos, sutuoktinė Akvilė Vaisėtė. Be jų teismas negalėjo bylos nagrinėti, todėl posėdį atidėjo iki mėnesio pabaigos.

M. Elenbergaitė kur kas jautėsi drąsiau posėdžiui pasibaigus – žvelgdama į salėje susirinkusius draugus ir artimuosius jauna mergina ėmė šypsotis ir net kažkam pasiuntė oro bučinį.

Baudžiamojoje byloje figūruoja dar vienas verslininkas, į kurį būtent po D. Vaisėstos nužudymo buvo nukrypusios M. Elenbergaitės ir jos bičiulių akys. Galima sakyti, kad vyriškis turėtų jaustis kaip gimęs antrą kartą – kaltinamųjų iš anksto numatytas planas „užversti“ verslininką liko neįgyvendintas, nes jis nepasidavė jaunos merginos pagundoms, be to, kompaniją kaip tik tuo metu sulaikė policijos pareigūnai.

Beveik metus trukusio ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad šešių asmenų grupuotei vadovavo 22 metų Plungės gyventojas M. Adomavičius, pirmadienį teismo prašęs bylos dar nenagrinėti – esą jis prastai jaučiasi, „skauda galvą“.

Jis vaikystėje buvo išgyvenęs įkaito dramą – kai M. Adomavičiui tebuvo dvylika metų, iš jo tėvų – garsių gydytojų Eglės ir Stasio Adomavičių jaunieji Plungės gangsteriai reikalavo 10 tūkst. JAV dolerių išpirkos.

Berniukas buvo slepiamas Klaipėdos rajone esančio sudegusio medinio namo griuvėsiuose. M. Adomavičių pagrobėjai virvėmis pririšo prie medinės sijos, apklojo lentomis. Vaikas buvo surastas praėjus 42 valandoms po pagrobimo.

Verslininką į mišką atviliojo sekretore dirbusi jo meilužė

Suaugęs M. Adomavičius išvažiavo į Vilnių ir susipažino su bendraamže, dulkių siurbliais prekiavusioje bendrovėje „Lux Pro“ administratore dirbusia M. Elenbergaite. Prokurorai nustatė, kad mergina anksčiau palaikė gana artimus ryšius su savo viršininku, todėl su ja draugauti pradėjęs M. Adomavičius sumąstė pelningą „verslo planą“.

M. Adomavičius merginai pavedė surinkti informaciją apie D. Vaisėtos name esantį turtą, išsiaiškinti verslininko atvykimo ir išvykimo laiką. Patekti į D. Vaisėtos namą nebuvo sunku – raktą sutartoje vietoje šeimininkas palikdavo namus ir jo aplinką tvarkantiems žmonėms, o M. Elenbergaitė tai kuo geriausiai žinojo.

Nustatyta, kad kartą, kai verslininko nebuvo namuose, nusikaltėliai iš jo namo pavogė turto daugiau kaip už 110 tūkst. litų – prestižinių laikrodžių, brangių papuošalų, du dujinius ir pneumatinį pistoletus.

Netikėtai praturtėjęs gydytojų sūnus M. Adomavičius negalėjo suvaldyti savo apetito ir nusprendė pagrobti ir nužudyti D. Vaisėtą.

Praėjusių metų birželio 10-osios vakare M. Elenbergaitė atvyko į vieną sostinės kazino ir čia besilinksminančiam D. Vaisėtai pasiūlė važiuoti į stoties rajone esantį restoraną „McDonald‘s“. Kai pora čia atvyko, M. Elenbergaitei paskambino M. Adomavičius ir paprašė atvykti į už Nemenčinės esantį mišką. Kadangi D. Vaisėta buvo išgėręs alkoholio, prie jo apynaujo automobilio „Mercedes Benz S500“ vairo sėdo mergina. Kai jiedu nuvažiavo į mišką, trys grupuotės nariai verslininką užpuolė ir į D. Vaisėtą paleido keturis šūvius.

Pasak prokurorų, į verslininką šaudyta iš perdirbto pistoleto su duslintuvu, o kad šis tikrai neatsigautų, jam buvo suduoti keli smūgiai akmeniu į galvą. Grupuotė aukos lavono atsikratė iš anksto surastoje duobėje, o nuogą vyrą duobėje dar apipylė iš anksto nupirktomis trąšomis. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad vyras buvo užkastas gyvas.

„Taip jam ir reikia“, - važiuodama po nužudymo savo bendrams pareiškė M. Elenbergaitė.

Iš D. Vaisėtos nusikaltėliai pasisavino į vairių daiktų.

Tyrimo metu nustatyta, kad su M. Elenbergaite bendravęs D. Vaisėta buvo užmezgęs romaną ir su kita savo bendrovėje dirbusia mergina.

Atkasę lavoną nuo kaklo nuplėšė grandinėlę

Pasinaudojant pagrobtomis bankų kortelėmis, jaunieji grupuotės nariai Vilniuje bei Rygoje atsiskaitinėjo parduotuvėse, dalį pinigų nusiėmė bankomatuose. Tiesa, grobis nebuvo didelis -beveik 9 tūkst. litų.

Po D. Vaisėtos nužudymo kraupioje egzekucijoje dalyvavęs M. Adomavičiaus 23 metų draugas Ruslanas Mironiukas vos ne kasdien bičiulį ragino nuvažiuoti prie fermos, kurioje buvo užkastas D. Vaisėta – esą skubėdami jie pamiršo pasiimti pusės milijono litų vertės auksinę grandinėlę su moneta ir brangų žiedą su briliantais.

M. Adomavičius draugo prašymams kurį laiką buvo abejingas, tačiau po savaitės sutiko nuvažiuoti. Čia jis R. Mironiuko laukė už keliolikos metrų nuo fermos, kai šis sunaikino įkalčius – paslėpė kruvinus akmenis ir... kasė D. Vaisėtos kapą.

Nors jau jautėsi lavono dvokas, tai R. Mironiuko neišgąsdino – jis bet kokia kaina siekė surasti grandinėlę.

Kai įtariamasis papuošalą rado ir nukabino nuo D. Vaisėtos kaklo, jis vėl užkasė duobę bei ją apdengė plytomis ir plytgaliais. Draugo laukdamas M. Adomavičius nusikaltimo vietoje aptiko žiedą su briliantais.

Ketino apsimesti verslininku ir banke pasisavinti pinigus

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad grupuotės nariai siekė ištuštinti visas D. Vaisėtos asmenines bei jo bendrovės banko sąskaitas, kuriose pinigų buvo nepalyginamai daugiau. Pasak prokurorų, tam buvo tikėtasi pasinaudoti nužudyto verslininko asmens tapatybės kortele bei M. Adomavičiaus 23 metų draugo R. Mironiuko panašumu į D. Vaisėtą.

Nusikaltėliai mėgino sudaryti su banku naują sutartį, gauti identifikavimo kodų generatorių ir iš trijų sąskaitų į savąją pervesti kone 370 tūkst. litų. Tačiau su banku sudaryti elektroninių paslaugų sutarties verslininku apsimetusiam R. Mironiukui vis dėlto nepavyko.

Tuomet grupuotė nusprendė nužudyti kitą verslininką – D. Vaisėtos draugą M.Č., kurį M. Elenbergaitė taip pat gerai pažinojo.

Sekretorė bandė suvilioti turtingą nužudytojo draugą

Pasak prokurorų, šiam planui įgyvendinti M. Adomavičius pasitelkė R. Mironiuką ir M. Elenbergaitę. Kompanija paskirstė konkrečias užduotis bei vaidmenis: mergina vėl turėjo surinkti informaciją apie M. Č. turtą, gyvenimo būdą ir įpročius, atvykimo ir išvykimo iš namų laiką, o vėliau – atvilioti verslininką į iš anksto parengtą vietą, iš kurios pastarasis nebūtų grįžęs.

M. Elenbergaitė su nauja užduotim susidorojo nesunkiai – ji ėmė aktyviai, net įkyriai vyrui pirštis į drauges: nuolat siuntinėjo SMS žinutes, ne kartą lankėsi pas jį namuose, iššniukštinėjo juos, ir netgi tiesmukai pareiškė norinti pas jį apsigyventi.

Tačiau Č. M. nebuvo itin patiklus – toks jos elgesys verslininkui sukėlė įtarimų, o jie dar labiau pasitvirtino, kai netrukus dėl draugo nužudymo buvo sulaikyta ne tik administratorė, bet ir dar keli vyrai.

Pareigūnai išsiaiškino, kad verslininką ketinta nužudyti ir užkasti Trakų rajone.

Buvo susivilioję paveldėtu žemės sklypu

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad nuo M. Adomavičiaus ir R. Mironiuko nukentėjo dar vienas jaunas vilnietis, kuris Vilniaus rajone buvo paveldėjęs 4 ha žemės sklypą.

Pasak pareigūnų, 2008-aisiais jis nusprendė žemę parduoti ir apie tai prasitarė savo pažįstamam R. Mironiukui. Kai ši žinia pasiekė grupės lyderio M. Adomavičiaus ausis, buvo sumanytas suktas planas, kaip iš žemės savininko išmelžti pinigų.

2008-ųjų lapkritį, grasindamas panaudoti fizinį smurtą, R. Mironiukas už esą prarastą savo automobilį pareikalavo iš vyro keliolikos tūkstančių litų. Jeigu neturi pinigų, lai parduoda žemę – pirkėją žadėjo surasti. Nukentėjusiajam to nepadarius, jiedu porąkart žemės savininką užklupę sumušė, prievarta laikė uždarę bute, naudojo psichinį ir fizinį smurtą.

Neatlaikęs tokio spaudimo, žemės savininkas pasirašė 50 tūkst. litų skolos raštelį.

Didžiausia bausmė, už padarytus nusikaltimus laukianti kaltinamųjų – laisvės atėmimas iki dvidešimties metų arba įkalinimas iki gyvos galvos. Neabejojama, kad kai kuriems grupuotės nariams prokuroras ir gali pasiūlyti pačią griežčiausią bausmę.