"Pirmieji požymiai rodo, kad avarijos priežastis - techninės problemos, bet tai tik pirminiai spėjimai", - naujienų agentūrai "Reuters" teigė Hassanas Abo Ghanima (Hasanas Abo Ganima), aukštas Egipto civilinės aviacijos ministerijos pareigūnas. Prieš tai jis yra sakęs: "Iki šiol nėra jokių terorizmo požymių".

Kaip pranešė oficialūs šaltiniai, Egipto oro bendrovei "Flash Airlines" priklausęs lėktuvas, kuris iš Šarm el Šeicho oro uosto pakilo 4 val. 44 min. Lietuvos laiku, iš radarų ekranų dingo prabėgus vos kelioms minutėms nuo skrydžio pradžios ir sudužo už keliolikos kilometrų nuo kranto.

Pasak minėtųjų šaltinių, pilotai nepranešė apie jokias problemas, tuo metu oro sąlygos buvo normalios, o matomumas - geras. Prieš pasukdamas į Paryžių, lėktuvas turėjo atskristi į Kairą, užsipildyti čia degalų, pakeisti įgulos narių komandą ir paimti dar kelis keleivius.

Egipte reziduojantis Prancūzijos diplomatas sakė, kad lėktuvu skrido 135 keleiviai, kurių visi, išskyrus vieną, buvo prancūzai. Įgulą sudarė trylika egiptiečių ir marokiečių.

Katastrofa sutapo su išaugusiais Jungtinių Valstijų nuogąstavimais dėl galimų išpuolių prieš keleivinius orlaivius. Dėl šios priežasties vien per pastarąją savaitę buvo atšaukti septyni skrydžiai į JAV.

Vos prašvitus, Egipto kariniai lėktuvai ir laivai, kuriems padeda iš netoliese esančių nardymo centrų atplaukusios nedidelės valtys, pradėjo gelbėjimo operaciją. Liudininkai teigia randantys žmogaus kūno dalių, tačiau nei visiškai išlikusių palaikų, nei išgyvenusiųjų nėra.

"Pusę kūno randame čia, pusę kūno - ten. Tačiau neturime nė vieno nesudarkyto kūno", - telefonu iš vienos valčių sakė gelbėtojas.

"Esama daugybės asmeninių daiktų, nedidelių rankinių ir žaislų. Mes surinkome labai mažus lėktuvo gabalėlius, bet lėktuvo korpusas nuskendo", - sakė kitas gelbėtojas, prašęs likti neįvardytas.

"Tai, ką jie iki šiol surinko, tėra tik kūnų fragmentai, - teigė vietos valdžios atstovas Yasseras Imamas (Jasiras Imamas). - Galimybės rasti išlikusių kūnų atrodo menkos dėl jėgos, su kuria lėktuvas trenkėsi į vandens paviršių".

Lėktuvas sudužo Tirano sąsiauryje, kuris yra tarp Sinajaus pusiasalio ir Saudo Arabijos. Vandens gylis čia siekia tūkstantį metrų - pernelyg gilu, kad narai galėtų pasiekti skrydžio duomenis įrašinėjusius prietaisus, tvirtina nardymo mokyklos vadybininkai.

Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas) telefonu paskambino Egipto vadovui Hosni Mubarakui (Hosniui Mubarakui), iš kurio norėjo daugiau sužinoti apie avariją ir išreiškė "giliausią susijaudinimą" dėl tragedijos, pranešė jo kanceliarija.

Kaip teigia Šarm el Šeiche esantys liudininkai, gelbėjimo darbai intensyviausiai vyksta maždaug už kilometro nuo Naama paplūdimio esančioje zonoje, kur įsikūrę daug didelių viešbučių.

Pasak jų, paieškoje dalyvauja Egipto ginkluotųjų pajėgų krovininis lėktuvas "C-130" ir du sraigtasparniai.

Egipto bendrovė "Flash Airlines" yra įsikūrusi Kaire ir organizuoja skrydžius į Europos miestus. Jai priklauso du 1993 metais pagaminti lėktuvai "Boeing 737-300", teigiama remiantis bendrovės interneto svetaine.

Lėktuvas buvo reguliariai tikrinamas Norvegijoje, prieš paskutinį skrydį nepastebėta jokių galimų mechaninių gedimų požymių, pranešė Egipto valstybinė naujienų agentūra MENA.

Prancūzijos transporto ministras Gillesas de Robienas (Žilesas de Robjenas) nuvyko į Charles de Gaulle (Šarlio de Golio) vardo oro uostą, kur žuvusiųjų keleivių draugams ir artimiesiems pranešė apie ištikusią nelaimę.

Katastrofos liudininkas, kalbėdamas per Egipto televiziją, sakė, kad avarijos metu žmonės girdėjo didelį triukšmą. "Rytą mus nustebino kažkoks stiprus triukšmas jūroje, labai garsus triukšmas", - teigė liudininkas, kurio televizija neįvardijo

Pietiniame Sinajaus pusiasalio kyšulyje įsikūręs populiarus kurortas Šarm el Šeichas laikomas viena saugiausių vietų Egipte - tiek dėl geografinės izoliacijos, tiek dėl to, kad čia dažnai svečiuojasi šalies prezidentas Hosnis Mubarakas.

Policijos postai stovi tik prie pagrindinių kelių į kurortą, pareigūnai tikrina keliautojų asmens dokumentus.

Paskutinį kartą didelė egiptiečių lėktuvo katastrofa įvyko 2002 metų gegužę, kai netoli Tuniso oro uosto sudužo valstybinėms oro linijoms "EgyptAir" priklausęs "Boeing 767". Tąkart žuvo penkiolika žmonių.

1999 metų spalį į Atlanto vandenyną už 100 kilometrų į pietus nuo Nantuketo salos, JAV Masačusetso valstijoje nukrito kitas "EgyptAir" lėktuvas "Boeing 767". Katastrofos metu žuvo visi 217 skridusieji lėktuvu.

Šeimet Kalėdų dieną į Atlanto vandenyną nukrito vos iš Benino spėjęs pakilti "Boeing 727", skridęs į Beirutą. Žuvo 138 žmonės.