Dėl konkretaus finansinės paramos dydžio bus nuspręsta Vyriausybės pasitarime sausio pradžioje, BNS šeštadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Pasak ministro, parama bus tikriausiai perduota per Jungtinių Tautų fondus.

Penktadienį Pietryčių Iraną sukrėtė stiprus žemės drebėjimas, kurio smūgiai siekė 6,3 balo pagal Richterio skalę. Irano vyriausybės duomenimis, žemės drebėjimo metu žuvo ne mažiau kaip 20 tūkstančių žmonių, kelios dešimtys tūkstančių buvo sužeisti.

Irano prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis) šią nelaimę pavadino nacionaline tragedija. Šalies vyriausybė kreipėsi į tarptautinę bendriją, prašydama padėti įveikti žemės drebėjimo padarinius.

Daugelis pasaulio šalių - JAV, Didžioji Britanija, Vokietija, Ispanija jau siunčia į Iraną gelbėtojus ir būtiniausius reikmenis. Skubių pagalbos priemonių ėmėsi ir tarptautinės humanitarinės organizacijos.

Estijos nepaprastųjų situacijų departamentas į Iraną pasiuntė Estijos gelbėtojų grupės narį terapeutą Argo Partsą, kuris dirbs Jungtinių Tautų Stichinių nelaimių atestavimo ir koordinavimo (UNDAC) komandoje ir padės šalinant žemės drebėjimo pasekmes.

Argo Partsas dirbs UNDAC vadavietėje Bamo mieste, BNS pranešė nepaprastųjų situacijų departamento atstovas spaudai.