Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. Teimui atmetus skundą, sausio 20 dieną iš Vilniaus antrųjų pataisos namų paleistas 43 metų I.Tiomkinas lieka laisvėje ir į pataisos namus negrįš.

Teisėjai konstatavo, kad prieš įstatymus visi lygūs, ir tiek apkaltinamieji, tiek padėtį lengvinantys įstatymai visiems asmenis galioja vienodai. I.Tiomkinas atliko daugiau nei du trečdalius bausmės, neturi galiojančių nuobaudų, gavo 7 paskatinimus ir įsipareigojo, kad savo doru elgesiu ir darbu pasitaisys.

Teismui nuteistojo advokatas pateikė pažymą, rodančią, kad tik iš pataisos namų išėjęs I.Tiomkinas Lietuvos lenkų sporto sąjungoje "Polonija" įsidarbino instruktoriumi.

Beje, kaip rašo dienraštis "Vakaro žinios", naujosios buvusio "Vilniaus brigados" lyderio darbovietės vadovas yra skandalingai pagarsėjęs Vilniaus "Žalgirio" futbolo klubo savininkas J.Loputis.

Futbolo klubo savininko pavardė žiniasklaidoje plačiai nuskambėjo tuomet, kai klube rungtyniaujantys baltarusiai ėmė skųstis negaunantys algų. Uż tai futbolininkai buvo sumušti nenustatytų banditų.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis teismui bandė įrodyti, kad buvęs vienas "Vilniaus brigados" lyderių yra dar pavojingas visuomenei ir savo elgesiu neįrodė, kad pasitaisė.

Prokuroras teigė, kad būdamas įkalinimo įstaigoje I.Tiomkinas rašė skundus įvairioms instancijoms, tarp jų ir Seimui, prezidentui ir skundė jo bylą nagrinėjusius asmenis ir niekada nepripažino kaltas dėl nusikaltimų, už kuriuos buvo nuteistas.

"Jokio gailesčio dėl savo elgesio nerodė", - tvirtino Z.Tuliševskis.

Pareigūnas teismui pateikė duomenis iš Migracijos deparatento, kurie rodo, kad nuteistasis neturi nei Graikijos, nei Lietuvos pilietybės ir net neturi laikino leidimo gyventi Lietuvoje.

"Kad, neturi pilietybės, turi sėdėti kalėjime?", - ironizavo nuteistojo advokatas Drąsutis Zagreckas. Pats I.Tiomkinas į posėdį neatvyko.

Į teismą dėl lygtinio paleidimo laisvėn nuteistasis kreipėsi prieš pat Naujuosius metus.

I.Tiomkino prašymą išnagrinėjęs teisėjas jam palankų sprendimą priėmė atsižvelgęs į tai, kad jis išbuvo Bausmių vykdymo kodekse numatytą laiką paprastųjų nuteistųjų grupėje (čia bausmes atlieka nuobaudų neturintys kalinamieji), Vilniaus 2-ųjų pataisos namų administracijos rekomendaciją, palankias psichologo išvadas, taip pat į tai, kad nuteistasis 7 kartus skatintas ir įsipareigojo sąžiningu darbu įrodyti, jog gali gyventi dorai.

Pataisos namams ir psichologui pateikus geras nuteistojo charakteristikas, teismas nusprendė, kad I.Tiomkinas toliau gali pasitaisyti ne izoliuotas, o laisvėje, tačiau su tam tikrais apribojimais: jis įpareigotas 4 kartus per mėnesį registruotis pataisos inspekcijoje, nuo 22 valandos vakaro iki 6 valandos ryto negali išeiti iš namų, negali lankytis restoranuose, baruose ir kavinėse.

Šį sprendimą prokuratūra apskundė Vilniaus apygardos teismui.

I.Tiomkinas buvo nuteistas 10 metų kalėjimo už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo "Vilniaus brigada" veikloje ir turto prievartavimą iš verslininko Semiono Dielniko. Už padarytus nusikaltimus nuteistas I.Tiomkinas beveik penkerius metus praleido kalėjime.

Boriso Dekanidzės valdytos "Vilniaus brigados" hierarchijoje I.Tiomkinas užėmė antrąją vietą.

Bylos duomenimis, jis iš gaujos atstovų rinkdavo pinigus į vadinamąjį "obščiaką", disponavo ginklų slaptaviete, dalyvaudavo B.Dekanidzės šaukiamuose pasitarimuose - "strielkose", bausdavo prasikaltusius gaujos narius ir kt.

Po žurnalisto Vito Lingio žmogžudystės 1993 metais suėmus B.Dekanidzę, I.Tiomkinas ilgai slapstėsi užsienyje, vėliau buvo išduotas Lietuvai. Teisiamų žurnalisto žudikų kaltintojams nepavyko įrodyti, kad ir jis prisidėjo organizuojant šį nusikaltimą.