"Mes atstatysime Bamą, tačiau šį kartą jis bus tvirtesnis", - sakė aukščiausias šalies lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) pirmadienį apsilankęs Bame, kur per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 30 tūkstančių iš 100 tūkstančių miesto gyventojų.

Šeštadienį šalies prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis) kreipdamasis į tautą irgi sakė, jog jo vyriausybė planuoja atstatyti šį miestą.

Tuo tarpu mieste dirbančių gelbėjimo tarnybų pareigūnai pranešė, kad Bamo prieigose ruošiasi pastatyti dvi stovyklas, kuriose bus apgyvendinti pastogės netekę miesto gyventojai.

"Miestas sugriautas šimtu procentų. Neliko nė vienos sienos, kurią būtų galima panaudoti", - šeštadienį sakė vidaus reikalų ministras Abdolvahedas Moussavi Lari (Abdolvahedas Musavis Laris), apžiūrėjęs miestą iš paukščio skrydžio.

Tačiau Bamo atstatymas pareikalaus daug pastangų ir išlaidų.

"Mieste, be valdžios ir visuomeninių pastatų, buvo dar maždaug 15 tūkstančių privačių namų. Norint viską atstatyti, prireiks daug pinigų", - sakė anksčiau atstatymo darbuose dalyvavęs Irano architektas Mahmoudas Zargaras (Mahmudas Zargaras).

"Turėsime viską sugriauti, išvalyti ir pradėti nuo nulio. Kaip ir daugelyje šalies vidutinio dydžio miestų ir gyvenviečių, Bamo pastatai buvo pastatyti neatsižvelgiant į seismologines normas, juose net nebuvo sutvirtinamų konstrukcijų, todėl jie subyrėjo kaip kortų nameliai", - sakė jis.

Ekspertai baiminasi, kad žemės drebėjimo atveju daugelio Irano miestų lauktų Bamo katastrofa.

Tuo tarpu pastogės netekę Bamo gyventojai ilgą žiemą greičiausiai praleis surenkamose stovyklose.

Kaip pranešė vietos radijas, cituodamas pareigūnus, jau palaidota 25 tūkstančiai žemės drebėjimo aukų, iš kurių maždaug 19 tūkstančių 500 palaidojo savivaldybės tarnybos pačiame Bame, o likusius - vietos gyventojai aplinkiniuose rajonuose.

Pirmą kartą po penktadienį įvykusio drebėjimo aukščiausiems Irano pareigūnams apsilankius Bame, buvo nuspręsta pagrindinį dėmesį skirti po griuvėsiais palaidotų tūkstančių žmonių kūnų paieškai ir susirūpinta drebėjimą išgyvenusių žmonių sveikata.

Vienas Jungtinių Tautų (JT) pareigūnas perspėjo, kad šimtams tūkstančių dar vieną šaltą naktį lauko sąlygomis praleidusių žmonių pražūtingas gali būti net paprasčiausias peršalimas arba gripas.

"Kalbėdami apie visuomenės sveikatos problemas mes kalbame apie didžiulio įvairiausių ligų ir susirgimų protrūkio pavojų", - sakė JT vaikų fondo UNICEF atstovas ryšiams su visuomene Irane Hamidas Marashi (Hamidas Marašis).

"Tokį pavojų kelia net paprasčiausias peršalimas ar gripas, kurie negydomi gali greitai išplisti ir sukelti milžiniškų problemų drebėjimą išgyvenusiems žmonėms", - sakė jis.

Miesto gyventojai yra "labai neatsparūs, nes jie miega, esant labai žemai oro temperatūrai", sakė H.Marashi, pasak kurio, dėl antisanitarinių sąlygų, kuriose dabar gyvena žmonės, kyla ir dizenterijos pavojus.

Iki šiol žmonių gelbėjimo ir žuvusiųjų paieškos darbai buvo atliekami palyginti nedidelėje miesto, atsidūrusio 6.7 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimo epicentre, dalyje.