Spąstai turintiems pinigų

Policijos pareigūnai mano, kad 35 metų radviliškietis "karosu" tapo, kai vienoje Radviliškio aludėje, norėdamas užsimokėti už bokalą alaus, neapgalvotai iš kišenės išsitraukė visus ten buvusius pinigus - apie 200 litų.

Aludėje tarp kitų vyrų sėdėjo grupelė jaunuolių, kurie atidžiai sekė įeinančiuosius. Kaip vėliau paaiškėjo, alaus baruose ši grupelė tam ir lankydavosi - kad įsidėmėtų, kurio kliento kišenėse yra pinigų.

35 metų radviliškietis, iki soties atsigėręs alaus, iš aludės išėjo apie pusę devynių vakaro. Vyriškis ne iš karto pastebėjo, kad jam pavymui išsliūkino ir grupelė alaus bare sėdėjusių jaunuolių.

Jaunuoliai radviliškietį lydėjo iki Žaliosios gatvės. Ten jį pargriovė ant žemės, suspardė, išvertė kišenes ir paspruko su savo aukos pinigais bei dokumentais.

Kitas radviliškietis, 24 metų vyras, ant "karosus" gaudančios grupelės kabliuko taip pat užkibo alaus bare. Prie radviliškiečio netruko prisigretinti bare laiką leidę jaunuoliai, tad vyrukas ir jiems nupirko alaus.

Eidamas namo, radviliškietis pastebėjo link jo bėgantį jaunuolį - vieną iš tų, kuriuos ką tik vaišino alumi. Netrukus radviliškietis pajuto smūgį, po to - daug smūgių rankomis ir kojomis. Nežinia, iš kur išdygę užpuolikai iš savo aukos atėmė pinigus ir pabėgo.

Nukenčia negalintys pasipriešinti

Rajono Policijos komisariato Kriminalinės policijos komisaras Gintautas Šarauskas "Šiaulių kraštui" sakė, kad rajone užregistruota ir daugiau tokio tipo nusikaltimų. Būsimosios aukos - žmonės, turintys pinigų, - nusižiūrimi alaus baruose.

Veikiama pagal tą pačią schemą: prie vadinamųjų karosų prisigretina keli jaunuoliai, užkalbina, kartu prisėda išgerti alaus. Jeigu nusižiūrėtojo nepavyksta apvogti aludėje, jis po to lydimas arba kurį laiką sekamas, o patogiu momentu sumušamas ir apiplėšiamas.

Plėšikams patogu, kad jų nusižiūrėtieji žmonės dažniausiai būna neblaivūs, todėl negali pasipriešinti, nesugeba įsiminti užpuolikų veidų, vėliau mažai tegali apie įvykį papasakoti policijai. Kai kurie nukentėjusieji į policiją apskritai nesikreipia.

Policijos komisariate pastaruoju metu taip pat užregistruota įvykių, kai nuo plėšikų nukentėjo dėl savo negalios pasipriešinti nesugebantys Reabilitacinio profesinio rengimo centro moksleiviai. Plėšikai jų dažnai tyko mokyklos prieigose. Tarp įtariamųjų nemažai nepilnamečių

Policijos komisariato pareigūnai jau sulaikė, kaip manoma, pagrindinius "karosų medžiotojus". Jie pareigūnams jau atskleidė ne vieną savo nusikaltimą.

Kriminalinės policijos komisaras G. Šarauskas mano, kad tokio tipo plėšimų iniciatoriai radviliškiečiai Tamučiai: 1982 metais gimęs Egidijus Tamutis (anksčiau teistas dėl piktybinio chuliganizmo ir vagysčių) bei jo nepilnametis brolis. Prie brolių šliejosi radviliškiečiai Mindaugas Jonaitis (gimęs 1982 metais, anksčiau teistas) ir Gediminas Vasiliauskas (gimęs 1980 metais, ne kartą teistas už plėšimą, piktybinį chuliganizmą, kitus nusikaltimus).

Policijai įkliuvo ir Reabilitacinio profesinio rengimo centro moksleivius apiplėšinėjęs radviliškietis Ernestas Rimkevičius (gimęs 1984 metais) bei su juo į žygius ėję du nepilnamečiai.

Sulaikyti ir dar trys Radviliškyje žmones užpuldinėję ir plėšikavę vaikinukai (visi gimę 1986 metais). Vienas iš šių nepilnamečių plėšti atvažiuodavo iš Šiaulių rajono.

Policijos pareigūnų teigimu, sulaikius visus minėtus plėšikus, tokių nusikaltimų rajone gerokai sumažėjo.