Ilgaamžės kūną policija jos bute aptiko praėjus keletui savaičių po to, kai
rastas 111 gimtadienį švęsti turėjusio vyro mumija pavirtęs kūnas, ten išgulėjęs 30 metų. Po šio incidento kilo visuotinis susirūpinimas šalies šimtamečiais.

Pareigūnai visoje šalyje ėmė domėtis piliečiais, kurie turėtų būti sulaukę 100 metų ir daugiau, mat nerimaujama, kad giminaičiai nepranešė apie kai kurių iš jų mirtį, norėdami ir toliau gauti pensijų išmokas.

Naujausią radinį ketvirtadienį policija aptiko Tokijo Otos rajone. Vienos moters 64 metų sūnus pareigūnams aiškino, kad jo motina mirė prieš dešimtmetį, tačiau jis neišgalėjo jos palaidoti.

„Ji mirė maždaug 2001 metų sausį mūsų namuose. Aš jos kūną kuriam laikui pašarvojau, tuomet nuploviau vonioje ir sudėjau į kuprinę“, – cituojamas sūnus.

Policija pradėjo tyrimą, kuriame vyras įtariamas žmogaus kūno sužalojimu ir neteisėtu pensijos pasisavinimu, praneša Japonijos leidinys „Jiji Press“ ir kita vietos žiniasklaida.

Vyras policijai aiškino apie motinos mirtį nepranešęs todėl, kad neturėjo pinigų jos laidotuvėms, teigia dienraštis „Sankei Shimbun“.

Rajono pareigūnai ilgaamžei moteriai per pastaruosius tris metus dovanų nusiuntė 150 tūkst. jenų (1,8 tūkst. JAV dolerių).

Japonijoje įprasta šimtamečiams gimtadienio proga teikti dovanas, tačiau dažnai dovanos atiduodamos šeimos nariams.

Liepą paskelbtoje vyriausybės ataskaitoje teigiama, kad Japonijos moterys gyvena ilgiausiai pasaulyje ir vidutiniškai sulaukia 86,4 metų. Vidutiniškai 79,6 metų gyvenantys japonai vyrai pagal gyvenimo trukmę pasaulyje – penkti.

Japonijoje registruota daugiau kaip 4 tūkst. žmonių, kuriems daugiau kaip šimtas metų, tačiau jau nustatyta, kad beveik 200 ilgaamžių yra dingę be žinios.