43 metų I. Tiomkinas už grotų jau yra praleidęs beveik 9 metus, o nuteistas kalėti 10 metų.

Nors minėta nutartis pirmadienį buvo apskųsta Vilniaus apygardos teismui, pagal dabartinius įstatymus apskundimas aukštesniam teismui nesustabdo jos vykdymo, sakė Eltai minėtų pataisos namų direktorius Alvydas Maknickas. Jo žodžiais, jeigu apygardos teismas I. Tiomkinui palankią nutartį panaikins, jam vėl teks grįžti už grotų.

Jau sutemus I. Tiomkinas iš pataisos namų išvažiavo į savo tėvo namus sostinės Šeškinės mikrorajone. Pagal teismo skirtus įpareigojimus jis privalės per vieną parą nuo paleidimo užsiregistruoti Vilniaus miesto ir rajono pataisos inspekcijoje, per 15 dienų - įsidarbinti arba užsiregistruoti Darbo biržoje ir apie tai pranešti Vilniaus miesto ir rajono pataisos inspekcijai.

I.Tiomkino paleidimui prieštarauja Vilniaus apygardos prokuratūra. Vyriausiojo prokuroro Ramučio Jancevičiaus žodžiais, iki šiol nėra duomenų apie tai, kad už grotų būdamas I. Tiomkinas, liaudiškai tariant, "stojo į doros kelią", o tai pagal Baudžiamojo proceso kodeksą esanti būtina išankstinio paleidimo sąlyga. R.Jancevičius teigė turįs ir daugiau I.Tiomkinui nepalankios informacijos.

Tačiau Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra I.Tiomkino paleidimui neprieštaravo. Šios prokuratūros skyriaus vyriausiojo prokuroro Nerijaus Puškoriaus vertinimu, I.Tiomkinas atitinka visus kriterijus, pagal kuriuos asmuo gali būti paleistas į laisvę pirma laiko - pataisos namuose gaudavo tik paskatinimus, rimtų nuobaudų neturėjo.

Bausmės atlikimo laikas I.Tiomkinui skaičiuojamas nuo 1995 metų gegužės mėnesio, kai po tarptautinės paieškos jis buvo sulaikytas ir įkalintas Diuseldorfo kalėjime Vokietijoje.

1997 m. lapkritį Vilniaus apygardos teismas nuteisė I.Tiomkiną už turto prievartavimą ir priklausymą nusikalstamam susivienijimui. Jis taip pat buvo kaltinamas "Respublikos" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojo ir žurnalisto Vito Lingio nužudymu 1993 m. spalio 12-ąją, tačiau šio kaltinimo teisme buvo atsisakyta pritrūkus įrodymų.