Vagystė iš Klaipėdos rajone, Kairiuose, dislokuoto Karinių jūrų pajėgų lengvosios ginkluotės arsenalo pastebėta praėjusių metų sausio 21 dieną.

Prapjovę teritoriją juosiančias vielines tvoras ir įsilaužę į du sandėlius, nusikaltėliai išsinešė apie 14 tūkstančių kovinių Kalašnikovo automato šovinių, šiek tiek mokomųjų to paties ginklo šovinių, pusšimtį imitacinių sprogstamųjų užtaisų, signalinių raketų ir kitos ginkluotės.

Dalį pagrobtų šaudmenų - maždaug 10 tūkstančių šovinių ir 37 sprogstamuosius paketus - praėjusių metų kovo pradžioje miške netoli Kairių poligono rado atsitiktinis praeivis.

Kaip BNS sakė ikiteisminį tyrimą atliekančios Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Vitalijus Gulenkovas, nors byla tiriama jau metus, aiškių poslinkių joje kol kas nėra.

"Nėra sulaikyta įtariamųjų, nusikaltimas tiriamas toliau", - sakė prokuroras. Tačiau, V.Gulenkovo teigimu, atliekant operatyvinius veiksmus vagystės iš kariuomenės arsenalo byloje buvo išaiškintas kitas nusikaltimas ir nuteisti penki nelegaliai šaudmenimis prekiavę asmenys.

Praėjusių metų liepos viduryje Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė sulaikiusi įtariamuosius vagyste iš kariuomenės arsenalo.

Bendros STT, Klaipėdos apygardos prokuratūros, Kriminalinės policijos biuro ir greitojo reagavimo rinktinės "Aras" pareigūnų operacijos metu liepos 15-ąją pajūryje buvo sulaikyti Klaipėdos rajono gyventojai Vytautas Mažrimas ir Olegas Strupeikis.

Per kratas pas juos rasta apie 2 tūkstančius įvairaus kalibro šovinių ir keli šaunamieji ginklai. Kitą dieną Klaipėdoje buvo sulaikytas buvęs Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Ginkluotės poskyrio vyresnysis inspektorius Jurijus Fedosejevas. Pas buvusį ilgametį vidaus reikalų sistemos darbuotoją pareigūnai aptiko 6 sprogstamuosius paketus.

Dar po dienos buvo sulaikyti Klaipėdos rajono gyventojai - Petras Lukšas ir Jonas Venckus. Pas visus sulaikytuosius aptikti šaudmenys buvo to paties kalibro, kaip ir pagrobtųjų iš kariuomenės arsenalo, todėl manyta, kad nusikaltimą pavyko išaiškinti.

Tačiau po ekspertizės paaiškėjo, kad minėti asmenys mėgino realizuoti nuo sovietų kariuomenės laikų pasiliktus šaudmenis, o policijos šaudykloje ankščiau dirbęs J.Fedosejevas šaudmenis buvo pagrobęs darbe.

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje visi penki asmenys buvo nuteisti. Klaipėdos apygardos teismas P.Lukšui ir J.Venckui skyrė 50 minimalių gyvenimo lygių (6 tūkst. 250 litų) baudas, V.Mažrimui ir J.Fedosejevui - 100 minimalių gyvenimo lygių (12 tūkst. 500 litų) baudas.

O.Strupeikis nuteistas 4 mėnesių ir 3 dienų laisvės atėmimo bausme, tačiau į bausmės atėmimo laiką įskaičiavus kardomojo kalinimo laiką, jis iš teismo salės paleistas į laisvę.

Nuosprendį šaudmenis darbovietėje grobsčiusiam J.Fedosejevui prokurorai apskundė aukštesnės instancijos teismui. Prokuroru teigimu, buvusiam pareigūnui buvo skirta per švelni bausmė.