Daugiausia cigarečių rugpjūtį sulaikė Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, Vilniaus rajone nelegalių rūkalų sandėlį šturmavę panaudodami kovinių imtynių veiksmus.

Sandėlyje, kuris buvo ir stambus kontrabandinių cigarečių laikymo, paskirstymo bei prekybos centras, muitinės kriminalistai sulaikė du vilniečius bei rado rusiškų nelegalių rūkalų, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais - apie 4 mln. litų.

Klaipėdos teritorinės muitinės mobiliosios grupės pareigūnams rugpjūtį įkliuvo du Rusijos piliečiai, iš Kaliningrado srities važiavę krovininiu vilkiku. Vyrai teigė vykstą į Kauną paimti krovinio. Muitininkams toks tuščio krovininio vilkiko maršrutas pasirodė įtartinas, todėl nuspręsta vilkiką apžiūrėti detaliai. Pareigūnų įtarimai pasitvirtino, kai mašinos puspriekabės lubose ir grindyse įrengtose slėptuvėse buvo rasta 47 800 pakelių rusiškų kontrabandinių rūkalų už beveik 350 tūkst. litų.

Iš viso per aštuonis šių metų mėnesius muitininkai sulaikė kontrabandinių cigarečių už beveik 52 mln. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sulaikytos rūkalų kontrabandos padidėjo beveik 3,5 karto.

Anot muitininkų, jei šios cigaretės būtų realizuotos juodojoje rinkoje, valstybės biudžetas būtų netekęs daugiau kaip 36 mln. litų.

Praėjusį mėnesį pareigūnai užkirto kelią ir vogtų automobilių gabentojams. Marijampolėje tikrinant vieną iš traukinio vagonų aptikti iš Lietuvos į Tadžikiją eksportuoti paruošti trys lengvieji automobiliai. Jų kėbulų identifikavimo numeriai bei pagaminimo metai buvo suklastoti. Bendra sulaikytų automobilių vertė - 110 tūkst. litų.

Vilniaus oro uosto muitinės posto pareigūnai, tikrindami į vieną iš krovinių terminalų atgabentas prekes, aptiko didžiulę siuntą šalikų, kurie, įtariama, pagaminti pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises. Iš Kinijos tranzitu į Rusiją keliavusi ir į atskirus paketus supakuota šalikų siunta buvo skirta vienai Maskvoje registruotai įmonei.

Patikrinę paketų turinį, muitininkai juose suskaičiavo net 4000 šalikų, pažymėtų "Burberry" prekės ženklais. Kilus įtarimų, jog daugiau nei 35 tūkst. litų kainuojančios prekės pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, visa siunta sulaikyta.

Kitos neteisėtai rugpjūtį gabentos prekės: alkoholiniai gėrimai, naftos produktai, vaistai, drabužiai, avalynė, gintaras, prekės, pažeidžiančios Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos (CITES) konvencijos nuostatas.

Per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė neteisėtai gabenamų prekių už daugiau nei 55 mln. litų. Tai 2,7 karto daugiau nei per 2009 m. tą patį laikotarpį (20,5 mln. litų).