"Aš dabar sėdžiu, o visi įtariamieji yra laisvėje ir daro nusikaltimus. Kai jie vėl padarys nusikaltimus, aš vėl turėsiu atsakyti (...) Viską nori ant manęs nurašyti", - tvirtino H.Daktaras.

AT antradienį nagrinėjo įtariamojo skundą dėl šių metų rugsėjo 3-iąją priimto Vilniaus apygardos teismo (VAT) sprendimo pratęsti H.Daktaro suėmimą trims mėnesiams.

Pats įtariamasis teigė, kad pas jį vienu metu buvo atėjęs tyrėjas ir tvirtino, kad visa byla yra purvina. H.Daktaro teigimu, jam dabar verčiama kaltė dėl 33 Kauno gaujų įvykdytų nusikaltimų.
"Aš noriu, kad senatvėje mane paliktų ramybėje (...) Tai didžiausias burbulas", - kalbėjo kaunietis.

Jis tikino, kad VAT nutartis yra neteisėta ir nepagrįsta. Įtariamojo teigimu, prokurorai nepateikė jokių duomenų, kad tuo metu, kai neva jis buvo pasislėpęs, jis būtų buvęs kviečiamas į teisėsaugos institucijas.
H.Daktaras tvirtino į Bulgariją išvykęs, nes jam grėsė pavojus, jo namas buvo apšaudytas, į jį mesta granata.

Be to, įtariamasis tvirtino, kad nėra duomenų esą jis gali daryti naujas nusikalstamas veikas, o tos, kuriomis jis įtariamas, įvykdytos seniai.
Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis nesutiko su tokiais H.Daktaro argumentais.

Jis teigė, kad VAT pratęsti suėmimo pagrindai yra išlikę - H.Daktaras, anot teisėsaugininko, gali slėptis, jį bandyta kviesti į teisėsaugos institucijas, Bulgarijoje jis buvo pakeitęs išvaizdą ir turėjo padirbtus dokumentus, jo šeimos nariai žinojo, kad jis ieškomas.

Be to, Z.Tuliševskis teigė, kad H.Daktaras linkęs nuolat nusikalsti.
"Galima daryti išvadą , kad jis nuteisiamas, išeina, padaro nusikaltimą, yra nuteisiamas, vėl išeina, vėl padaro nusikaltimą (...) H.Daktaras nuolat nusikalsta įstatymui", - tikino prokuroras.

Savo verdiktą AT turėtų paskelbti spalio 7-ąją.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, H.Daktaras įtariamas Rimanto Ganusausko, Arvydo Vilčinsko ir Roberto Borcherto nužudymu itin žiauriai kankinant.
Taip pat jis įtariamas kartu su Egidijumi Abariumi 1993-2001 metais vadovavęs nusikalstamai grupuotei, ginklų, sprogmenų ir šaudmenų neteisėtu laikymu, kėsinimusi nužudyti Raimundą Petraitį, įvairiais turto pagrobimais, prievartavimais, smurto naudojimu bei grasinimais.
H.Daktaras laikomas suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.
Suėmimą 52 metų H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada jis pasislėpė. H.Daktaras sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

Jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

H.Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.

Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno "daktarai" susikūrė 1978 metais.