Vilkiką „Volvo“ vairavęs 37 metų Latvijos pilietis Eduardas S. iš karto po avarijos sakė, kad važiuodamas aplinkkeliu pastebėjo iš šalutinio kelio jam iš dešinės nuo Bernatonių kaimo pusės atvažiuojantį lengvąjį automobilį „Citroen Xsara Picasso“.

Pasak jo, šio automobilio vairuotojas iš pradžių mašiną pristabdė lyg ketindamas praleisti pagrindiniu keliu važiuojantį vilkiką, tačiau staiga vėl pajudėjo.

Latvis ėmė signalizuoti, tikėdamasis, kad „Citroen“ vairuotojas sustos, tačiau veltui. Sustabdyti vilkiką, kurio tempiamoje puspriekabėje buvo daugiau nei 20 tonų siūlų, ir išvengti susidūrimo Eduardas S. nesuspėjo.

Sunkiasvoris automobilis trenkėsi į „Citroen“ ir nubloškė jį į pakelės griovį kitoje kelio pusėje. Pats vilkikas liko stovėti ant kelio, priešpriešinėje eismo juostoje. Apgadinta jo priekinė dalis.
Iš „Citroen“ automobilio liko metalo laužo krūva. Po avarijos policijos pareigūnai stebėjosi, kad eismo įvykio metu iš transporto priemonės nuo smūgio išlėkė sėdynė.

Keleivė atsidūrė ligoninėje

Iškviesti ugniagesiai gelbėtojai prispaustą lengvojo automobilio vairuotoją ištraukė tik panaudoję hidraulinę įrangą – plėstuvą ir žirkles.

72 metų V.P. išlaisvintas supjausčius automobilio skardas. Vyras jau buvo nebegyvas. Kartu važiavusi jo bendraamžė žmona išvežta į Panevėžio ligoninę.

Policijos pareigūnai nesiryžo spėlioti, ar garbaus amžiaus pora važiavo į miestą iš netoliese esančios sodų bendrijos, nors po avarijos aplink sumaitotą automobilį mėtėsi daržovės.
Latvijos pilietis prekes iš Rygos vežė į Vokietiją.

Po eismo įvykio vilkiko vairuotojas nuvežtas atlikti kraujo tyrimų. Tvarkos sergėtojai kol kas dar aiškinasi eismo įvykio aplinkybes. Neatmetama galimybė, kad pagyvenęs vyras prieš vilkiką galėjo išlėkti sutrikus sveikatai.

Panevėžio aplinkkelyje, vos už keleto kilometrų nuo šios nelaimės vietos, prieš savaitę įvyko dar viena skaudi avarija. Liepos 7-osios vakare vilkikas „Scania“, sprogus priekinei padangai, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir susidūrė su priešais atvažiuojančiais mikroautobusu „Volkswagen Transporter“ bei vilkiku DAF. Abiejų pastarųjų automobilių vairuotojai, 38 ir 35 metų Latvijos piliečiai, žuvo.

Imsis saugumo priemonių

Vakar rytiniame pasitarime Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gintaras Kliauga pabrėžė, kad šiais metais aplinkkelyje jau žuvo keturi žmonės. Nors siekiant užkirsti kelią nelaimėms šiame kelyje kur kas dažniau nei kituose patruliuoja policijos pareigūnai, tačiau situacija nesikeičia.

„Atrodo, kad aplinkkelis jau iš esmės sutvarkytas, tačiau nelaimių neišvengiama. Kelyje esant galimybei būtų pravartu įrengti žiedą ar šviesoforą“, – kalbėjo komisariato viršininkas.
Panevėžio rajono policijos komisariato viršininkas Darius Pliavga svarstė, kad būtų galima prašyti pinigų iš struktūrinių fondų ir gerinti kelią.

„Kariaujame ir su dviratininkais, kurie mėgsta be liemenių važiuoti avaringame kelyje, nuolat siunčiame patruliuoti daugiau patrulių“, – pabrėžė viršininkas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjas Egidijus Skrodenis teigė, kad mirtinais spąstais vairuotojams tampančiame aplinkkelyje artimiausiu metu ketinama pavojingesniuose ruožuose, prieš sankryžas, sumažinti leistiną greitį iki 70 kilometrų per valandą.

„Tai turėtų padėti išvengti skaudžių avarijų ar bent jau skaudesnių pasekmių. Planuojame kelio žymėjimus, kurie draudžia automobiliams lenkti, padaryti iškilius“, – tikino E.Skrodenis.
Tose vietose, kur baigiasi magistralė, prieš Šiaulių sankryžos pabaigą, prie Utos, artimiausiu metu turėtų iškilti stendai, kuriuose bus nurodyta, kiek per metus šiame kelyje žuvo ir buvo sužalota žmonių.

„Tikimės, kad pateikta informacija turės įtakos vairuotojams. Pastebime tendenciją, kad šiame aplinkkelyje nemažai avarijų sukelia ar tampa eismo įvykių dalyviais Latvijos piliečiai, todėl galvojame informaciją stende rašyti ir latvių kalba“, – ketinimais, kaip pagerinti situaciją, dalijosi Eismo saugumo skyriaus vedėjas.

Dar vienas panevėžietis pirmadienį žuvo Kupiškio rajone. 29 metų Vitoldas S. nedideliame kelio vingyje nesuvaldė automobilio „Volvo V40“. Mašina nulėkė nuo kelio ir trenkėsi į medį. Vyro neišgelbėjo išsiskleidusios oro pagalvės.

Automobilis sudaužytas nepataisomai, prispausto vairuotojo kūną iš jo ištraukė ugniagesiai gelbėtojai.

Automobilio spidometras po avarijos rodė 130 kilometrų per valandą greitį. Kol kas neaišku, ar vairuotojas buvo blaivus.