2000-aisiais Strasbūro teisėjai vienbalsiai paskelbė, kad Lietuva pažeidė H. Daktaro teisę į nešališką teismą ir Vyriausybei nurodė išmokėti daugiau kaip 10 tūkst. Lt – tiek pareiškėjui atsiėjo bylinėjimosi išlaidos. Neturtinė žala jam nebuvo priteista, nes teismas nusprendė, kad vien pažeidimo pripažinimas yra teisingas atlyginimas už patirtą neturtinę žalą.

Pareiškimą bylas dėl žmogaus teisių pažeidimų nagrinėjančiam teismui H. Daktaras užpildė dar liepos 12-ąją, o jau rugpjūčio 3-iąją Strasbūro teismas paskelbė, kad iškelia bylą prieš Lietuvą ir ją išnagrinės “kaip įmanoma greičiau”.

Savo pareiškime H. Daktaras skundžiasi ne tik esą nepagrįstu persekiojimu ir neteisėtai pareikštais įtarimais, bet ir nurodė, kad baudžiamąjį persekiojimą pradėję Lietuvos pareigūnai darė spaudimą jo šeimos nariams. Pasak įtariamojo, pareigūnai esą vertė duoti parodymus, be to, jo šeimos narių ir giminaičių įmonėse buvo pradėti patikrinimai.

Daugybę galimų Lietuvos pareigūnų padarytų pažeidimų nurodęs H. Daktaras savo bylą dar galės pildyti naujais dokumentais, todėl gali būti, kad jis Strasbūro teismui nurodys dar ne vieną naujai paaiškėjusią aplinkybę savo byloje.

“Noriu Lietuvos visuomenei pasakyti, kad teisėsauga iš mano asmenybės nori padaryti parodomąjį procesą, – DELFI adresuotame laiške (kalba netaisyta) nurodė H. Daktaras – Šiuo metu man nori prikabinti visus neišaiškintus nusikaltimus, kuriuos padarė kiti asmenys, kai tuo tarpu aš atlikinėjau bausmę. Nepaisant to, šiuo metu aš turiu sėdėti, o nusikaltimus padarę asmenys vaikšto laisvėje”.

Apie Strasbūre pradėtą procesą prieš Lietuvą paprašęs informuoti visuomenę H. Daktaras tikina, kad pareigūnų jam pareikšti įtarimai esą yra nepagrįsti.

“Aš siūlau teisėtvarkai geriau užsiimti tikraisiais nusikaltėliais, kurie sėdi valdžioje – tai yra tikroji mafija, – rašo H. Daktaras. – Taip, aš pats nesu šventu šventas, buvau nuteistas už įstatymų pažeidimus, tačiau juk negalima visą gyvenimą kaltinti tiktai Daktarą”.

Iki gruodžio 5-osios suimtas H. Daktaras savo nekaltumą teisme galės įrodinėti jau kitų metų pradžioje – Generalinė prokuratūra ir Policijos departamentas jau baigė ikiteisminį tyrimą Henos byloje. Ne kartą teistam kauniečiui pareikšti galutiniai įtarimai dėl 19 nusikalstamų veikų.

Šiuo metu H. Daktaras ir jo gynėjai susipažįsta su ikiteisminio tyrimo medžiaga, tad baudžiamoji byla jau metų pabaigoje turėtų būti perduota greičiausiai Vilniaus apygardos teismui.

Be H. Daktaro įtarimai yra pareikšti dar 14 asmenų. Dar 6 asmenims ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dėl jų mirties, o keliems – dėl senaties.

Pareigūnų įtarimuose nurodyta, kad H. Daktaras su savo bendrais 1993-2000 metais subūrė ir vadovavo nusikalstamai grupuotei, kurios nariai reketavo ir plėšė verslininkus bei žudė gaujai nepalankius asmenis. Grupuotė laisvai disponavo šaunamaisiais ginklais bei sprogmenimis.

Nustatyta, kad grupuotė palaikė ryšius su Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos nusikalstamo pasaulio atstovais. Grupuotės vadeiva yra laikomas ir šiuo metu teisiamas H. Daktaro labai artimas bičiulis Egidijus Abarius (Goga), kuris tvarkė gaujos piniginį fondą – į jį nusikaltimus darantys asmenys turėjo mokėti po 10 proc. nuo gauto “pelno”.