Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl mažiausiai dar pora mėnesių H. Daktaras praleis už grotų. Šiam terminui pasibaigus ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Generalinė prokuratūra turės teisę vėl teismo prašyti pratęsti kardomąjį kalinimą įtariamajam.

Neabejojama, kad prokurorai tai ir padarys, nes pagal H. Daktarui pareikštus įtarimus gresia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Kaip paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas, suėmimo pagrindai H. Daktarui neišnyko, paleistas į laisvę jis gali vėl pasislėpti nuo ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų bei teismo. Be to, jis laisvėje gali trukdyti procesui – bandyti paveikti kitus įtariamuosius, nukentėjusiuosius, liudytojus bei gali sunaikinti arba paslėpti dar nesurastus daiktinius įrodymus.

Teismo neįtikino ir įtariamojo teiginiai, kad esą tikrieji nusikaltėliai vaikšto laisvėje. “Aš dabar sėdžiu, o visi įtariamieji yra laisvėje ir daro nusikaltimus. Kai jie vėl padarys nusikaltimus, aš vėl turėsiu atsakyti, viską nori ant manęs nurašyti”, - teisme yra aiškinęs H. Daktaras.

“Teismas mano, kad šioje ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad įtariamasis H. Daktaras galėjo padaryti jam inkriminuotas nusikalstamas veikas”, - pažymėjo teismas. Tiesa, jis atkreipė dėmesį, kad kol kas nesprendė, ar įtariamasis iš tikrųjų padarė veikas, dėl kurių jam pareikšti įtarimai, nesvarsto pareikštų įtarimų apimties ir pagrįstumo.

Pasak teismo, nors H. Daktaras savo skunde nurodė, jog jam pareikšti įtarimai pagal senus nusikaltimus, jis yra dirbęs keliose bendrovėse, tačiau “šios aplinkybės, siekiant užtikrinti viešojo intereso apsaugą byloje, negali būti vertinamos kaip išimtinai prioritetinės ir sąlygojančios įtariamajam paskirtos kardomosios priemonės naikinimą šiuo pagrindu”.

Lietuvos apeliacinis teismas taip pat pažymėjo, H. Daktaras praeityje teistas kelis kartus, iki sulaikymo niekur nedirbo, neturėjo legalaus pragyvenimo šaltinio, įtariamas sukūręs ir vadovavęs nusikalstamam susivienijimui, taip pat dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo veikloje, neturėdamas leidimo įgijo, gabeno, nešiojo, laikė, pagrobė didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamosios medžiagos.

H. Daktarui įtarimai yra pareikšti dėl 19 Kauno gaujų įvykdytų nusikalstamų veikų. Byloje yra daug nukentėjusiųjų, liudytojų, su kuriais atliekami nemažai laiko trunkantys procesiniai veiksmai.

Nusikaltimai buvo padaryti 1993-2001 metais, H. Daktaras įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko, Rimanto Ganusausko, Roberto Borcherto bei Sigito Čiapo nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį. Kauno nusikalstamo pasaulio garsenybė taip pat įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.