H. Daktaro ieškinį vieno leidinio žurnalistui Dailiui Dargiui dėl esą pasisavintos dalies informacijos bei neteisėto atvaizdo panaudojimo antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Tiesa, vos tik prasidėjęs teismo procesas gali baigtis taikiu susitarimu – baigti bylą taika sutiktų ir H. Daktaras, ir apie jį knygą parašęs žurnalistas.

H. Daktaras kol kas nėra pareiškęs ieškinio dėl žalos atlyginimo, nes esą nežino, kokiu tiražu buvo išleista knyga apie jį. Tik gavęs šiuos duomenis Henytė esą galės reikalauti atlyginti patirtus nuostolius.

Tiesa, pinigai H. Daktarui nėra svarbūs – bent taip tikina jam atstovaujantis advokatas Kristupas Ašmys. Jo teigimu, H. Daktaras norėtų sužinoti, kokį pelną iš jo atvaizdo gavo žurnalistas ir leidėjai.

„Klientas nori parodyti visuomenei, kaip yra jo vardu manipuliuojama ir disponuojama. Įsivaizduokite, jeigu ant knygos nebūtų nei H. Daktaro atvaizdo, nei pavardės. – sakė K. Ašmys.
– Mums užteks tik pažymos, kiek iš H. Daktaro vardo uždirbta.“

Pasak advokato, neseniai išleista komercinė knyga apie H. Daktarą esą kenkia jo vaikams, anūkams ir tolesniems palikuoniams. Jis pažymėjo, kad nėra sąžininga, kai komerciniais tikslais yra naudojama H. Daktaro draugams parašyta knyga.

Iš pradžių ieškinį teismui buvo pateikęs ne tik H. Daktaras, bet ir jo žmona Ramutė Daktarienė. Jie teismo prašė uždrausti „atgaminti, atgaminti, parduoti, demonstruoti, spausdinti ir platinti ar kitaip skelbti nuotraukas“, o taip pat „bet kokiu būdu ir forma naudoti H. Daktaro sukurtą literatūros kūrinį, kurio darbinis pavadinimas „Išlikt žmogumi“, ar jo dalis, įskaitant draudimu atgaminti, išleisti, platinti ir padaryti viešai prieinamu“.

Vilniaus apygardos teismas prašymo dėl laikinųjų apsaugos priemonių netaikė. Savo reikalavimų R. Daktarienė atsisakė, nes esą jos teisės dabar nėra pažeistos. Vis dėlto, H. Daktaro advokatas teismo prašo vėl išimti iš apyvartos komercinę knygą.

DELFI primena, kad H. Daktaras (Hena) įtariamas labai sunkiais nusikaltimais, įvykdytais 1993-2001 metais. Tarp jų – ir prieštaringai vertinamo verslininko Sigito Čiapo nužudymo organizavimu.
Be to, jis įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karabaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). H. Daktaras taip pat įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams kol kas nepavyko rasti R. Ganusausko kūno.

H. Daktaro byla yra sudėtinga ir didelės apimties, ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kelių dešimčių nusikalstamų veikų, kurios buvo įvykdytos nuo 1993 metų, be to, įtariama, kad nusikalstamame susivienijime dalyvavo apie keliasdešimt įtariamųjų.

Šiuo metu prokurorai H. Daktarą įtaria dėl 13 nusikalstamos veikos epizodų, yra areštavę visą R. Daktarienės, jos sesers, H. Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės ir dar kitų giminaičių turtą.

Parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su jais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai. Pats H. Daktaras savo kaltę neigia ir tvirtina, kad jis negalėjo padaryti nusikaltimų, kuriais yra įtariamas, nes tuo metu už kitus nusikaltimus atliko bausmę.