Mobiliųjų telefonų patekimo į įkalinimo įstaigos vidų keliai yra patys įvairiausi: jie būna paslėpti nuteistiesiems perduodamuose elektronikos prietaisuose, drabužiuose ar knygose, juos slėpdami net intymiausiose kūno vietose nuteistiesiems pasimatymų metu bando perduoti jų artimieji, kartais pasitaiko ir nesąžiningų pareigūnų „pagalbos“ nuteistiesiems atvejų.

Pats populiariausias šių uždraustų daiktų perdavimo į įkalinimo įstaigas pastaruoju metu būdas – permetant, įšaunant įvairiais savadarbiais suslėgto oro įrenginiais arba net panaudojant nuotoliniu būdu pilotuojamus skraidančius įtaisus.

Mobiliųjų telefonų patekimo į pataisos namus problemos efektyviai ir iki galo neįstengia išspręsti nė viena įkalinimo įstaiga. Dauguma specialistų sutinka, kad vienintelis efektyvus būdas šiai problemai spręsti – mobiliojo ryšio signalo slopinimas įkalinimo įstaigos viduje arba bent atskirose jos dalyse.

Marijampolės pataisos namai – nėra išimtis, todėl neseniai čia buvo sumontuoti du įrenginiai, slopinantys mobiliojo ryšio signalą tam tikroje, palyginti nedidelėje, teritorijoje. Tokių įrenginių privalumas yra tas, jog jų veikimo laukas neišplinta už įkalinimo įstaigos ribų ir nesukelia ryšio sutrikimų aplink įkalinimo įstaigą gyvenantiems Marijampolės miesto gyventojams ar šalia įsikūrusioms įstaigoms bei organizacijoms.

Prieš įmontuojant įrenginius, atlikti diferencijuoto nuteistųjų laikymo būriuose pakeitimai. Teritorijoje, kurioje geriausiai veikia ryšio signalo blokavimo įrenginiai, apgyvendinti nuteistieji, kurie yra teisti už tokio pobūdžio nusikaltimus, taip pat nuteistieji, kurie buvo pastebėti turintys ar besinaudojantys mobiliojo ryšio telefonais.

Prieš pradedant naudoti mobiliojo ryšio blokavimo įrangą, buvo atlikta šių prietaisų poveikio aplinkai ir žmogaus sveikatai patikra, gauti reikiami leidimai iš Ryšių reguliavimo tarnybos bei Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos. Prietaisai pripažinti tinkamais naudoti ir nekeliančiais pavojaus kalinamų asmenų ar įstaigos personalo sveikatai.

Jau sulaukta ir nuteistųjų reakcijos. Spalio 2 d. apie 21.50 val. Marijampolės pataisos namų kontrolės ir praleidimų poste budėję pareigūnai per vaizdo stebėjimo monitorių pastebėjo, kad iš 11-ojo lokalinio sektoriaus link mobilaus ryšio blokavimo įrenginio mesti polietileniniai maišeliai su skysčiu. Po to ant laiptų aikštelės išbėgę du nuteistieji, veidus užsidengę medžiaginėmis kaukėmis, metė degančius fakelus link ryšio blokavimo įrenginio.

Vienas degantis fakelas nukrito ant praleidimų posto pastato, o kitas – 11-ojo lokalinio sektoriaus kieme. Tai pastebėję pareigūnai fakelus užgesino gesintuvu ir apie įvykį nedelsdami informavo pataisos namų budintįjį direktoriaus padėjėją. Buvo sustiprintas 11-ojo lokalinio sektoriaus stebėjimas, tačiau daugiau incidentų nepastebėta.

2010 m. spalio 3 d. apie 8.00 val. dėl minėto įvykio 11-ojo lokalinio sektoriaus gyvenamosiose patalpose, 21-ame būryje, pasitelkus Marijampolės pataisos namų vidaus tvarkos užtikrinimo grupę, atlikta krata. Du nuteistieji, nevykdę administracijos teisėtų reikalavimų, buvo sulaikyti, jiems skirtos drausminės nuobaudos.

Specialiosios priemonės ar koviniai veiksmai prieš nuteistuosius naudoti nebuvo. Kratos metu rasta savadarbė medžiaginė kaukė bei stiklinis 0,5 l talpos indas su rudos spalvos dažais. Pataisos namų administracija nuteistųjų nusiskundimų dėl atliktos kratos negavo. Dėl nuteistųjų veiksmų 2010 m spalio 2 d. pradėtas tarnybinis tyrimas.

2010 m. spalio 4 d. duomenimis, Marijampolės pataisos namuose laisvės atėmimo ir arešto bausmes iš viso atlieka 1146 nuteistieji.