Kai kurios nuteistosios nuo šalį užplūdusių karščių gelbėjasi pasislėpusios po aukštais medžiais, kitos lieka kambaryje žiūrėti televizorių ar megzti. Tačiau didelė dalis kalinčių moterų mielai išnaudoja saulėtas dienas ir tobulina kūno įdegį.

Devynių Pataisos namuose augančių vaikų mamos, kol dar saulė pernelyg nekaitina, neša į pavėsį voneles ir ten sodina savo mažuosius. Patenkintų vaikų akyse ašaros pasirodo nebent tada, kai, liepiamos medikės, mamos mažylius traukia iš vandens ir suka juos į rankšluosčius.

Tiki, kad laisvėje daugiau vėjo

Pataisos namų direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė sako, kad didelė dalis moterų karštomis vasaros dienomis pasilepina saulės spinduliais, tačiau, jos tikinimu, yra ir tokių, kurios mieliau sėdi pavėsyje, dažniau lenda atsigaivinti vėsiu vandeniu. Moterys čia gali maudytis į valias, ribojama tik pirtis.

„Pataisos namuose tikrai yra kur pasislėpti nuo saulės, tačiau moterys įsitikinusios, kad laisvėje kur kas vėsiau“, – atskleidžia nuteistųjų nuomonę direktoriaus pavaduotoja.

Nuteistoji Ilma Veličkienė pasakoja, kad saulėtos dienos jai neapkarto. Kaip prisipažino moteris, ji dažnai atsigaivina po dušu, slepiasi pavėsyje. Iki išėjimo į laisvę nuteistajai dar likę daugiau nei treji metai, tačiau ji tikisi, kad bausmę sušvelnins už gerą elgesį. Moteris neslepia, kad didžiausias jos džiaugsmas – kas pusantros savaitės ateinantys mamos ir trijų dukterų laiškai, į juos I.Veličkienė skuba atsakyti.

Kas ieško veiklos – randa

Pirmą kartą šiais metais slapčia nuo administracijos užsiauginusi agurkų aštuonerius metus kalinti Rima sako, kad Pataisos namuose kiekvienas sau veiklos susigalvoja pagal poreikius.

„Agurkus auginu salotoms, jau su draugėmis valgėme“, – džiaugiasi pašnekovė.

Moteris atvirauja, kad, pasodinusi agurkų, apie tai nieko nesakė administracijai, nes ši nebūtų leidusi.
„Kai jau pamatėme, kad gėlių darželyje pasodinti agurkai, šie jau buvo dideli“, – juokiasi R.Stankuvienė, todėl, pasak jos, buvo gaila uždrausti. Nuteistoji Rima pasakoja, kad agurkus tręšdavo sudžiovintomis balandomis, nepamiršdavo nuravėti nedidelio darželio.

„Jau nuo šešiolikos metų Kaune, 12 hektarų žemės plote, pati pirma stodavau prie plūgo“, – išrėžė moteris.

Kita nuteistoji, Jakaterina, mielai rodo kalinių numegztas 255 poras kojinių, skirtų Afganistano moterims ir vaikams.

Šiuo metu Panevėžio pataisos namuose kali 313 moterų. Jame tilptų iki 450, prireikus – ir daugiau.
 
„Dabar nuteistųjų skaičius stabilizavosi, birželio mėnesį moterų padaugėjo“, – sako direktoriaus pavaduotoja. Rugsėjį apie penkiasdešimt nuteistųjų pradės mokytis ispanų kalbos. Jų dėstytoju bus Pataisos namų kapelionas – kunigas iš Argentinos Domingo Avellaneda.